Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Uchování potravin

Mražení, zmrazování koláčů, koláče - jak to udělat

Upečený koláč ještě před uložením do mrazničky rozkrájejte na dílky. Každý jednotlivý díl proložte svačinovým papírem nebo fólií. Snadněji pak rozmrazíte jenom tolik porcí, kolik budete právě potřebovat.

Mražení, zmrazování kynutého těsta - jak to udělat

Syrové kynuté těsto nenechte vykynout, ale okamžitě je vyválejte na placku asi 2 cm silnou, sviňte, zabalte do alobalu nebo fólie a zmrazte. Vydrží až 4 týdny. Rozmrazujte v původním obalu za pokojové teploty 2-3 hodiny. Po rozmrazení vyválejte, zpracujte do potřebného tvaru a nechejte kynout.

Mražení, zmrazování droždí, kvasnic - jak to udělat

Droždí se dá zmrazovat jen čerstvé, zabalené do alobalu nebo sáčku. Vydrží až 2 měsíce. Před použitím jej nerozmrazujte. Zmrazením ztrácí část své kypřicí schopnosti, proto dávku zvyšte o 1/3-1/2.

Mražení, zmrazování rohlíků, žemlí, housek - jak to udělat

Bílé pečivo (housky, žemle, rohlíky) ukládejte do sáčků nejdéle na 1-2 týdny. Pečivo po vyjmutí z mrazničky vložte na plech do předehřáté trouby. Plech jemně postříkejte vodou či pečivo zakryjte alobalem. Rozpékejte 10 minut a ihned podávejte.

Číst dál: Mražení, zmrazování rohlíků, žemlí, housek - jak to udělat

Mražení, zmrazování chleba - jak to udělat

Vlažný chléb před mražením zabalte buď celý, nebo nakrájený, doporučuji plátky proložit fólií. Bílý chléb spotřebujte do měsíce, tmavý do 2 měsíců. Čím kratší dobu je chléb zmrazený, tím méně problémů je s jeho rozmrazováním.

Číst dál: Mražení, zmrazování chleba - jak to udělat

Mražení, zmrazování vajec - jak to udělat

Vejce celá syrová ani vařená zmrazovat nelze. Ze syrových se dá zmrazit rozšlehaná směs nebo zvlášť žloutek a bílek. Jemně rozsekaná vařená vejce, např. jako součást pomazánek, jsou pro zmrazení vhodná.

Mražení, zmrazování šlehačky, smetany ke šlehání - jak to udělat

Smetana ke šlebdni se dá zmrazit, jen je-li zcela čerstvá. Rozmrazujte ji v původním obalu 2-3 hodiny v chladničce.

Mražení, zmrazování sýru - jak to udělat

Sýry tvrdé s vyšším obsahem tuku snášejí zmrazení lépe. Méně tučné sýry raději před zmrazením nastrouhejte.

Mražení, zmrazování houskového knedlíku - jak to udělat

Houskové knedlíky zmrazujte uvařené, nakrájené na plátky, každý plátek proložte kouskem mikrotenu nebo folie, rozmrazujte pozvolna na pařáku, v mikrovlnce tuhnou.

Mražení, zmrazování těstovin - jak to udělat

Těstoviny jsou rychle a snadno připraveny, proto je zmrazujte jen výjimečně. Pro zmrazování je nevařte do měkka, protože ještě více změknou. Nerozmrazené vložte v alobalové misce do předehřáté trouby.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny