Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky

Kuchyňská fólie slepená, nejde odmotat - jak, čím pomoci (mrazák)

Často se stává, že se průsvitná kuchyňská fólie slepí. Položte roli na několik minut do mrazáku. A fólie zase půjde odmotávat.

Jak, čím nahradit váleček na těsto (lahev)

Nastěhovali jste se do nového bytu a ještě nemáte všechny kuchyňské potřeby pohromadě a chcete upéct štrůdl z listového těsta? Ze zvyku jste koupili nerozválené. A teď, co s tím? Jistě najdete nějakou skleněnou lahev.

Číst dál: Jak, čím nahradit váleček na těsto (lahev)

Cibule nedráždí oči při krájení - jak to udělat, co použít (trouba)

Cibule nedráždí oči, když ji předem nahřejete v teplé troubě nebo když ji krájíte v blízkosti zdroje tepla.

Přepuštěné máslo - jak udělat, připravit

Oproti klasickému máslu je přepuštěné máslo kvalitnější, neobsahuje vodu, nežlukne a má i hojivé účinky. Vyrobit ho je poměrně snadné, stačí vzít "normální máslo", rozpustit je v nějakém hrnci a v průběhu procesu z něj za stálého míchání odebírat pěnu tvořící se na povrchu. Důležitá je přitom teplota - zkušenosti z praxe uvádějí teplotu 60°C, každopádně by teplota neměla přesáhnout 80 °C. Proces by měl trvat půl hodiny až hodinu, podle toho, jaké množství másla rozpouštíte.

Zelenina smažená v těstíčku - jak připravit, aby těstíčko drželo, neopadalo

Zelenina nesmí být vlhká, chcete-li ji smažit v těstíčku, protože by z ní obal odpadával. Proto ji předem nemáčejte, nýbrž jen otírejte, a připravené kousky obalte nejdříve lehce v mouce a pak teprve v těstíčku. Připravené těstíčko nechejte před použitím asi 10 minut stát.

Číst dál: Zelenina smažená v těstíčku - jak připravit, aby těstíčko drželo, neopadalo

Hmyz v květáku - jak odstranit, zbavit se před vařením (horká voda)

Květák ponořte na chvíli do osolené vody, aby vyplaval hmyz, který v něm může být ukrytý.

Loupání mandlí, slupek z mandlí - jak to udělat, co použít (vroucí voda)

Mandle snadněji oloupete, když je vložíte do vařící vody, kterou po chvilce slejete a mandle zchladíte.

Loupání zaschlých slupek z vlašských ořechů - jak to udělat, co použít (voda)

Starší vlašské ořechy zbavíte nahořklých slupek, když je zalejete vařící vodou a necháte je v ní vystydnout. Pak se snadno loupou.

Slupky na lískových oříšcích - jak, čím odstranit, zbavit se (pražení, utěrka)

Lískové oříšky do těsta zbavíte slupky tak, že je mírně upražíte, nejlépe na pánvi nebo na plechu v troubě na sucho, a pak je válejte v čisté utěrce. Upražené jsou navíc v těstě daleko chutnější.

Brambory namrzlé, sladké - jak, čím zbavit sladkosti, uvařit

Namrzlě brambory poznáte, když do nich rýpnete a necítíte odpor. Při jejich zahřátí slupka vlhne. Namrzlé brambory přeneste do místnosti teplé asi 15 C a volně je rozložte. Brambory dýchají, a tím ztrácejí část cukru, který se v nich vytvořil. Před vařením je oloupejte, namočte do teplé vody a přiveďte k varu. Vodu slijte a brambory zalijte novou vařící vodou se lžičkou octa. Pak brambory uvařte.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny