Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky

Sekaná jemná, vláčná - jak to udělat, co použít (tvaroh)

Jestliže během přípravy sekané zapracujete do mletého masa lžíci měkkého tvarohu, dosáhnete lepší a jemnější chuti.

Koláč tvrdý, ztrvrdlý - jak, čím pomoci, změkčit (mléko)

Ztvrdlý koláč stačí potřít mlékem a chvilku zapéct v troubě, bude jako čerstvý.

Pokrm, jídlo přepepřené - jak, čím zachránit, zmírnit pálivost (jablko)

Přepepřený pokrm zachráníte tak, že do něj vložíte dvě jablka nakrájená na větší kousky a povaříte.

Škvaření sádla - jak vyškvařit, postupovat

Jak vyškvařit dobré domácí sádlo? Kupte 1 kg syrového sádla, vyššího. Očistěte (oškrábejte plochou nože) a nakrájejte na kostky o hraně 10-15 mm. Na škvaření je nejlepší litinový hrnec, ale pochopitelně lze použít jakýkoli jiný. Nakrájené sádlo nasypte do hrnce, posolte, pokmínujte a nalijte na ně asi 100 ml mléka (to aby byly škvarečky pěkně zlatél).

Číst dál: Škvaření sádla - jak vyškvařit, postupovat

Bramborové těsto se lepí - jak, čím pomoci (bramborová moučka)

Při válení či tvorbě bramborových knedlíků nepodsypávejte moukou, daleko lepší je bramborová moučka. Knedlíky se nejen nelepí, ale jsou hezky hladké i po uvaření.

Připalování těsta k plechu při pečení - jak, čím zabránit, zamezit (papír na pečení)

Aby se těsto při pečení nepřipalovalo nepomazávejte a nevysypávejte plech nebo formu, jak se radí ve starých kuchařkách, ale pečte na pečicím papíře zdravě a bez tuku!

Jak, čím nahradit smetanu v pokrmu, jídle, omáčce (mléko, máslo)

Určitě se to už stalo každému z nás. Pustíme se do pečení moučníku nebo vaření omáčky, vše máme po ruce, a najednou zjistíme, že zrovna došla smetana. Co teď, jak jídlo neošidit o tu příjemnou smetanovou chuť? Stačí jen do hrníčku mléka přidat několik lžic oleje nebo kousek másla. Mohu zaručit, že ve finále vůbec nikdo nepozná, že jsme tak trochu "šetřili".

Žmolky v jíšce - jak zabránit, předejít vzniku

Jak na jíšku, aby nedělala žmolky? Rozpusťte v kastrolku na mírném ohni máslo, pak za stálého míchání přidávejte hladkou mouku (poměr asi 20 g másla a 1 lžíce hladké mouky). Jíšku nedávejte rovnou do omáčky ani nezalévejte horkou vodou či vývarem. Napřed přilijte trochu studené vody či vývaru a udělejte kašičku, pak postupně za stálého míchání přilévejte další tekutinu.

Číst dál: Žmolky v jíšce - jak zabránit, předejít vzniku

Čím nahradit citronovou kůru v koláči (citronový olej)

Někdy se špatně shánějí chemicky neošetřené citrony. Ale do vánočky či do tvarohové nádivky by vám vůně citronové kůry chyběla. Zkuste citronový olej. Skvěle voní a je opravdu nezávadný!

Přepalování másla při smažení - jak, čím zabránit (kokosový olej)

Co udělat, aby se máslo nepřepalovalo? Bod přepalování lze zvýšit, pokud se smíchá trocha oleje s vyšším bodem přepalování s tím "horším", tzn. s nižším bodem přepalování. Například smícháním másla s avokádovým olejem se výrazně zvýší bod přepalování másla.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny