Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky

Olej v kuchyni zakalený - jak, čím pomoci, zbavit zákalu (sůl)

Jestliže se vám zakalil olej a vy ho právě potřebujete postavit na stůl a nevíte, jak se kalu zbavit, použijte sůl. Špetku nasypte do lahve a za malou chvíli bude olej krásně čirý.

Vejce při vaření neprasknou - jak to udělat, co použít (ocet)

Když se rozhodnete vařit vejce, je dobré si je dopředu vyndat z lednice, a tím je ohřát na pokojovou teplotu. Pak je vložte do vlažné vody, pokud si chcete nepopraskání pojistit, tak do ní dejte trochu octa nebo soli, případně můžete špičku vejce jemně propíchnout jehlou.

Číst dál: Vejce při vaření neprasknou - jak to udělat, co použít (ocet)

Olej při smažení hnědne - jak, čím zabránit, zamezit, předejít (párátka)

Při smažení pokrmů olej na pánvi rychle ztrácí svou průzračnou barvu a tmavne působením vysokých teplot. Proto ihned, jakmile zapnete ohřev, dejte do pánve pár dřevěných párátek. Olej zůstane krásně čirý po celou dobu smažení.

Méně tučné hranolky - jak to udělat, co použít (mléko)

Jestliže připravujete domácí hranolky, zkuste je před fritováním namočit do mléka. Stačí nakrájené brambory ponořit na 20 minut. Tahle finta zabrání při smažení absorbovat tolik oleje jako při běžné přípravě, a tak budou hranolky méně tučné.

Jak vyklopit jogurt z kelímku (nůž)

Jak vyklopit jogurt? Nechcete-li přijít ani o trochu obsahu kelímku s jogurtem nebo zakysanou smetanou, pak nepoužívejte lžíci. Odtrhněte víčko, otočte kelímek do misky dnem vzhůru a zabodněte do dna ostrý nůž.

Číst dál: Jak vyklopit jogurt z kelímku (nůž)

Loupání česneku - jak oloupat snadno a rychle (vroucí voda)

Česnek někdy zlobí při loupání. Abyste si usnadnili práci, dejte stroužky na chvíli do vařící vody. Potom už půjdou slupky dolů jedním pohybem.

Jak zabránit slzení, pláči při krájené cibule (mokré prkénko)

Neplačte nad cibulí! Před krájením cibule si opláchněte a navlhčete prkénko. Tak vám éterické oleje nebudou tolik stoupat do očí. Používejte zásadně ostrý nůž. Jinak na něj budete muset tlačit a tím se opět uvolňují nepříjemné štiplavé složky.

Smažená cibulka křupavá - jak to udělat, co použít (mouka)

Jak udělat křupavou cibulku? Když cibuli smažíte, zezlátne rychleji, jestliže ji předem posypete trochou hladké mouky a navíc bude hezky křupat.

Zápach z ryb při pečení, smažení - jak, čím odstranit, předejít (jablko)

Když pečete rybu, zabránit nepříjemnému zápachu můžete tak, že do pekáče přidáte rozkrojené jablko. To při pečení zápach pohltí. Ryba nebude cítit, navíc bude její maso jemnější a bude skvěle chutnat.

Kovová pachuť jídel - jak, čím zabránit, předejít

Nikdy nepokrývejte kovové servírovací podnosy (stříbrné, mosazné apod.) alobalem. Dochází totiž k chemickým reakcím, které způsobují, že potraviny na podnose získají kovovou pachuť.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny