Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak odstranit škůdce v mouce (mrazák)

Mouku, kterou chcete delší dobu skladovat nebo u níž chcete prodloužit dobu spotřeby, vložte na 24 hodin do mrazáku. Zničíte tak všechny zárodky molů a moučných brouků, ale kvalitu mouky nijak nepoškodíte.

Jak odstranit nasládlou chuť přemrzlých brambor - rady, tipy

Namrznou-li vám brambory, oloupejte je, nakrájejte, osolte a přiveďte k varu (lze přidat trochu octa). Asi po 5 minutách vodu slijte, nalijte na brambory novou, tu rovněž osolte a brambory dovařte doměkka. Sladká chuť se výrazně zmírní.

Nač si dát pozor při šlehání sněhu z bílků (mastnota)

Příčinou toho, že sníh při přípravě nepění a netuhne, můžou být zbytky mastnoty v nádobě. Před oddělováním bílků se proto vždy ujistěte, že je dokonale čistá.

Jak zředit příliš hustou majonézu (víno, vývar)

Zdá se vám majonéza příliš hustá? Nařeďte ji vínem nebo vývarem z masa či kořenové zeleniny. Tekutinu přidávejte po malých dávkách a pečlivě vmíchejte.

Jak jednoduše vyklopit moučník z formy (mokrá utěrka)

Upečený moučník nechte 5-10 minut zchladnout a teprve poté jej vyklápějte z formy. Nechce-li se mu ven, obložte formu utěrkou namočenou ve studené vodě, nechte chvíli působit a vyklopte.

Jak zabránit vzniku žmolků v moučníku (smíchání směsí)

Žmolkům a sraženínám v moučníku se vyhnete, když nejprve smícháte zvlášť sypké a zvlášť tekuté ingredience a teprve potom je opatrně spojíte dohromady.

Jak zvýraznit chuť omáčky (karamelizovaná cibule)

Potřebujete-li dodat omáčce výraznější chuť, je dobrou volbou osmažená cibulka posypaná cukrem, který na ní zkaramelizuje.

Čím zvýraznit chuť omáčky (povidla)

Potřebujete-li dodat omáčce výraznější chuť, přidejte do ní švestková povidla.

Jak zvýraznit chuť omáčky (rybízová šťáva)

Potřebujete-li dodat omáčce výraznější chuť, je dobrou volbou rybízová šťáva.

Jak zahustit řídkou omáčku bez použití mouky (brambor, chleba)

K zahuštění řídké omáčky se nejlépe hodí nastrouhaná brambora, případně kousek chleba - pozor ovšem na to, že zahuštěná tekutina se ráda připaluje.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny