Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak rozmíchat sraženou omáčku dohladka (studená voda)

Možností, jak napravit sraženou omáčku, je ponořit celý hrnec do studené vody a omáčku rozmíchat metličkou.

Jak napravit sraženou omáčku (prášek do pečiva, smetana)

Při přípravě omáček často dochází ke dvěma nehodám: bud' jsou příliš vodové, nebo se srazí smetana. Sraženou omáčku napravíte špetkou prášku do pečiva či lžící smetany.

Červené zelí na karamelu s jablky - postup, příprava

Červené zelí na karamelu s jablky: Nakrouhejte 600 g červeného zelí na tenké nudličky, 100 g cibule (nejlépe šalotky) nakrájejte na nudličky, 2 jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Na pánvi nechte zkaramelizovat 4 lžíce cukru krupice do světle hnědé medové konzistence. Na karamel přihoďte nakrájenou cibuli a přidejte 2 lžíce kachního sádla. Za stálého míchání nechte cibuli zesklovatět.

Číst dál: Červené zelí na karamelu s jablky - postup, příprava

Červené zelí s povidly - postup, příprava

Červené zelí s povidly: Asi 1 kg hlávku červeného zelí rozkrojte a vyřízněte koštál, hlávku nakrouhejte nožem nebo na mandolíně na tenké nudličky. Prosolte a nechte chvíli odstát. V hrnci rozpalte lžíci sádla a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte zelí a 200 ml octa, dobře promíchejte a nechte chvilku dusit, podle potřeby podlijte vodou.

Číst dál: Červené zelí s povidly - postup, příprava

Červené zelí s rumový mi rozinkami - postup, příprava

Červené zelí s rumový mi rozinkami: Namočte 50 g rozinek do 5 cl rumu. Menší hlávku červeného zelí nakrájejte na jemné proužky a nechte je asi 40 minut vařit ve vroucí vodě. Zelí sceďte, přidejte 2 lžičky soli, 5 lžic cukru, 1 lžičku drceného kmínu a rozinky. Ještě asi 10 minut poduste na lžíci sádla. Na závěr dochuťte asi 5 cl octa.

Jak připravit červené hlávkové zelí - postup, příprava

Jak připravit červené hlávkové zelí? Očistěte 500 g zelí, vykrojte z něj koštály a listy nakrájejte na jemné proužky. Na vypečeném husím sádle zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte kmín a cibulku orestujte dozlatova. Na cibulovém základu poduste nakrájené zelí pod pokličkou asi 20 minut a dochuťte je solí, cukrem a octem.

Jak uvařit kysané zelí - postup, příprava

Víte, jak uvařit kysané zelí? Střední cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na lžíci sádla. Přidejte 200 g nepropláchnutého, scezeného zelí, které duste asi 25 minut. Dochuťte solí a cukrem. Bramboru nastrouhejte najemno a zelí s ní zahustěte. Vše ještě asi 10 minut poduste. Nakrájejte 50 g špeku na kostičky, orestujte je dozlatova a spolu s vypečeným sádlem přimíchejte do zelí.

Žemlové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Žemlové knedlíky - příprava: Toastový chleba nakrájejte na kostky. Vejce rozklepněte a žloutky oddělte od bílků. Do mísy nalijte mléko, přidejte do něj žloutky, osolte a promíchejte. Přihodte chleba, petrželku a opatrně (ale dobře) vše smíchejte. Nechte směs chvíli odstát, aby se do pečiva vsáklo mléko. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do směsi v misce.

Číst dál: Žemlové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Dýňové noky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Dýňové noky - příprava: Oloupané a nakrájené brambory uvařte doměkka. Zvlášť uvařte i dýni. Obojí slijte a nechte dobře vychladnout, nejlépe přes noc. Větší hrnec naplňte vodou, osolte ji a začněte zahřívat, aby voda přišla k varu dříve, než si připravíte noky. Brambory a dýni prolisujte lisem na brambory nebo nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte s ostatními surovinami, osolte a vypracujte jemné, nelepivé těsto.

Číst dál: Dýňové noky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Tyrolské špekové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Tyrolské špekové knedlíky - příprava: Cibuli nakrájejte nadrobno, špek na kostičky a obojí opečte na rozpáleném másle dozlatova. Rohlíky nakrájejte na kostičky, vejce rozšlehejte v mléku a přelijte je přes pečivo. Nechte chvilku odležet, pak vmíchejte zchladlou cibuli, špek a nasekanou petrželku. Osolte, promíchejte a namočenýma rukama z těsta tvarujte koule o něco menší než tenisák.

Číst dál: Tyrolské špekové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny