Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Ovoce, povidla, zavařeniny

Brusinky naložené ve víně - recept

Brusinky naložené ve víně - příprava: Přebrané brusinky propláchneme vodou a vložíme do skleniček střídavě s vrstvou cukru. Do každé skleničky přidáme kolečko citronu, 1 hřebíček a kousek skořice, zalijeme vínem a uzavřeme víčky. Sterilujeme 30 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Brusinky naložené ve víně - recept

Brusinky s jablky - recept

Brusinky s jablky - příprava: Brusinky přebereme a propláchneme vodou. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a celé čtvrtky povaříme ve vodě s cukrem do lehkého změknutí. Vyjmeme je, do šťávy vložíme brusinky a při nízké teplotě je 10 minut povaříme. Scedíme, do šťávy přidáme skořici a citronovou kůru a šťávu a ještě chvilku povaříme.

Číst dál: Brusinky s jablky - recept

Broskve naložené v brandy - recept

Broskve naložené v brandy - příprava: Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a promícháme s cukrem. Nandáme do skleniček a zalijeme brandy tak, aby bylo ovoce celé ponořené. Uzavřeme víčky a než skleničky uložíme v chladu a temnu, několikrát jimi potřeseme, aby se cukr dobře rozpustil.

Číst dál: Broskve naložené v brandy - recept

Broskvová přesnídávka - recept

Broskvová přesnídávka - příprava: Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, zbavíme pecek a pokrájíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme krystalový a vanilkový cukr a rozvaříme. Pak je rozmixujeme na kaši, přidáme pudinkový prášek rozmíchaný v trošce vody a povaříme dohusta. Hotovou přesnídávku nalijeme do malých skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Broskvová přesnídávka - recept

Broskvový džem - recept

Broskvový džem - příprava: Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Vložíme je do kastrolu, přidáme kyselinu citronovou a skořici a rozvaříme. Přidáme želírovací přípravek promíchaný s troškou cukru a vaříme, až džem začne rosolovatět, přisypeme cukr a necháme jej rozpustit. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Číst dál: Broskvový džem - recept

Broskvová marmeláda s jablky - recept

Broskvová marmeláda s jablky - příprava: Broskve spaříme, oloupeme a vypeckujeme, jablka okrájíme a zbavíme jádřinců. Vše pokrájíme, v kastrolu zasypeme 400 g cukru a rozvaříme. Pak směs rozmixujeme ponorným mixérem a za stálého míchání vaříme dál, až zhoustne. Přidáme zbytek cukru a kyselinu citronovou a ještě chvilku povaříme.

Číst dál: Broskvová marmeláda s jablky - recept

Broskvová povidla - recept

Broskvová povidla - příprava: Omyté broskve vložíme do širokého kastrolu, podlijeme troškou vody a za stálého míchání rozvaříme. Pak je prolisujeme přes síto, tím odstraníme pecky a slupky. Pyré za stálého míchání vaříme, až zhoustne. Ke konci varu (povidla už nepadají ze lžíce) přidáme cukr a mícháme ještě tak dlouho, až se rozpustí.

Číst dál: Broskvová povidla - recept

Nektarinkový džem - recept

Nektarinkový džem - příprava: Oloupané nektarinky vypeckujeme, dužinu nakrájíme na tenké plátky, v míse je zasypeme krystalovým i vanilkovým cukrem a necháme alespoň hodinu odstát. Pak je přendáme do kastrolu, přidáme citronovou šťávu a badyán, přivedeme k varu a 5 minut povaříme. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a na 10 minut otočíme dnem vzhůru.

Číst dál: Nektarinkový džem - recept

Nektarinkový kompot s mandarinkami - recept

Nektarinkový kompot s mandarinkami - příprava: Nektarinky omyjeme, vykrojíme z nich pecky a nakrájíme na měsíčky. Nandáme je do sklenic, proložíme dílky mandarinek a zalijeme cukerným roztokem. Sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Nektarinkový kompot s mandarinkami - recept

Nektarinkový kompot s rumem - recept

Nektarinkový kompot s rumem - příprava: Omyté nektarinky zbavíme pecek a nakrájíme na měsíčky. Vložíme do větší mísy, promícháme s cukrem a necháme je stát, až pustí šťávu, občas lehce promícháme. Poté nektarinky přendáme do sklenic, rovnoměrně zalijeme šťávou, kterou pustily, a doplníme rumem. Sklenice zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Nektarinkový kompot s rumem - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny