Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Zelenina, zeleninové saláty

Okurky, nakládačky hořké - jak, čím zbavit hořkosti, sklízet (studená voda)

Okurky netrhejte v poledne, ale ráno nebo večer, jinak budou hořké. Pokud přesto sklidíte hořkou úrodu, opakovaně je máčejte v kbelíku se studenou vodou a nakonec properte.

Čekanka hořká, nahořklá - jak, čím zbavit hořkosti (vlažná voda)

Čekanku namočte před přípravou na několik minut do vlažné vody. Tím ji zbavíte hořkosti.

Čalamáda se nezkazí - jak to udělat, co použít (křen)

Na povrch čalamády ve sklenici nastrouhejte slabou vrstvu křenu. Zelenina se jen tak lehce nezkazí, navíc křen jí dodá dobrou pikantní chuť.

Hlávkový salát povadlý, zvadlý - jak, čím pomoci (voda, utěrka)

Hlávkový salát postříkejte studenou vodou a zabalený do textilní utěrky uložte na 1 hodinu do chladničky, tím se rychle vzpamatuje, když je trochu povadlý.

Vaření chřestu - jak vařit, aby měl správnou chuť (sůl, cukr)

Aby chřest dostal správnou jemnou chuť, přidejte do vody, ve které ho vaříte, kromě soli vždycky také trochu cukru.

Loupání hrášku z lusků - jak vyloupat snadno a rychle (vroucí voda)

Nemáte čas čerstvý hrášek vyloupat z lusků? Vhod'te ho celý na chvilku do vařící vody, lusky se při vaření samy otevřou a vyplavou na povrch. Lehce je pak vyndáte sítem a k další přípravě pak použijete jen kuličky hrášku.

Sušená rajčata - jak udělat, připravit

Rajčata překrájíme jen do půlky (nepřekrajujeme je úplně), pak dobře nasolíme a skládáme na plech vystlaný pečícím papírem. Sušíme v troubě při 80 C asi 3 hodiny a neměla by být úplně přesušena. Naskládáme je pak do připravené sklenice, posypeme nasekanou bazalkou a zalejeme olivovým olejem až po okraj skleničky.

Číst dál: Sušená rajčata - jak udělat, připravit

Pálivé papriky - jak, čím zmírnit pálivost (sůl)

Koupili jste si neúmyslně pálivé papriky? Rozřízněte je, odstraňte všechna semínka a vnitřek nasolte.

Mytí zeleniny před spotřebou - jak mýt, nač si dát pozor

Zelenina by se nikdy neměla máčet, jen oplachovat. Při ponoření do vody se z ní totiž vylouhují nejen bílkoviny, ale i cukry, minerály a ve vodě rozpustné vitaminy, tedy B aC.

Solení zeleniny vařené v páře - jak solit, abychom nepřesolili

Zelenina při dušení by se měla solit asi o třetinu méně než při vaření, protože během této úpravy se v ní uchovávají všechny soli.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny