Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny

► Jak ušetřit za ztužovač šlehačky, čím nahradit ztužovač šlehačky

Pokud nemáte ztužovač šlehačky (smetany) , přidejte trochu syrového bílku. Šlehačka se vám vyšlehá krásně do tuha i bez ztužovače.

► Jak využít zbytky slaných tyčinek, preclíků - tipy, rady

Téměř po každém večírku zbudou slané tyčinky nebo preclíky. Rozdrtíme je válečkem na nudle a získáme tak výbornou kořeněnou strouhanku na trojobal při smažení.

► Jak využít zbytek piškotů, piškotových moučníků - tipy, rady

Zbytky piškotů a piškotových moučníků najemno rozdrobíme a používáme k vysypání forem při dalším pečení.

► Jak využít zbylé palačinky, omelety (vložka do polévky)

Zbylé palačinky nebo vaječné omelety (ovšem neslazené) použijeme pokrájené na nudličky jako výbornou vložku do polévky.

Jak využít nespotřebovaný chleba (chlebové chipsy)

O plýtvání potravinami se v poslední době mluví stále více. A oprávněně. Jděte příkladem: starší chléb nevyhazujte, ale připravte z něj vynikající chipsy. Chléb nakrájejte na malé kostky. Do mísy dejte trochu oleje, rozetřený česnek, pepř, mletou papriku, kmín a případně oblíbené bylinky (např. majoránku).

Číst dál: Jak využít nespotřebovaný chleba (chlebové chipsy)

Jak přilepit štítek na zavařeniny, aby šel dobře sundat (bílek)

Sněhem z bílků přilepíte papír na sklo - například štítky na zavařeniny. Je dobře rozpustný ve vodě, takže až bude potřeba, štítek pohodlně odstraníte.

► Jak využít nevypitý zbytek vína (vinné kostky)

Víno zbylé po večírku v lahvích nevylévejte. Naplňte jím výrobník na led a zmrazte je. Budete tak mít do zásoby tzv. vinné kostky, kterými můžete ochutit omáčky nebo sladká jídla. Zbytky vína také můžete přilít k vinnému octu, který tak získá intenzivnější chuť.

► Jak využít slupky od jablek aniž byste je vyhodili do koše nebo na kompost

Jak využít slupky od jablek, které vám jsou už k ničemu a jsou na vyhození do koše nebo na kompost? Vyrobte si domácí ovocný čaj. Zde je recept: 1 díl sušených slupek z domácích jablek + 1 díl sušených plodů rakytníku řešetlákového, které zbydou po vylisování šťávy (nebo jedlých červených jeřabin) + 1 díl sušených podrcených bobulí aronie (obarví čaj na krásnou červenou barvu). Zalijeme vroucí vodou a louhujeme 15 minut nebo pro lepší chuť čaj povaříme 7 minut a scedíme.

Číst dál: ► Jak využít slupky od jablek aniž byste je vyhodili do koše nebo na kompost

Jak, k čemu využít, použít prázdnou krabici od mléka nebo džusu - tipy, rady, doporučení

Krásně hranatou krabici například od mléka nebo džusu nevyhazujeme, ale odstřihneme její vrchní obdélníkovou část a spodek použijeme pro uskladnění potravin do mrazáku. Po odstřihnutí vrchní části krabici dobře vypláchneme vodou, necháme vysušit a vložíme do ní mikrotěnový sáček. Dovnitř pak můžeme vkládat vhodné potraviny (zeleninu, ovoce aj.). Sáček nahoře uzavřeme a přikryjeme odstřiženou částí a gumičkou. Před uložením je vhodné na krabici nalepit jmenovku s jejím obsahem.

Jak využít kapustový stonek - tipy (do smoothie, kořenící směsi)

Kapustový stonek - dá se odšťavnit a přidat do ovocné nebo zeleninové šťávy. Také jej můžete usušit a společně s černým kořením pomlít a používat jako kořenící směs.

Číst dál: Jak využít kapustový stonek - tipy (do smoothie, kořenící směsi)

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny