Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

► Lívance, lívanečky s ovesnými vločkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Lívanečky s ovesnými vločkami - příprava: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, rozmícháme vejce a cukr. Mouku a vločky smícháme se solí, citrónovou kůrou a pak i s mlékem, s droždím a vejci. Umícháme hustší těsto, které necháme vykynout. Lívance smažíme buď v oleji a osušíme na papírovém ubrousku, nebo je můžeme upéct na vymaštěném plechu v troubě, nebudou pak tolik mastné. Hotové lívance mažeme džemem z aronie a zdobíme bílým jogurtem.

Číst dál: ► Lívance, lívanečky s ovesnými vločkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Jáhly s houbami a bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jáhly s houbami a bylinkami - příprava: Jáhly 2x spařené vroucí vodou na cedníku nasypeme do hrnce a zalijeme 2 hrnky osolené vroucí vody a uvaříme doměkka, až se voda vyvaří. Mezitím si očistíme a pokrájíme houby, cibuli, rajčata (spaříme a oloupeme) a papriku a vše podusíme na oleji spolu se svazkem čerstvých bylinek a kmínem a osolíme. Pokud nemáme bylinky čerstvé použijeme sušené.

Číst dál: ► Jáhly s houbami a bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Husí, vepřové sádlo s oreganem, dobromyslí na chleba - příprava, recept

Krkonošské husí sádlo s dobromyslí: Rozpustíme husí (vepřové) sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhaná jablka a najemno nasekanou dobromysl, nalijeme do kameninového hrnce a necháme ztuhnout. Maže se na chléb jako pomazánka a nakonec se posolí.

► Šípková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, složení, suroviny, ingredience

Šípková marmeláda, marmeláda ze šípků (růže šípkové) : Šípky na marmeládu sbíráme pevné, nepřemrzlé a každý rozpůlíme nožem a zbavíme semen a chloupků vypráním ve studené vodě. Uvaříme je doměkka v malém množství vody, pak prolisujeme přes síto a zvážíme - na 1 kg protlaku dáme 500 g cukru (nebo medu) a svaříme na hustou marmeládu. Ještě horkou ji plníme do malých skleniček, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Číst dál: ► Šípková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, složení, suroviny, ingredience

Malinovo-jogurtová zmrzlina s bazalkou - příprava

Malinovo-jogurtová zmrzlina s bazalkou: Velký kelímek 400 g kvalitního bílého jogurtu mírně osladíme a rozmixujeme s miskou malin a najemno posekanými lístky čerstvé bazalky (asi 1 hrst listů). Několik malin si necháme stranou v celku a přidáme je až nakonec.

Číst dál: Malinovo-jogurtová zmrzlina s bazalkou - příprava

Malinová zmrzlina z banánů - příprava

Malinová zmrzlina z banánů: Zmrzlinu milují všechny děti, ale ta kupovaná bývá plná cukru, tuku, umělých barviva aromat, a není proto zrovna nejzdravější. Jednoduchý přírodní recept je bez přidaného cukru, tuku i mléka, a je proto vhodný i pro alergiky na kravské mléko.

Číst dál: Malinová zmrzlina z banánů - příprava

Bylinkové karbanátky z ovesných vloček - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Bylinkové karbanátky z ovesných vloček - příprava: Obilné vločky povaříme několik minut ve slané vodě do změknutí. Scedíme tekutinu, kterou můžeme použít na polévku a vločky a necháme vychladnout. Zelené byliny pečlivě vyprané ve studené vodě krátce spaříme vroucí vodou a scedíme.

Číst dál: Bylinkové karbanátky z ovesných vloček - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Pikantní řeřichový salát - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Pikantní řeřichový salát - příprava: Salát nakrájíme na nudličky a ředkvičky na plátky, mrkev nastrouháme. Listy lichořeřišnice zbavíme stopek a nakrájíme na nudličky či čtverečky a vše smícháme se zálivkou. Podáváme k hlavnímu jídlu nebo s pečivem jako lehkou večeři, můžeme přidat vejce uvařená natvrdo a olivy.

Číst dál: Pikantní řeřichový salát - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Tvarohová pomazánka s lichořeřišnicí, řeřichou, pažitkou - příprava

Tvarohová pomazánka s lichořeřišnicí či řeřichou:   Do Lučiny nebo osoleného tvarohu zamícháme nakrájené listy lichořeřišnice nebo výhonky řeřichy a případně i pažitku. Natíráme na chlebíčky a zdobíme řeřichou, malými rajčaty nebo okurkou.

► Kosmatice, řízek z květu černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Kosmatice, řízek z květu bezu černého - příprava: Květenství černého bezu opatrně vypereme ve vodě a na utěrce necháme oschnout. Vypracujeme řídké těstíčko s moukou a žloutky, necháme odpočinout a pak přidáme ušlehaný sníh z bílků. Kosmatice smažíme v rozpáleném oleji tak, že nejprve podržíme květy za stopku a namočíme do těsta, pak do oleje na pánev.

Číst dál: ► Kosmatice, řízek z květu černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny