Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Nejnovější rada ve webu:

Potraviny a vaření

Mražení, zmrazování jablečného protlaku - jak to udělat

Jablka nastrouháme na skleněném nebo umělohmotném struhadle jako při přípravě dětských jídel. Ihned přidáváme kyselinu citrónovou, aby ovocná kaše netmavla (na 500 g ovoce 1 lžička kyseliny citrónové). Přisladíme podle chuti cukrem nebo umělým sladidlem.

Číst dál: Mražení, zmrazování jablečného protlaku - jak to udělat

Mražení, zmrazování hroznů v cukerném sirupu - jak to udělat

Pro zmrazování hroznů se hodí jen odrůdy bez peciček a odrůdy s tenkou slupkou. Zralé, bezvadné a dobře omyté
hrozny můžeme po okapání a osušení na krátkou dobu zmrazit celé, uzavřené v mikroténovém sáčku.

Číst dál: Mražení, zmrazování hroznů v cukerném sirupu - jak to udělat

Mražení, zmrazování hrušek v cukerném nálevu - jak to udělat

Vyzrálé, dosud pevné a bezvadné hrušky lze zmrazovat. Protože však hrušky rychle mění barvu, musíme při jejich zpracování postupovat velice opatrně. Omyté a osušené ovoce nejprve nerezovým nožem oloupeme, rozpůlíme nebo rozčtvrtíme a vyřízneme část obsahující jadérka.

Číst dál: Mražení, zmrazování hrušek v cukerném nálevu - jak to udělat

Mražení, zmrazování grepu, grapefruitu - jak to udělat

Zmrazujeme jen dobře vyzrálé, bezvadné, šťavnaté, pečlivě oloupané grapefruity rozdělené na dílky a zbavené kůžiček i semínek. Dílky můžeme ještě před zmrazením podle zvyklostí nakrájet nerezovým nožem na kousky.

Číst dál: Mražení, zmrazování grepu, grapefruitu - jak to udělat

Mražení, zmrazování broskví v cukerném sirupu - jak to udělat

Oloupané půlky broskví vkládáme do obalů zčásti naplněných (asi do jedné čtvrtiny) cukerným sirupem, který připravíme ze 400 g cukru, 1 l vody a 1 lžičky kyseliny citronové. Broskve musí být potopené, jinak by vyčnívající části ztmavly.

Číst dál: Mražení, zmrazování broskví v cukerném sirupu - jak to udělat

Mražení, zmrazování borůvek nasucho s cukrem - jak to udělat

Oschlé borůvky se změkčenými slupkami můžeme také zmrazovat nasucho s cukrem. Před plněním do obalů  borůvky prosypeme cukrem. Na 800 ml borůvek je třeba asi 120 g cukru. Naplněné obaly uzavřeme označíme a zmrazíme.

Mražení, zmrazování borůvek nasucho - jak to udělat

Oschlé borůvky můžeme zmrazovat nasucho bez cukru. Rozprostřeme je na smaltovaný pečicí plech a vložíme do mrazicího prostoru. Zmrazené ovoce sesypeme s plechu do mikroténového sáčku, uzavřeme, označíme a vložíme zpět do mrazničky nebo boxu.

Číst dál: Mražení, zmrazování borůvek nasucho - jak to udělat

Mražení, zmrazování angreštu - postup, návod

Syrové, čerstvě sklizené bobule angreštu se stopkami i s okvětím nejprve vychladíme v ledově studené vodě a osušíme. Pak opatrně odstraníme stopky i okvětí tak, abychom bobule nepoškodili. Protože angreštové slupky při zmrazování tvrdnou, doporučuje se zde výjimečně angrešt po malých dávkách před zmrazením krátce - asi 1 minutu - podržet v cedníku nad párou z vařící vody a pak rychle zchladit v ledově studené vodě, aby ovoce zbytečně nezměklo.

Číst dál: Mražení, zmrazování angreštu - postup, návod

Mražení, zmrazování ananasu - jak to udělat, co použít

Zralý ananas oloupeme, vykrojíme střed a dužinu nakrájíme na kolečka, dílky nebo kostičky. Ananas lze zmrazovat nasucho bez cukru, prosypaný cukrem s kyselinou citrónovou nebo v cukerném sirupu (2 díly cukru a 4 díly vody).

Číst dál: Mražení, zmrazování ananasu - jak to udělat, co použít

Mražení, zmrazování rybízu - jak to udělat

Rybíz před mražením dobře operte a dejte okapat. Oberte a mrazte buď s cukrem, nebo bez něho. Dobře zmrazený rybíz vydrží v mrazničce až 10 měsíců. Rozmrazujte v původním obalu v chladničce nebo při pokojové teplotě, na koláč nasypejte rybíz zmrazený a rovnou pečte.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny