Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Brusinky naložené ve víně - recept

Brusinky naložené ve víně - příprava: Přebrané brusinky propláchneme vodou a vložíme do skleniček střídavě s vrstvou cukru. Do každé skleničky přidáme kolečko citronu, 1 hřebíček a kousek skořice, zalijeme vínem a uzavřeme víčky. Sterilujeme 30 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Brusinky naložené ve víně - recept

Brusinkový likér - recept

Brusinkový likér - příprava: Cukr svaříme s vodou, přidáme brusinky, pomerančovou šťávu a kůru, promícháme a necháme zchladnout. Pak je lehce rozmixujeme, pouze tak, aby pustily šťávu, ale jinak by měly zůstat skoro celé. Přilijeme vodku a pečlivě promícháme. Likér přefiltrujeme, nalijeme do láhví, uzavřeme a na 3 týdny uložíme na tmavém a chladném místě, občas jej protřepeme.

Číst dál: Brusinkový likér - recept

Brusinky s jablky - recept

Brusinky s jablky - příprava: Brusinky přebereme a propláchneme vodou. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a celé čtvrtky povaříme ve vodě s cukrem do lehkého změknutí. Vyjmeme je, do šťávy vložíme brusinky a při nízké teplotě je 10 minut povaříme. Scedíme, do šťávy přidáme skořici a citronovou kůru a šťávu a ještě chvilku povaříme.

Číst dál: Brusinky s jablky - recept

Broskve naložené v brandy - recept

Broskve naložené v brandy - příprava: Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a promícháme s cukrem. Nandáme do skleniček a zalijeme brandy tak, aby bylo ovoce celé ponořené. Uzavřeme víčky a než skleničky uložíme v chladu a temnu, několikrát jimi potřeseme, aby se cukr dobře rozpustil.

Číst dál: Broskve naložené v brandy - recept

Broskvová přesnídávka - recept

Broskvová přesnídávka - příprava: Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, zbavíme pecek a pokrájíme, vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme krystalový a vanilkový cukr a rozvaříme. Pak je rozmixujeme na kaši, přidáme pudinkový prášek rozmíchaný v trošce vody a povaříme dohusta. Hotovou přesnídávku nalijeme do malých skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Broskvová přesnídávka - recept

Broskvový džem - recept

Broskvový džem - příprava: Broskve spaříme horkou vodou, oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na kousky. Vložíme je do kastrolu, přidáme kyselinu citronovou a skořici a rozvaříme. Přidáme želírovací přípravek promíchaný s troškou cukru a vaříme, až džem začne rosolovatět, přisypeme cukr a necháme jej rozpustit. Horký džem nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Číst dál: Broskvový džem - recept

Broskvový likér - recept

Broskvový likér - příprava: Broskve pokrájíme a s hřebíčky, skořicí a kůrou z dobře omytého citronu vložíme do velké sklenice. Zalijeme vodkou, dobře utěsníme a necháme stát asi 3 týdny na teplém místě. Poté přefiltrujeme přes papírový filtr na kávu. Cukr svaříme s vodou a po zchladnutí promícháme s výluhem. Likér nalijeme do láhví, dobře uzavřeme a necháme stát 3 měsíce na tmavém místě.

Číst dál: Broskvový likér - recept

Broskvový džus - recept

Broskvový džus - příprava: Omyté broskve vypeckujeme, jablka zbavíme stopek, jádřinců a okvětí, i se slupkami pokrájíme na kousky a podlité troškou vody rozvaříme. Poté propasírujeme přes cedník, odměříme, přidáme odpovídající množství cukru a kyseliny citronové a ještě chvilku povaříme. Nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 C. Před podáváním zředíme vodou.

Číst dál: Broskvový džus - recept

Broskvová marmeláda s jablky - recept

Broskvová marmeláda s jablky - příprava: Broskve spaříme, oloupeme a vypeckujeme, jablka okrájíme a zbavíme jádřinců. Vše pokrájíme, v kastrolu zasypeme 400 g cukru a rozvaříme. Pak směs rozmixujeme ponorným mixérem a za stálého míchání vaříme dál, až zhoustne. Přidáme zbytek cukru a kyselinu citronovou a ještě chvilku povaříme.

Číst dál: Broskvová marmeláda s jablky - recept

Broskvová povidla - recept

Broskvová povidla - příprava: Omyté broskve vložíme do širokého kastrolu, podlijeme troškou vody a za stálého míchání rozvaříme. Pak je prolisujeme přes síto, tím odstraníme pecky a slupky. Pyré za stálého míchání vaříme, až zhoustne. Ke konci varu (povidla už nepadají ze lžíce) přidáme cukr a mícháme ještě tak dlouho, až se rozpustí.

Číst dál: Broskvová povidla - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny