Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Nejnovější rada ve webu:

Potraviny a vaření

► Jak využít starý oschlý pomeranč - nevyhazujte jej!

Starý oschlý pomeranč určitě nevyhazujte. To, že je seschlý neznamená, že se nedá využitít. Můžete jej příčně rozříznout a vymačkat z něj čestvou šťávu na mačkači na citron. Možná vás překvapí jak moc jí v něm bude (že je oschlá kůra neznemená, že je seschlý i vnitřek ovoce). Další využití je např. nakrájet ho (samozřejmě po pečlivém omytí slupky) do svařáku, svařeného vína. Jedna z dalších variant zpracování je udělat z něj pomerančový džem, v něm totiž nevadí, že pomeranč obsahuje méně šťávy - naopak to může být výhodou.  

Číst dál: ► Jak využít starý oschlý pomeranč - nevyhazujte jej!

► Lívance, lívanečky s ovesnými vločkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Lívanečky s ovesnými vločkami - příprava: Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, rozmícháme vejce a cukr. Mouku a vločky smícháme se solí, citrónovou kůrou a pak i s mlékem, s droždím a vejci. Umícháme hustší těsto, které necháme vykynout. Lívance smažíme buď v oleji a osušíme na papírovém ubrousku, nebo je můžeme upéct na vymaštěném plechu v troubě, nebudou pak tolik mastné. Hotové lívance mažeme džemem z aronie a zdobíme bílým jogurtem.

Číst dál: ► Lívance, lívanečky s ovesnými vločkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Džem z černých jeřabin - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Džem z černých jeřabin: 1 kg dobře omytých čerstvých jeřabin + 500 g cukru. Černé jeřabiny podlijeme vodou a rozvaříme, pak přidáme cukr a ještě vaříme. Horký džem plníme do skleniček. Kdo chce džem bez cukru, může místo něj svařit aronii se sladšími jablky 1:1 + 1/2 lžičky soli. Tento džem je nutno sterilovat varem a po otevření rychle spotřebovat, aby se nekazil.

Číst dál: ► Džem z černých jeřabin - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Domácí ovocný čaj - recept, příprava, složení

Ovocný domácí čaj: 1 díl sušených jablečných slupek z domácích jablek + 1 díl sušených plodů rakytníku, které zbudou po vylisování šťávy (nebo jedlých červených jeřabin) + 1 díl sušených podrcených bobulí aronie (obarví čaj na krásnou červenou barvu). Zalijeme vroucí vodou a louhujeme 15 minut nebo pro lepší chuť čaj povaříme 7 minut a scedíme.

► Osvěžující letní bylinkový čaj z listů rakytníku a máty - recept, příprava

Osvěžující letní čaj z listů rakytníku a máty: 1 díl listů rakytníku + 1 díl listů máty zalijeme vroucí vodou a louhujeme 5-6 hodin. Pak scedíme, a dosladíme medem a vychladíme. Do nápoje lze přidat i čerstvě vylisovanou rakytníkovou šťávu, pokud jsou už plody zralé. Tento čaj z listů připravujeme hlavně v létě a začátkem podzimu, kdy ještě nejsou zralé plody, a pijeme ho pro osvěžení v horkých letních či podzimních dnech.

► Jáhly s houbami a bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jáhly s houbami a bylinkami - příprava: Jáhly 2x spařené vroucí vodou na cedníku nasypeme do hrnce a zalijeme 2 hrnky osolené vroucí vody a uvaříme doměkka, až se voda vyvaří. Mezitím si očistíme a pokrájíme houby, cibuli, rajčata (spaříme a oloupeme) a papriku a vše podusíme na oleji spolu se svazkem čerstvých bylinek a kmínem a osolíme. Pokud nemáme bylinky čerstvé použijeme sušené.

Číst dál: ► Jáhly s houbami a bylinkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Husí, vepřové sádlo s oreganem, dobromyslí na chleba - příprava, recept

Krkonošské husí sádlo s dobromyslí: Rozpustíme husí (vepřové) sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, nastrouhaná jablka a najemno nasekanou dobromysl, nalijeme do kameninového hrnce a necháme ztuhnout. Maže se na chléb jako pomazánka a nakonec se posolí.

► Šípková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, složení, suroviny, ingredience

Šípková marmeláda, marmeláda ze šípků (růže šípkové) : Šípky na marmeládu sbíráme pevné, nepřemrzlé a každý rozpůlíme nožem a zbavíme semen a chloupků vypráním ve studené vodě. Uvaříme je doměkka v malém množství vody, pak prolisujeme přes síto a zvážíme - na 1 kg protlaku dáme 500 g cukru (nebo medu) a svaříme na hustou marmeládu. Ještě horkou ji plníme do malých skleniček, uzavřeme víčky, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Číst dál: ► Šípková marmeláda - recept, postup, návod, příprava, složení, suroviny, ingredience

► Sirup z okvětních lístků růže, růžový sirup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, složení

Voňavý růžový sirup - příprava: Lístky z růžových nebo červených růží přivedeme k varu ve 2 litrech vody ve skleněné konvici, povaříme krátce asi 5 minut. Pak necháme louhovat 15 minut a přecedíme. Do výluhu z růží vymačkáme přes sítko šťávu ze 2-3 citrónů a na mírném ohni rozpustíme 2 kg cukru. Sirup povaříme asi 15 minut a horký plníme přes sítko v trychtýři (aby se důkladně přecedil) do skleněných lahví vymytých horkou vodou.

Číst dál: ► Sirup z okvětních lístků růže, růžový sirup - recept, postup, návod, příprava, suroviny,...

Malinovo-jogurtová zmrzlina s bazalkou - příprava

Malinovo-jogurtová zmrzlina s bazalkou: Velký kelímek 400 g kvalitního bílého jogurtu mírně osladíme a rozmixujeme s miskou malin a najemno posekanými lístky čerstvé bazalky (asi 1 hrst listů). Několik malin si necháme stranou v celku a přidáme je až nakonec.

Číst dál: Malinovo-jogurtová zmrzlina s bazalkou - příprava

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny