Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Maso před grilováním - co s ním udělat, aby bylo měkké a šťavnaté

Před grilováním nechte naložené steaky 2 hodiny při pokojové teplotě. Když maso vyndáte přímo z lednice, bude tvrdé a vysušené. Maso sundané z grilu dejte před servírováním pár minut odpočinout, šťáva pak bude mnohem jemnější.

Připálené zbytky jídla na grilu - jak, čím odstranit, odmočit (kávová sedlina)

Na rošt grilu naneste hadříkem či houbičkou kávovou sedlinu, několikrát přetřete a opláchněte. Rošt bude jako nový bez připálených zbytků jídla.

Gril zanesený, špinavý - jak, čím vyčistit, odstranit připáleniny (alobal)

Zmačkaný alobal si poradí s mastným roštem po grilování. Zmuchlejte jej a uvidíte, jak skvěle funguje.

Připalování masa k roštu při grilování - jak, čím zabránit, zamezit (špek)

Potřete-li grilovací rošt kůží od špeku, nic se nepřípálí. Prodávají se i oleje ve spreji, které obsahují vodu. Ta díky pomalému odpařování zajistí, že olej v žáru hned neshoří a na roštu vytvoří ochranný film.

Nákup dřevěného uhlí ke grilování - nač si dát pozor, jak nakupovat

Kupujte dřevěné uhlí s většími kusy, jež nepropadnou palivovým roštem. Dobrý je průměr dva až osm centimetrů. Uhlí má být i co nejméně vlhké. Za deště je lepší ho kupovat v uzavřeném prostoru než u pumpy. Kvalitni uhlí se rychle rozžhaví a déle vydrží.

Výber, koupě grilu - nač si dát pozor, jak vybírat (plech)

Při výběru grilu zkuste hmatem, zda se plech neohýbá. O kvalitě vypovídá i váha. Tenký plech může brzy začít rezivět a kroutit se. Spoje, nohy a držáky musí být dobře upevněné, aby se gril při použití nerozpadl.

Mastné a připálené skvrny, fleky na grilu - jak, čím vyčistit, odstranit (soda, voda)

K odstranení mastných a připálenách skvrn na grilu můžete použít lžičku jedlé sody rozpuštěnou ve vodě. Utěrkou namočenou v tomto roztoku gril důkladně vydrhněte.

Mastné a připálené skvrny, fleky na grilu - jak, čím vyčistit, odstranit (kávová sedlina)

Pokud mastnota na grilu není stará a mimořádně odolná, zkuste vyčistit gril studenou kávou (pokud máte zbytek lógru). Nalijte na gril a osušte utěrkou.

Mastné a připálené skvrny, fleky na grilu - jak, čím vyčistit, odstranit (soda)

Mastné a připálené skvrny na grilu: vložte gril do velké nádoby vroucí vody a přidejte půl šálku sody. Ponořte gril a nechte 30 minut působit, pak vydrhněte ocelovým kartáčem (ruce si chraňte rukavicemi z odolné gumy).

Grilování - jak poznat správnou teplotu rozpáleného dřeva při grilování

Jakmile uhlí rudě žhne a je pokryto bílou vrstvou popela, grilujeme potraviny vyžadující vysokou teplotu, jako například vysoké kusy masa. S rostoucí vrstvou popele se teplota snižuje. Nyní můžeme začít s grilováním tenčích plátků masa, zeleniny a ovoce. Chceme-li změnit teplotu, lehce prohrabujeme uhlí. Teplotu můžeme rovněž regulovat

Číst dál: Grilování - jak poznat správnou teplotu rozpáleného dřeva při grilování

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny