Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury

Rybízový likér na revma, dnu - jak připravit, udělat (rybíz, pálenka, hřebíček, cukr)

Rybízový likér působí na revma a dnu. 1 kg rybízu i se stopkami umístíme do velké sklenice a přidáme 2 lžíce celých hřebíčků. Směs pak zalijeme 1 l dobré ovocné pálenky, sklenici uzavřeme a necháme stát alespoň 8 týdnů na slunném místě. Mezitím občas protřepáváme. Po vylouhování přefiltrujeme a smícháme s roztokem svařeným z 1/2 l vody a 400 g cukru.

Číst dál: Rybízový likér na revma, dnu - jak připravit, udělat (rybíz, pálenka, hřebíček, cukr)

Rozmarýnový likér na podporu krevního oběhu - jak připravit, udělat (rozmarýn, pálenka, cukr)

Rozmarýnový likér působí vysloveně podpůrně na krevní oběh. 40 g rozmarýnových lístků naložíme do 1 l dobré ovocné nebo obilné pálenky, nádobu uzavřeme a postavíme na 6 týdnů na slunné místo. Poté scedíme a smícháme s roztokem cukru. Ve většině případů na cukrový roztok postačí 1/4 kg cukru, který svaříme s 1/2 l vody.

Číst dál: Rozmarýnový likér na podporu krevního oběhu - jak připravit, udělat (rozmarýn, pálenka, cukr)

Ostružinový likér na pročištění organismu - jak připravit, udělat (ostružiny, vinný líh, pálenka)

Ostružinový likér má očistné a trochu stavěcí účinky. 1 kg rozmačkaných zralých ostružin vložíme do láhve s 1/2 l vinného lihu a 1/2 l obilné pálenky, zazátkujeme a odstavíme na 3 týdny na chladné a tmavé místo. Poté přefiltrujeme přes lněné plátno. Ovocnou sedlinu převaříme s 1/2 l vody, ještě jednou scedíme přes lněné plátno a čistou šťávu převaříme s 3/4 kg cukru (přibližně 5 minut klokotem).

Číst dál: Ostružinový likér na pročištění organismu - jak připravit, udělat (ostružiny, vinný líh, pálenka)

Víno z česneku medvědího proti slabosti, žaludečním problémům - jak připravit, udělat (bílé víno, medvědí česnek, voda, cukr)

Víno z česneku medvědího pomáhá při potížích způsobených stářím, při slabosti a lehkých žaludečních problémech. 1/4  bílého vína převaříme s hrstí nadrobno podrcených listů česneku medvědího. Poté převaříme cca 1/4 l vody s 1/4 kg cukru a obě tekutiny smícháme. Víno pijeme po likérových skleničkách.

Cibulové víno na potíže s játry, podporu vylučování žluči - jak připravit, udělat (cibule, bílé víno, med)

Cibulové víno povzbuzuje vylučování žluči. 1/2 kg cibule najemno nakrájíme, přidáme 1 l bílého vína a 150 g medu, zamícháme a necháme 48 hodin odstát. Poté cibuli scedíme. Při jaterních potížích pijeme sklenku vína třikrát denně před jídlem.

Bezové víno na ledviny, močový měchýř - jak připravit, udělat (bez, voda, cukr, zázvor, hřebíček)

Bezové víno působí na ledviny a močový měchýř. 4 kg zralých bezových bobulí přelijeme 8 l vody a na mírném ohni zahřejeme, ovšem nevaříme. Aby bobule vydaly hodně šťávy, musíme je během této procedury opakovaně míchat. Poté šťávu scedíme přes látku, pokud možno do velké láhve o objemu cca 10 l. Na 1 l šťávy přidáme podle chuti 0,3 až 0,4 kg cukru, do mulového sáčku zavážeme kořen zázvoru a několik hřebíčků a sáček vložíme do tekutiny.

Číst dál: Bezové víno na ledviny, močový měchýř - jak připravit, udělat (bez, voda, cukr, zázvor, hřebíček)

Bazalkové víno proti zahlenění - jak připravit, udělat (bazalka, víno)

Bazalkové víno by časem mělo uvolnit staré zahlenění. Litr dobrého bílého vína nalijeme do nádoby s širokým hrdlem se dvěma celými rostlinami bazalky (včetně stonků), uzavřeme a necháme 3 dny odstát. Poté scedíme, přelijeme do láhve a uskladníme na tmavém a chladném místě. Pijeme jednu plnou likérovou sklenku před jídlem nebo po jídle.

Andělikové víno na podporu trávení, zažívání - jak udělat, připravit (andělika, víno)

Andělikové víno pomáhá na trávení. 100 g pokrájených čerstvých kořenů anděliky přelijeme jedním litrem dobrého vína a necháme přibližně deset dní odstát. Pak přefiltrujeme a uskladníme na tmavém a chladném místě. Pijeme denně jednu skleničku po jídle.

Stéviový extrakt, extrakt ze stévie - jak připravit, udělat

Příprava vlastního stéviového extraktu: 1 šálek čerstvých stéviových lístků (volně naplněných) přivedeme k varu s jedním šálkem vody a necháme vařit 2-3 minuty. Poté odstavíme a po vychladnutí scedíme. Tekutinu nalijeme do láhve a uskladníme nejlépe v ledničce (vydrží 4-6 měsíců).

Kapky na depresi, rozrušení - jak udělat, připravit (meduňka, levandule, mateřídouška, třezalka, baldriánový kořen, alkohol)

Míchané kapky na depresi nebo rozrušení podporují spánek a uklidňují. Dobře rozdrtíme a smícháme stejné díly čerstvé meduňky, levandule, třezalky a mateřídoušky a 1/2 dílu sušeného baldriánového kořene. Rostlinný materiál zalijeme vysokoprocentním alkoholem tak, aby byl alkohol na 3 šířky dlaně nad rostlinami.

Číst dál: Kapky na depresi, rozrušení - jak udělat, připravit (meduňka, levandule, mateřídouška, třezalka,...

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny