Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Uchování potravin

Skladování dýní - jak uskladnit, aby dlouho vydržely

Sezona dýní pomalu končí a vy máte možná pocit, že se vám po nich bude po svátcích stýskat. Nemusí, stačí je správně uskladnit. Dýně se nesmějí vzájemně dotýkat - zavěste je do sítěk nebo uložte do polic. Místnost by měla být vzdušná, teplota nízká, nejlépe v rozmezí 10-18 C, a vlhkost mezi 50 a 75%. V těchto podmínkách vydrží dýně čerstvé a bez ztráty chuti až 4 měsíce.

Rozkrojený dort neokorá, neoschne - jak to udělat, co použít (chleba)

Na vykrojenou část dortu připevněte pomocí párátek kousky chleba - zůstane jemná a neokorá.

Mražení, zmrazování šlehačky, smetany - jak to udělat

Když nepoužijete při přípravě jídla celou smetanu, nalijte ji do nádobky na výrobu ledu, kostky poté vsypejte do mikrotenového sáčku a skladujte v mrazničce. Můžete je přidávat přímo do polévek, omáček atd.

Mražení, zmrazování citronové šťávy - jak to udělat

Citronovou šťávu uchovávejte v létě v mrazničce v krabičkách z umělé hmoty na led. Šťávu vylisujte, proceďte a nalijte do dílků. Zmrazenou šťávu přidávejte pak do vody s cukrem, do omáček, krémů apod.

Mražení, zmrazování švestek, trnek - jak to udělat

Švestky, které nejdou od pecky (rané odrůdy) se ke zmrazování nehodí. Pravé švestky jsou velmi vhodné. Vyberte zralé pevné plody. Švestky operte, očistěte a odpeckujte. Dejte je předmrazit a pak nasypejte do sáčků. Vydrží 6 měsíců.

Číst dál: Mražení, zmrazování švestek, trnek - jak to udělat

Mražení, zmrazování rybízu - jak to udělat

Rybíz dobře operte a dejte okapat. Oberte a mrazte buď s cukrem, nebo bez něho. Dobře zmrazený rybíz vydrží v mrazničce až 10 měsíců. Rozmrazujte v původním obalu v chladničce nebo při pokojové teplotě, na koláč nasypejte rybíz zmrazený a rovnou pečte.

Mražení, zmrazování ovocné šťávy, šťávy z ovoce - jak to udělat

Ovocné šťávy zmrazujte čerstvě vymačkané v kostkách na výrobu ledu. Pak kostky sesypejte do sáčku a uložte na dobu až tří měsíců.

Mražení, zmrazování jedlých kaštanů - jak to udělat

Jedlé kaštany nařízněte, položte na plech a nechejte v horké troubě popraskat. Pak je sloupněte a po vychladnutí uložte v polyetylénových sáčcích do mrazničky.

Mražení, zmrazování ořechů - jak to udělat

Ořechy lískové a vlašské skladujte v mrazničce 4 měsíce. Vyloupaná jádra zabalte a uložte.

Mražení, zmrazování ostružin - jak to udělat

Ostružiny opatrně omyjte a nechejte dobře okapat. Zmrazujte je buď bez, nebo jen s malým přídavkem cukru. Skladujte až 6 měsíců, po rozmrazení jsou jako čerstvé.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny