Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Pečivo

Jak namazat křehký chléb, knackenbrot, aby se nezlomil (plátek chleba)

Krehký chléb či knackebrot podložte při mazání ješte jedním kouskem - nezlomí se.

Jak to udělat, aby opečené toasty, housky vydržely déle teplé a křupavé (alobal)

Na dno košíčku na chleba dejte alobal - opečené housky nebo toasty zůstanou déle teplé a křupavé.

Jak rozmrazovat housky, rohlíky, dalamánky (voda)

Čerstvé housky, rohlíky nebo dalamánky se dají výborně zmrazit. Po opětovném rozmrazení je natřete trochou vody (nebo směsí vody a mléka) a dejte do předehřáté trouby nebo na chvíli do mikrovlnné trouby. Tímto způsobem vylepšíte i včerejší housky. Budou krásně křupavé.

Jak prodloužit trvanlivost chleba (hrnec, mokrá utěrka)

Chléb vložte do kameninového nebo hliněného hrnce a přikryjte mokrou utěrkou - zůstane déle měkký.

Jak prodloužit trvanlivost chleba v chlebníku (brambor)

K chlebu v chlebníku vložte kousek oloupané brambory - zůstane déle čerstvý.

Jak prodloužit trvanlivost chleba v chlebníku (jablko)

K chlebu v chlebníku vložte kousek jablka - zůstane déle čerstvý.

Jak skladovat chléb, aby nezplesnivěl

Chléb nikdy neukládejte do plastového sáčku, zplesnivěl by. Zabalte ho do lněného sáčku nebo čisté utěrky a maximálně do dvou dní ho spotřebujte. Po této době se v něm začnou tvořit zdraví nebezpečné - byť zatím okem neviditelné - plísně.

► Domácí krekry - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Chystá se k vám nečekaná návštěva? Pohostěte ji rychlými domácími krekry. Rozmrazte listové těsto a pláty nakrájejte na malé obdélníčky. Potřete je rozkvedlaným žloutkem a posypte čerstvě nastrouhaným sýrem, mákem a mandlovými sirkami.

Číst dál: ► Domácí krekry - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Slané ovesné sušenky se slunečnicovými semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Ovesné sušenky se slunečnicovými semínky - příprava: V míse smíchejte vejce a kakao. Přidejte čajovou lžičku jedlé sody a vše důkladně promíchejte. Vložte do mísy ovesné vločky a semínka ze  slunečnice. Vše promíchejte, podle potřeby přilijte vodu, dokud nevytvoříte lepivou hmotu. Plech vyložte pečicím papírem a na něj
tvořte sušenky asi 1 cm silné. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C, dokud nebudou křupavé a propečené i uvnitř.

Číst dál: ► Slané ovesné sušenky se slunečnicovými semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny,...

► Slunečnicový chléb s podmáslím - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Slunečnicový chléb s podmáslím - příprava: Z trochy vody, mouky, cukru a droždí umíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Pak přidejte zbylé suroviny a s pomocí robotu vypracujte těsto. Nechte asi hodinu na teplém místě nakynout. Vykynuté těsto na vále propracujte, poprašte moukou, přendejte na plech s pečicím papírem nebo fólií, horní část potřete slanou vodou, libovolně nařízněte, posypejte semínky ze  slunečnice  a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 45-50 min.

Číst dál: ► Slunečnicový chléb s podmáslím - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny