Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Pečivo

Domácí krekry - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Chystá se k vám nečekaná návštěva? Pohostěte ji rychlými domácími krekry. Rozmrazte listové těsto a pláty nakrájejte na malé obdélníčky. Potřete je rozkvedlaným žloutkem a posypte čerstvě nastrouhaným sýrem, mákem a mandlovými sirkami.

Číst dál: Domácí krekry - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Slané ovesné sušenky se slunečnicovými semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Ovesné sušenky se slunečnicovými semínky - příprava: V míse smíchejte vejce a kakao. Přidejte čajovou lžičku jedlé sody a vše důkladně promíchejte. Vložte do mísy ovesné vločky a semínka ze  slunečnice. Vše promíchejte, podle potřeby přilijte vodu, dokud nevytvoříte lepivou hmotu. Plech vyložte pečicím papírem a na něj
tvořte sušenky asi 1 cm silné. Vložte do předehřáté trouby a pečte při 180 °C, dokud nebudou křupavé a propečené i uvnitř.

Číst dál: ► Slané ovesné sušenky se slunečnicovými semínky - recept, postup, návod, příprava, suroviny,...

► Slunečnicový chléb s podmáslím - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Slunečnicový chléb s podmáslím - příprava: Z trochy vody, mouky, cukru a droždí umíchejte kvásek a nechte ho vzejít. Pak přidejte zbylé suroviny a s pomocí robotu vypracujte těsto. Nechte asi hodinu na teplém místě nakynout. Vykynuté těsto na vále propracujte, poprašte moukou, přendejte na plech s pečicím papírem nebo fólií, horní část potřete slanou vodou, libovolně nařízněte, posypejte semínky ze  slunečnice  a nechte ještě asi půl hodiny kynout. Pečte v troubě vyhřáté na 220 °C asi 45-50 min.

Číst dál: ► Slunečnicový chléb s podmáslím - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Levandulový chléb s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Levandulový chléb s ořechy - příprava: Do mísy nalijte 100 ml vlažné vody a vsypte droždí, trochu mouky a nechte asi 20 minut v teple vzejít. Pak přidejte všechny mouky, zbylou vodu a vše zamíchejte vařečkou. Těsto vyklopte na vál a důkladně 10 minut hněťte. Pak zapracujte ořechy a levanduli, vložte do čisté mísy, zakryjte utěrkou a nechte dvě hodinky kynout.

Číst dál: ► Levandulový chléb s ořechy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Chleba ztvrdlý, starý - jak, čím změkčit (vlhká utěrka, lednice)

Ztvrdlý chleba změkne, když ho zabalíte do vlhké látkové utěrky a uložíte na noc do lednice. Stejně můžete obalit i krajíčky tvrdšího chleba do lehce navlhčených ubrousků a vložit do trouby nebo toustovače, budou krásně křupavé.

Chleba okoralý, oschlý - jak to udělat, aby byl jako čerstvý (pařák, voda)

Když vložíte mírně okoralý chleba na parník pro ohřívání knedlíků, dáte do hrnce s trochou vody, zakryjete poklicí a pár minut prohřejete, bude jako čerstvě upečený.

Chléb zůstane dlouho čerstvý - jak to udělat, co použít (brambor)

Chléb zůstane dlouho čerstvý, přidáte-li k němu do chlebník syrový brambor.

Chléb zůstane dlouho čerstvý - jak to udělat, co použít (jablko)

Chléb zůstane dlouho čerstvý, přidáte-li k němu do chlebníku jablko.

Nahořklá a kyselá chuť chleba - co znamená, značí

Příliš kyselá až hořká chuť může být způsobena zpracováním starého těsta, které obsahuje více kyseliny octové. Nahořklá až štiplavě kyselá chuť znamená, že chléb má příliš octové a máselné kyseliny.

Balený chleba orosený - co znamená, značí

Je-li balený chléb orosený, výrobce ho zabalil ještě teplý. Takový chléb může rychleji zplesnívět a obvykle nevydrží v nezměněné kvalitě po celou dobu vyznačené trvanlivosti.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny