Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Koření, dochucovadla a bylinky

Sušení šípků - jak sušit

Šípky si můžeme usušit. Sušímeje na slunci nebo v sušičce při teplotě 60 C do úplného ztvrdnutí. Rozemleté pak používáme k přípravě čaje. V čerstvém stavu je můžeme přidat i do různých směsí pečených čajů.

Mletý pepř v kořence vlhne - jak, čím zabránit, zamezit (celý pepř)

Vlhne vám mletý pepř v kořence? Přidejte do ní 2 až 3 kuličky celého pepře. Ty ochrání mletý pepř před zvlhnutím.

Bylinkové máslo - jak udělat, připravit

Směs bylinek nasekejte, promíchejte se změklým máslem, přidejte prolisovaný česnek, osolte a v malých miskách uložte do mrazáku. Bylinkové máslo poslouží jako skvělá pomazánka na pečivo a ochutí hotová jídla nebo třeba grilované maso.

Nakládání byliny, bylinek, bylinkový ocet, olej - jak udělat, připravit

Z bylinek lze snadno vyrobit ochucený olej a bylinkový ocet. Vložíte-li je do těchto dvou tekutin, po nějaké době jim předají své aroma a léčivé složky, a navíc v nich budou bezpečně uchované díky jejich konzervačním účinkům. Stačí bylinky v láhvi zalít vinným nebo jablečným octem, respektive olivovým nebo slunečnicovým olejem tak, aby nevyčnívaly.

Číst dál: Nakládání byliny, bylinek, bylinkový ocet, olej - jak udělat, připravit

Sušení bylin, bylinek - jak sušit, usušit

Bylinky sebrané za slunečného dne svažte gumičkou do menších svazků a zavěste na tmavé, dobře větrané místo. Jak stonky vysychají, gumička se smršťuje a zavěšený svazek drží pohromadě. Jakmile bylinka uschne tak, že chrastí, sdrhněte ze stonků lístky a uložte je ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě.

Číst dál: Sušení bylin, bylinek - jak sušit, usušit

Mrazení bylinek - jak mrazit, zamrazit

Pro zmrazení se hodí zvláště bylinky, které sušením ztrácejí aroma, tedy například kudrnatá petržel, pažitka, kopr, medvědí česnek nebo meduňka. Omyté bylinky buď pokrájejte na kousky, nebo rozmixujte, mohou se zamrazit i vcelku. Uložte je do nádobky, napěchujte a uzavřete.

Číst dál: Mrazení bylinek - jak mrazit, zamrazit

Krájení petrželky najemno - jak krájet, aby si uchovala co nejvíce vůně (nůžky)

Když chcete zachovat nejvíce vůně při krájení petrželky najemno, zkuste ji stříhat malými a ostrými nůžkami, neboť při krájení nožem se z lístků uvolňuje a ztrácí veškerá šťáva.

Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo

Barevné koření nesmí být umístěno na slunci, protože ztratí barvu a zešedne, olejnaté koření navíc žlukne.

Pikantní dýňová hořčice - jak připravit, udělat

Pikantní dýňová hořčice - příprava: Dýňovou dužinu pokrájíme, přidáme k ní ostatní suroviny a vaříme za občasného promíchání asi hodinu. Rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme a ještě chvilku povaříme. Horkou hořčici nalijeme

Číst dál: Pikantní dýňová hořčice - jak připravit, udělat

Ostrá cuketová hořčice - jak připravit, udělat

Ostrá cuketová hořčice - příprava: Cukety oloupeme, vykrájíme měkký střed, pokrájíme a vložíme do hrnce. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, pokrájené feferonky zbavené semínek, olej, ocet, cukr, pepř a sůl a na mírném ohni za

Číst dál: Ostrá cuketová hořčice - jak připravit, udělat

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny