Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Koření, dochucovadla a bylinky

Jak správně otrhávat bazalku při vaření

Bazalku při vaření neotrhávejte po lístcích, rostlině to škodí. Lepší je vždy odštípnout celou snítku, a to těsně nad místem, kde se větví. Mladé lístky odspodu dorostou, takže budete mít z bylinky užitek déle.

Jak zmírnit pálivost kari (smetana)

Jak napravit příliš pálivé kari? Pokud vám ujela ruka s kari a jídlo příliš pálí, vmíchejte do něj trochu smetany nebo pomerančového džusu. Bude hned jemnější.

Jak získat z bylinek při vaření co největší aroma

Jak získat z bylinek to nejlepší? Čerstvé kuchyňské bylinky rozvinou v pokrmu svoje aroma daleko lépe, když je před přípravou lehce podusíte na másle na pánvičce. Pokud máte sušené bylinky, zakapejte je trochou oleje a nechejte asi dvě minuty odpočívat.

► Bazalkové pesto - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Bazalkové pesto - příprava: Z opraných snítek bazalky otřepejte vodu, lístky otrhejte a rozmixujte s mořskou solí na hladkou pastu. Pomalu přilévejte olej a ručně vymíchejte na kaši. Česnek oloupejte a buď rozsekejte nadrobno, nebo rozetřete se solí.

Číst dál: ► Bazalkové pesto - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Pažitka se při krájení nepomačká - jak to udělat, co použít (nůžky)

Přidáváte-li do salátu pažitku a nechcete, aby se vám křehké stonky pomačkaly, je lepší ji místo krájení nožem nastříhat kuchyňskými nůžkami.

Mražení, zmrazování kopru - jak to udělat

Kopr si pro mrazení jemně nasekejte, ideální je si rovnou připravit porce v kostičkách na led. Vydrží 3-4 měsíce. Do pokrmů ho přidávejte nerozmrazený.

Mražení, zmrazování bylinek - jak to udělat, co použít (formičky na led)

Zmrazte si bylinky. Nasekejte je najemno, rozdělte je do formiček na ledové kostky, zalijte vodou a nechte zmrazit. Mražené bylinky potom můžete použít podle potřeby jako koření do polévek a omáček. Díky formičkám je budete mít hezky naporcované.

Sušení šípků - jak sušit

Šípky si můžeme usušit. Sušímeje na slunci nebo v sušičce při teplotě 60 C do úplného ztvrdnutí. Rozemleté pak používáme k přípravě čaje. V čerstvém stavu je můžeme přidat i do různých směsí pečených čajů.

Mletý pepř v kořence vlhne - jak, čím zabránit, zamezit (celý pepř)

Vlhne vám mletý pepř v kořence? Přidejte do ní 2 až 3 kuličky celého pepře. Ty ochrání mletý pepř před zvlhnutím.

Bylinkové máslo - jak udělat, připravit

Směs bylinek nasekejte, promíchejte se změklým máslem, přidejte prolisovaný česnek, osolte a v malých miskách uložte do mrazáku. Bylinkové máslo poslouží jako skvělá pomazánka na pečivo a ochutí hotová jídla nebo třeba grilované maso.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny