Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Ovoce, povidla, zavařeniny

► Jak využít starý oschlý pomeranč - nevyhazujte jej!

Starý oschlý pomeranč určitě nevyhazujte. To, že je seschlý neznamená, že se nedá využitít. Můžete jej příčně rozříznout a vymačkat z něj čestvou šťávu na mačkači na citron. Možná vás překvapí jak moc jí v něm bude (že je oschlá kůra neznemená, že je seschlý i vnitřek ovoce). Další využití je např. nakrájet ho (samozřejmě po pečlivém omytí slupky) do svařáku, svařeného vína. Jedna z dalších variant zpracování je udělat z něj pomerančový džem, v něm totiž nevadí, že pomeranč obsahuje méně šťávy - naopak to může být výhodou.  

Číst dál: ► Jak využít starý oschlý pomeranč - nevyhazujte jej!

► Džem z černých jeřabin - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Džem z černých jeřabin: 1 kg dobře omytých čerstvých jeřabin + 500 g cukru. Černé jeřabiny podlijeme vodou a rozvaříme, pak přidáme cukr a ještě vaříme. Horký džem plníme do skleniček. Kdo chce džem bez cukru, může místo něj svařit aronii se sladšími jablky 1:1 + 1/2 lžičky soli. Tento džem je nutno sterilovat varem a po otevření rychle spotřebovat, aby se nekazil.

Číst dál: ► Džem z černých jeřabin - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava

Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour": 1 litr borůvek rozvaříme se 100 g cukru, zalijeme šálkem mléka s rozkvedlanou moukou a povaříme do zhoustnutí. Podává se ke knedlíkům z kynutého či tvarohového těsta.

► Kompot z rebarbory a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rebarborovo-jahodový kompot - příprava: Rebarboru zbavte listu, pečlivě oloupejte a nakrájejte na zhruba
dva centimetry dlouhé špalíky. Jahody zbavte stopky, opláchněte a nakrájejte - větší jahody na čtvrtiny a menší na poloviny. Připravte si silný nálev ibiškového čaje zalitím sušeného ibišku jedním litrem vody.

Číst dál: ► Kompot z rebarbory a jahod - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Rebarborovo-jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rebarborovo-jahodový kompot - příprava: Rebarboru zbavte listu, pečlivě oloupejte a nakrájejte na zhruba
dva centimetry dlouhé špalíky. Jahody zbavte stopky, opláchněte a nakrájejte - větší jahody na čtvrtiny a menší na poloviny. Připravte si silný nálev ibiškového čaje zalitím sušeného ibišku jedním litrem vody.

Číst dál: ► Rebarborovo-jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Meruňkový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Meruňkový kompot - příprava: Chcete-li mít meruňky v kompotu oloupané, krátce je povařte ve vodě, poté je sceďte, a jakmile vychladnou, půjdou snadno oloupat. Oloupané meruňky pak rozpulte, zbavte pecek a naskládejte do čistých suchých sklenic - nejlépe řeznou plochou dolů.

Číst dál: ► Meruňkový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Vrstvený kompot z různých druhů ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Vrstvený kompot - příprava: Připravte si cukerný roztok. Jablka a hrušky zbavte jádřinců, ostatní omyjte a vypeckujte. Větší ovoce nakrájejte na silnější plátky, švestky napůl, ryngle nechte v celku. Do roztoku vody s kyselinou citronovou namočte hrušky a jablka. Do sklenic plňte střídavě po vrstvách.

Číst dál: ► Vrstvený kompot z různých druhů ovoce - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Broskvový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Broskvový kompot - příprava: Připravte si cukerný roztok. Omyté broskve oloupejte, rozkrojte a zbavte pecky - ideální je ponechat je nakrájené na půlky. Vyskládejte je do čistých suchých sklenic (nejlépe řeznou plochou směrem dolů) a zalijte teplým roztokem. Jejich vůni i chuť můžete oživit hvězdičkou badyánu.

Číst dál: ► Broskvový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jahodový kompot - příprava: Naskládejte opláchnuté pevné plody bez stopek natěsno do sklenic a zalijte teplým cukerným roztokem s kapkou citronové šťávy či špetkou kyseliny citronové a rumem. Sterilujte 20 minut při teplotě 85-90 °C. Povaříte-li jahody krátce přímo v cukerném nálevu, stačí je sterilovat asi o 5 minut kratší dobu.

Číst dál: ► Jahodový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Malinový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Malinový kompot - příprava: Opláchnuté maliny rozdělte do sklenic a setřepejte, aby se jich tam vešlo co nejvíc a neplavaly jen nahoře. Připravte cukerný roztok se špetkou kyseliny citronové. Sterilujte zhruba 10 minut při teplotě 85 C. Zavařené maliny opatrně zchlaďte, aby příliš nezměkly.

Číst dál: ► Malinový kompot - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny