Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Ovoce, povidla, zavařeniny

Jak vymáčknout z citronu šťávu bez rozkrojení

Do citronu, který slouží jako zdroj šťávy do čaje, stačí udělat na boku dírku, vymáčknout požadované množství tekutiny.

Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)

Banány nezhnědnou, když jejich "ocásek" obalíte kouskem polyetylenového sáčku.

Kandované ovoce snadno nakrájené - jak to udělat, co použít (mrazák)

Kandované ovoce se bude snáze krájet a nebude se lepit na nůž, jestliže ho předtím vložíte na 5 minut do mrazáku.

Nakrájené ovoce nezhnědne - jak to udělat, co použít (slaná voda)

Nakrájené ovoce nezhnědne, když ho na chvíli ponoříte do mírně slané vody.

Rakytníkové pyré míchané zastudena - recept

Rakytníkové pyré míchané zastudena je nejlepší ze všech rakytníkových výrobků, protože si zachovává největší obsah vitaminů. Plody rozmixujeme, poté propasírujeme a asi 1/2 hodiny mícháme se stejným množstvím moučkového cukru na nízký stupeň v mixéru. Větší množství mícháme déle, na jednu skleničku pyré musíme počítat přibližně půl hodiny.

Číst dál: Rakytníkové pyré míchané zastudena - recept

Rakytníková marmeláda - recept

Rakytníková marmeláda je bohatá na karoten, pomáhá při bolestech hlavy a zhoršené koncentraci. Rakytníkové bobule vaříme v malém množství vody, dokud nepopraskají. Potom je propasírujeme přes síto a na 1 kg dřeně přidáme 1/2 kg želírovacího cukru. Povaříme a ještě horkou marmeládu přelijeme do připravených sklenic.

Mátová marmeláda - recept

Mátová marmeláda podporuje trávení a osvěžuje. 1 kg oloupaných a rozkrájených jablek podusíme doměkka se šťávou z dvou citronů a propasírujeme. K této hmotě přimícháme 150 čerstvých najemno nasekaných mátových lístků a asi 700 g cukru. Postavíme zpátky na oheň a za stálého míchání vaříme tak dlouho, dokud zelená hmota trochu nezhoustne.

Číst dál: Mátová marmeláda - recept

Míchaná malinová marmeláda - recept

Míchaná malinová marmeláda povzbuzuje chuť k jídlu při problémech s nechutenstvím během nemocí. 1 kg očištěných malin rozmačkáme a pomalu zahříváme téměř k bodu varu. Poté maliny smícháme s 1 kg cukru a dáme vařit na mírný oheň. Marmeládu mícháme alespoň hodinu, poté ji přelijeme do sklenic a ty uzavřeme pergamenovým papírem.

Kdoulový sýr - recept

Kdoulový sýr - příprava: Nejprve si připravíme kdoule - seškrábeme z nich chmýří, plody pokrájíme na čtvrtiny a odstraníme náznaky květů a stopky. Vaříme ve vodě asi 1/2 hodiny, dokud nebudou plody úplně měkké. Poté vodu slijeme a uschováme. Uvařené kdoule vložíme do mechanického mlýnku na zeleninu a rozemeleme. Kdoulovou kaši smícháme s cukrem a za stálého míchání vaříme, dokud nezhoustne.

Číst dál: Kdoulový sýr - recept

Bezová marmeláda s mrkví - recept

Bezová marmeláda s mrkví obsahuje obzvlášť velké množství vitaminů a posilňuje. 500 g bezových plodů vaříme 5 minut se 400 ml vody a poté propasírujeme. Dále ještě očistíme 500 g mrkve, podusíme ji s trochou vody a rovněž propasírujeme. Obě hmoty smícháme, zvážíme a znovu povaříme s množstvím cukru odpovídajícím polovině jejich váhy.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny