Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Nejnovější rada ve webu:

Zelenina, zeleninové saláty

Nakládané okurkym s červenou cibulí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Nakládané okurkym s červenou cibulí - příprava: Okurky omyjte, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Kolečka nakrájené cibule a okurky co nejtěsněji napěchujte do sklenic. Během skládání je prokládejte plátky oloupaného česneku, celým kořením, koprem a estragonem.

Číst dál: Nakládané okurkym s červenou cibulí - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Nakládané okurky s pikantními papričkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Nakládané okurky s pikantními papričkami - příprava: Okurky omyjte, feferonky nakrájejte na kolečka. Svařte nálev a nechte vychladit. Do sklenice skládejte jednotlivé ingredience, zalijte lákem. Sterilujte 15 minut
při teplotě 80 °C.

Číst dál: Nakládané okurky s pikantními papričkami - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Křenové okurky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Křenové okurky - příprava: Svařte lák z vody, octa, soli, cukru a koření. Do každé sklenice dejte na dno lžíci nastrouhaného křenu, pak do sklenice narovnejte okurky a navrch dejte opět lžíci křenu. Sklenice zalijte horkým lákem a sterilujte 20 minut při 80 °C.

Číst dál: Křenové okurky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Lilky po katalánsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Lilky po katalánsku - příprava: Lilky propíchejte vidličkou, sůl rozestřete na plech a položte na ni lilky. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C 25-30 minut. Během pečení jednou obraťte. Rýži uvařte v lehce osolené vroucí vodě doměkka. Propláchněte ve studené vodě a nechte okapat.

Číst dál: Lilky po katalánsku - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Nakládané sladkokyselé okurky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Nakládané sladkokyselé okurky - příprava: Okurky důkladně omyjte a nechte oschnout. Do zavařovacích sklenic dejte na dno 2-3 kolečka mrkve, plátek cibule, kolečko křenu a kousek okvětí kopru. Na nálev svařte vodu s octem, solí, cukrem a kořením. Okurky naskládejte do sklenic, zalijte mírně vychladlým nálevem, uzavřete a sterilujte 20 minut na 80 °C. Množství láku vystačí asi na 13 sklenic o objemu 0,7 l.

Číst dál: ► Nakládané sladkokyselé okurky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Marinovaná červená paprika - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Marinovaná červená paprika - příprava: Papriku omyjte, zbavte semen, rozkrájejte zhruba na čtvrtiny a dejte do trouby pod gril opéct - asi na 30 minut. Opečenou papriku přendejte do mísy, zakryjte a nechte 10 minut zapařit. Potom ji sloupněte a nakrájejte na tenčí proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Do zavařovacích sklenic dávejte vrstvu papriky, na ni pár plátků česneku a lístečky tymiánu.

Číst dál: ► Marinovaná červená paprika - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Maďarská čalamáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Maďarská čalamáda - příprava: Na čalamádu můžete použít papriky různých barev (zelené, žluté i červené). Okurky nastrouhejte na plátky a dejte je na dno velké mísy. Vrstvu okurek osolte. Umyté papriky zbavené semínek nakrájejte na nudličky a dejte do mísy na okurky. Také papriky osolte. Oloupanou cibuli nakrájejte na měsíčky a rozložte na papriky. Rovněž posypte zbývající solí. Navrch na cibuli nasypte vrstvu cukru (zatím směs nemíchejte) a zalijte vše octem.

Číst dál: ► Maďarská čalamáda - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Zeleninové špízy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Zeleninové špízy - příprava: Kukuřičné klasy očistěte a uvařte je v osolené horké vodě. Poté je nakrájejte na špalíčky dlouhé asi 3 cm. Papriky nakrájejte na čtverečky, šalotky překrojte napůl a rozeberte na plátky, cuketu nakrájejte na kolečka. Střídavě napichujte na grilovací jehly kolečka cukety, kukuřice, paprik, šalotky a kuličky cherry rajčátek.

Číst dál: ► Zeleninové špízy - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Grilované lilky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Grilované lilky - příprava: Lilky nakrájejte na plátky a osolte, abyste je zbavili hořké chuti. V malé misce smíchejte olivový olej a drcený česnek. Přidejte mletý barevný pepř, lístečky rozmarýnu a promíchejte. Plátky lilku vysušte papírovým ubrouskem a potřete jej připravenou směsí. Lilek grilujte z obou stran. Hotový lilek podávejte samostatně nebo jako přílohu k masu. Podobně můžete připravit i jinou zeleninu - papriku, cibulky, žampiony a další.

Číst dál: ► Grilované lilky - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Jak vařit zeleninu, aby neztratila aroma (bylinkový olej)

Po uvaření přidejte k zelenině trochu bylinkového oleje - bude aromatičtější, než když ji pouze podusíte ve vodě.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny