Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Zelenina, zeleninové saláty

Řecká okurková omáčka Tzatziki - recept, postup, nápad, příprava, suroviny, ingredience

Řecká okurková omáčka Tzatziki - příprava: (množství pro 1 osobu) Oloupanou okurku nastrouháme najemno na struhadle a posolíme. Pustí šťávu, kterou z ní vymačkáme na sítku. Jogurt smícháme se solí, olejem, citrónovou šťávou a prolisovaným česnekem a najemno nasekanou mátou (nebo koprem). Podáváme v létě vychlazené k masu či zelenině (vyzkoušejte na brokolici vařené v páře).

Číst dál: Řecká okurková omáčka Tzatziki - recept, postup, nápad, příprava, suroviny, ingredience

► Nakládané kapustičky - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Nakládané kapustičky - příprava: Očištěné růžičky kapusty rozpulte. Smíchejte ocet, vodu a sůl v hrnci a přívedte k varu. Do dvou čistých připravených sklenic rozdělte zrnka pepře, hořčíčné semínko, oloupaný česnek a bobkový list.

Číst dál: ► Nakládané kapustičky - recept, postup, návod, příprava, suroviny

► Salsa cruda - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Salsa cruda - příprava: Pokrájená rajčata nechte 15 minut vykapat v sítku. V míse je smíchejte s oloupanou a nakrájenou cibulí. Z papriček odstraňte semínka a nakrájejte je nadrobno. Pak je vmíchejte k rajčatům. Směs opepřete, přidejte oloupaný a nadrobno nasekaný česnek, koriandr, oregano, kajenský pepř, sůl, cukr a mátu a promíchejte.

Číst dál: ► Salsa cruda - recept, postup, návod, příprava, suroviny

► Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny

Domácí kečup - příprava: Rajčata, jablka a očíštěnou cibuli nakrájejte nadrobno. Pak vše vložte do hrnce, podlijte vodou, octem, přidejte sůl a všechno koření. Vařte asi hodinu na mírném ohni. Nakonec vše rozmixujte nebo propasírujte přes jemné sítko, nalijte do čistých sklenic, obraťte dnem nahoru a počkejte, až vychladnou.

Číst dál: ► Domácí kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny

► Jak zabránit aby byla zavařené okurky duté (jehla)

Pokud okurky na zavaření propíchnete několikrát párátkem nebo jehlou, nebudou uvnitř duté.

► Rajčatová salsa - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Rajčatová salsa - příprava: Oloupaný česnek a cibuli nasekejte nadrobno, orestujte na oleji, přisypejte omytou, jádřince zbavenou a na proužky nakrájenou papričku. Rajčata spařte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přisypejte do kastrolu, osolte, okořeňte a 10 minut duste.

Číst dál: ► Rajčatová salsa - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Sladký kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Sladký kečup - příprava: Rajčata a jablka omyjte a zbavte stopky. Rajčata pokrájejte na čtvrtky, jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na kousky (čím tvrdší jsou jablka, tím menší kousky). Oloupané cibule nakrájejte zhruba na osminky.

Číst dál: ► Sladký kečup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Nakládané papričky jalapeňos - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Nakládané papričky jalapeňos - příprava: Papričky omyjte, nakrájejte na 3-5 mm kolečka. Svařte nálev. Papričky napěchujte do zavařovacích lahví a zalijte horkým lákem. Zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Chcete-li je skladovat déle mimo lednici, 10 minut je sterilujte.

Číst dál: ► Nakládané papričky jalapeňos - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Papriky, papričky nakyselo - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Papriky nakyselo - příprava: Papriky opláchněte, osušte, zbavte stopek i jádřinců a nakrájejte na čtvrtky. Ty narovnejte do sklenic, máte-li různobarevné, můžete střídat barevné vrstvy. Na nálev smíchejte všechny ingredience kromě cibule, kterou oloupejte, nakrájejte na kolečka a přidejte ke konci.

Číst dál: ► Papriky, papričky nakyselo - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

► Provensálská zelenina - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Provensálská zelenina - příprava: Všechnu zeleninu kromě cibule omyjte pod tekoucí vodou a osušte. Cuketu a lilek zbavte stopek a nakrájejte na tenčí plátky. Papriky zbavte jádřinců a stopek a nakrájejte na nudličky, rajčata na kostky. Oloupanou cibuli nakrájejte na kolečka, celé snítky bylinek opláchněte pod tekoucí vodou a pak vše vložte do mísy a promíchejte.

Číst dál: ► Provensálská zelenina - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny