Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Zelenina, zeleninové saláty

Cuketové zelí - postup, příprava

Cuketové zelí: Jednu velkou cuketu oloupejte, vydlabejte dužninu se zrníčky a nastrouhejte na hrubém struhadle. Nastrouhanou cuketu dejte do hrnce a podlijte trochou vody. Osolte, přisypte celý kmín a dejte vařit. Mezitím si oloupejte velkou cibuli, nakrájejte ji najemno a osmažte dozlatova.

Číst dál: Cuketové zelí - postup, příprava

Kedlubnové zelí - postup, příprava

Kedlubnové zelí: Jednu větší kedlubnu gigant oloupejte, nastrouhejte na hrubém struhadle, dejte do vroucí osolené vody a nechte 25 minut vařit. Poté ji sceďte. Rozpusťte 2 lžíce sádla a do něj přimíchejte 50 g hladké mouky. Takto připravenou světlou jíšku přimíchejte do uvařeného zelí.

Číst dál: Kedlubnové zelí - postup, příprava

Slezské kyselé zelí - postup, příprava

Slezské kyselé zelí: Z 1 kg kysaného zelí vymačkejte vodu a zatím ji nevylévejte, použijete ji na dochucení v případě, že zelí bude málo kyselé. Zelí vložte do hrnce, přiměřeně zalijte čistou vodou a asi 10 minut lehce povařte. Po uvaření se voda scedí a zelí nechá pod pokličkou stát, aby nevychladlo.

Číst dál: Slezské kyselé zelí - postup, příprava

Valašské zelí - postup, příprava

Valašské zelí: Asi 1 kg zelí rozkrájejte podélně na 5 cm široké pásy. Z nich příčně velkým ostrým nožem nakrájejte tenké proužky. Oloupejte 2 cibule a nakrájejte na drobné kostičky. V kastrolu se silným dnem rozehřejte 2 lžíce husího sádla nebo oleje a osmahněte na něm cibuli do změknutí.

Číst dál: Valašské zelí - postup, příprava

Bílé hlávkové zelí - postup, příprava

Bílé hlávkové zelí: Nakrouhejte 500 g bílého hlávkového zelí na tenké nudličky, posypte solí a nechte odležet, aby zkřehlo. V hrnci rozpusťte lžíci sádla, přisypte 2 lžíce cukru krupice a nechte ho zkaramelizovat. Přidejte na kostičky nakrájené 2 cibule a za občasného míchání restujte asi 10 minut.

Číst dál: Bílé hlávkové zelí - postup, příprava

Červené zelí na karamelu s jablky - postup, příprava

Červené zelí na karamelu s jablky: Nakrouhejte 600 g červeného zelí na tenké nudličky, 100 g cibule (nejlépe šalotky) nakrájejte na nudličky, 2 jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Na pánvi nechte zkaramelizovat 4 lžíce cukru krupice do světle hnědé medové konzistence. Na karamel přihoďte nakrájenou cibuli a přidejte 2 lžíce kachního sádla. Za stálého míchání nechte cibuli zesklovatět.

Číst dál: Červené zelí na karamelu s jablky - postup, příprava

Červené zelí s povidly - postup, příprava

Červené zelí s povidly: Asi 1 kg hlávku červeného zelí rozkrojte a vyřízněte koštál, hlávku nakrouhejte nožem nebo na mandolíně na tenké nudličky. Prosolte a nechte chvíli odstát. V hrnci rozpalte lžíci sádla a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte zelí a 200 ml octa, dobře promíchejte a nechte chvilku dusit, podle potřeby podlijte vodou.

Číst dál: Červené zelí s povidly - postup, příprava

Červené zelí s rumový mi rozinkami - postup, příprava

Červené zelí s rumový mi rozinkami: Namočte 50 g rozinek do 5 cl rumu. Menší hlávku červeného zelí nakrájejte na jemné proužky a nechte je asi 40 minut vařit ve vroucí vodě. Zelí sceďte, přidejte 2 lžičky soli, 5 lžic cukru, 1 lžičku drceného kmínu a rozinky. Ještě asi 10 minut poduste na lžíci sádla. Na závěr dochuťte asi 5 cl octa.

Jak připravit červené hlávkové zelí - postup, příprava

Jak připravit červené hlávkové zelí? Očistěte 500 g zelí, vykrojte z něj koštály a listy nakrájejte na jemné proužky. Na vypečeném husím sádle zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte kmín a cibulku orestujte dozlatova. Na cibulovém základu poduste nakrájené zelí pod pokličkou asi 20 minut a dochuťte je solí, cukrem a octem.

Jak uvařit kysané zelí - postup, příprava

Víte, jak uvařit kysané zelí? Střední cibuli nakrájejte najemno a zpěňte na lžíci sádla. Přidejte 200 g nepropláchnutého, scezeného zelí, které duste asi 25 minut. Dochuťte solí a cukrem. Bramboru nastrouhejte najemno a zelí s ní zahustěte. Vše ještě asi 10 minut poduste. Nakrájejte 50 g špeku na kostičky, orestujte je dozlatova a spolu s vypečeným sádlem přimíchejte do zelí.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny