Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

► Domácí ovocný čaj - recept, příprava, složení

Ovocný domácí čaj: 1 díl sušených jablečných slupek z domácích jablek + 1 díl sušených plodů rakytníku, které zbudou po vylisování šťávy (nebo jedlých červených jeřabin) + 1 díl sušených podrcených bobulí aronie (obarví čaj na krásnou červenou barvu). Zalijeme vroucí vodou a louhujeme 15 minut nebo pro lepší chuť čaj povaříme 7 minut a scedíme.

► Osvěžující letní bylinkový čaj z listů rakytníku a máty - recept, příprava

Osvěžující letní čaj z listů rakytníku a máty: 1 díl listů rakytníku + 1 díl listů máty zalijeme vroucí vodou a louhujeme 5-6 hodin. Pak scedíme, a dosladíme medem a vychladíme. Do nápoje lze přidat i čerstvě vylisovanou rakytníkovou šťávu, pokud jsou už plody zralé. Tento čaj z listů připravujeme hlavně v létě a začátkem podzimu, kdy ještě nejsou zralé plody, a pijeme ho pro osvěžení v horkých letních či podzimních dnech.

► Sirup z okvětních lístků růže, růžový sirup - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience, složení

Voňavý růžový sirup - příprava: Lístky z růžových nebo červených růží přivedeme k varu ve 2 litrech vody ve skleněné konvici, povaříme krátce asi 5 minut. Pak necháme louhovat 15 minut a přecedíme. Do výluhu z růží vymačkáme přes sítko šťávu ze 2-3 citrónů a na mírném ohni rozpustíme 2 kg cukru. Sirup povaříme asi 15 minut a horký plníme přes sítko v trychtýři (aby se důkladně přecedil) do skleněných lahví vymytých horkou vodou.

Číst dál: ► Sirup z okvětních lístků růže, růžový sirup - recept, postup, návod, příprava, suroviny,...

Malinová šťáva s jablky bez cukru - příprava

Malinová šťáva s jablky bez cukru: Domácí jablka omyjeme, oloupeme a vykrájíme jadřince. Maliny smícháme napůl se sladkými jablky v poměru 1:1 a vaříme bez cukru se špetkou soli do rozvaření. Aby se sirup nekazil, je důležitá čistota lahví - skleněné lahve před použitím vyvaříme 5 minut ve vodě a naplníme horkým scezeným sirupem.

Číst dál: Malinová šťáva s jablky bez cukru - příprava

Mátový sirup - příprava

Mátový sirup - příprava: Do hrnce nalijeme 1/2 litru vody a svaříme s 1/2 kg cukru za stálého míchání, až se cukr rozpustí. Potom vložíme 50 g (asi 2 hrsti) čerstvých opraných a pokrájených mátových listů z našeho oblíbeného druhu máty (pro děti a těhotné nepoužíváme mátu peprnou, ale kadeřavou nebo jinou s mírnějším aroma).

Číst dál: Mátový sirup - příprava

Mátový nápoj - příprava

Mátový nápoj - výluh zastudena: Jednoduchý mátový nápoj z čerstvé máty získáme podobně jako z meduňky prostým vyluhováním ve vodě, čerstvé listy rozmixujeme s vodu a louhujeme 1 hodinu, pak scedíme a pijeme vychlazené, dosladit lze mátovým sirupem nebo medem, případně podle chuti přidat citrónovou šťávu.

Číst dál: Mátový nápoj - příprava

Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Heřmánkové víno - příprava: Všechny přísady louhujeme v dobře uzavřené skleněné lahvi na chladném a tmavém místě. Pak přefiltrujeme a naplníme do lahví, získáme asi 1 litr vína, které se popíjí při letním slunovratu a pro dobrou náladu.

Číst dál: Heřmánkové víno - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Medová limonáda s lipovým květem - příprava

Medová limonáda s lipovým květem: Svaříme 1,5 litru vody s 1/2 kg medu. Pěnu při vaření sbíráme, až je tekutina čistá. Zvlášť pak převaříme 1,5 litru vody a nasypeme do ní 1 hrst lipového květu a necháme odstát. Lipový čaj scedíme, smícháme s medovým odvarem a šťávou z 1 citrónu a necháme vychladnout. Pak plníme do čistých lahví a uchováváme v chladu a temnu.

► Bezový, bezinkový sirup z plodů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Bezinkový sirup z plodů černého bezu - příprava: Připravíme si šťávu na elektrickém odšťavovači nebo ručním mlýnku na ovoce. Pokud přístroje nemáme, lze bezinky rozmixovat a pak přecedit přes pláténko či plátěný pytlík. Šťavu z bezinek můžeme dobře kombinovat se šťávou z jablek, hrušek nebo vinných hroznů. Na každý litr šťávy přidáme 1,2 kg cukru a citrónovou šťávu či kyselinu citrónovou podle chuti a povaříme, až se cukr rozpustí.

Číst dál: ► Bezový, bezinkový sirup z plodů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny,...

► Sirup z květů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Sirup z květů černého bezu - příprava: Studenou vodou oprané květy zalijeme převařenou vychladlou vodou do skleněné nádoby a necháme louhovat v chladu 12-24 hod. Potom se výluh přecedí a mírně zahřeje v hrnci, aby se rozpustil přidaný cukr + šťáva z citrónů + kyselina citrónová (kvůli konzervaci). Cukr lze rozpustit i bez zahřívání, ale trvá to delší dobu.

Číst dál: ► Sirup z květů černého bezu - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny