Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Likér z ořechových jader - recept

Likér z ořechových jader posilňuje žaludek. 1 kg čerstvých ořechů nasekáme a nasypeme do sklenice s širokým hrdlem. Přilijeme 1 l vinného lihu, sklenici uzavřeme a postavíme na 4 týdny na slunce. Denně protřepáváme! Po 4 týdnech ořechy vyjmeme a přidáme 1 lžičku hřebíčku, 1 lžičku mleté skořice a kůru z chemicky neošetřeného pomeranče.

Číst dál: Likér z ořechových jader - recept

Ořechová pálenka pro lepší trávení - recept

Ořechovou pálenku podáváme před jídlem nebo po jídle, léčí žaludek. Pokud máme rádi intenzivní chuť, přidáme k deseti nezralým vlašským ořechům (natrhaným od poloviny do konce června) rozdrcenou zázvorovou hlízu, několik hřebíčků, badyán a trochu kmínu, přelijeme 1 l dobré ovocné nebo obilné pálenky a necháme odstát až sedm týdnů na teplém místě.

Číst dál: Ořechová pálenka pro lepší trávení - recept

Pálenka z bobulí, bobulového ovoce - recept

Pálenka z bobulí je letním potěšením, které je i zdravé. 1/2 kg bobulí (bezu, malin, rybízu atd.) dáme do láhve se 4 lžícemi cukru, přelijeme 1/2 l ovocné pálenky a necháme čtyři týdny odstát. Poté pálenku scedíme a přelijeme do hezké láhve. Pálenka pak musí ještě minimálně čtyři týdny stát, než bude připravená k pití.

Meduňková pálenka - recept

Meduňkovou pálenku přidáváme do čaje jako nápoj na zlepšení zdraví. Do skleněné nádoby dáme 250 g (nebo větší množství) sušených meduňkových lístků a strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, 1 lžičku strouhaného kořene anděliky a několik hřebíčků. Poté směs přelijeme 1 l vodky a necháme alespoň 14 dní louhovat na světlém místě.

Číst dál: Meduňková pálenka - recept

Mátový long drink - recept

Mátový long drink je osvěžující a vzácná lahůdka. 1 hrst čerstvých mátových lístků dáme do sklenice se širokým hrdlem a přelijeme 1/2 l čistého alkoholu. Necháme louhovat asi deset dní. Poté smícháme 3/4 l vody s 1/4 kg cukru, zahřejeme a necháme chvíli pomalu vařit. Vychladlý cukrový sirup promícháme s alkoholem.

Číst dál: Mátový long drink - recept

Malinový likér - recept

Malinový likér má lahodnou chuť. 1 l šťávy z čerstvě vylisovaných malin smícháme s 1/2 kg cukru, malou tyčinkou skořice, 2 hřebíčky a 2 l dobrého koňaku a postavíme na slunné místo. Necháme odstát přibližně týden, poté tekutinu přefiltrujeme přes látku a nalijeme do hezkých skleněných lahví. Před použitím by měl likér alespoň 3 měsíce stát.

Kdoulový likér - recept

Kdoulový likér můžeme pít už po roce, ale lépe chutná, skladuje-li se několik let. 1 kg kdoulí otřeme utěrkou, odstraníme jádřince a nasekáme nadrobno. Vložíme do sklenice s širokým hrdlem společně s 1 lžičkou mleté skořice, šťávou z 1 citronu a 4 nasekanými hořkými mandlemi (případně i s několika šípky). Přidáme 1 l čistého vinného lihu a postavíme na 6 týdnů na teplé místo, kam svítí slunce.

Číst dál: Kdoulový likér - recept

Kalinový likér - recept

Jedna sklenka kalinového likéru po jídle pomáhá při srdečních chorobách. Ze 1/4 kg kalinových bobulí vylisujeme šťávu. To uděláme tak, že je rozdrtíme v mixéru a propasírujeme přes síto. Ke šťávě přidáme další 1/4 kg kalinových bobulí, 1 tyčinku skořice, 5 hřebíčků a 1 vanilkový lusk, nalijeme do láhve a přelijeme 0,7 l vinné nebo ovocné pálenky.

Číst dál: Kalinový likér - recept

Jeřabinový likér - recept

Jeřabinový likér je výborný domácí prostředek na různé bolístky. Ze 1/4 kg hrušek odstraníme jádřince a i se slupkou nakrájíme na malé kousky. Vložíme do velké sklenice s 1 kg zralých jeřabin a přelijeme 1 l brandy. Sklenici uzavřeme a necháme 6 týdnů odstát na slunném místě, často protřepáváme. Přefiltrujeme a promícháme s roztokem cukru vyrobeným ze 1/4 kg cukru a 1/2 l vody.

Číst dál: Jeřabinový likér - recept

Jeřabinová vodka - recept

Jeřabinová vodka: 1/2 kg jeřabin, 1/2 kg jablek zbavených jádřinců a nakrájených na malé kousky a 100 g cukru navrstvíme do vysoké sklenice a přelijeme 1 l vodky. Ovoce musí být zakryté, proto jej během louhování občas kontrolujeme, zda není potřeba dolít vodku. Sklenice uzavřeme, postavíme asi na 2 měsíce na slunce, poté přefiltrujeme a přelijeme do lahví.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny