Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Pálenka z rybízových listů - jak připravit, udělat (rybízové listí, vodka)

Pálenka z rybízových listů. 30 čerstvě natrhaných listů dáme do nádoby se širokým hrdlem a přelijeme 1 l dobré vodky. Odstavíme na čtyři týdny na teplé místo (třeba do kuchyně), poté tekutinu scedíme (přes kávový filtr) a přelijeme do lahví. Nápoj má nyní světle zelenou barvu a chutná tím lépe, čím déle jej skladujeme.

Rybízová pálenka - jak připravit, udělat (rybíz, pálenka, cukr)

Rybízová pálenka: 1/2 kg rozmačkaného černého rybízu dáme do sklenice se širokým hrdlem, přilijeme 3/4 l ovocné pálenky, postavíme na slunce a necháme stát alespoň 6 týdnů. Poté vylisujeme šťávu, nejprve přes síto, pak přes látku. Pokud má být pálenka sladká, přidáme ještě 1/2 kg cukru, který jsme rozpustili a zahřáli ve 1/4 l vody.

Číst dál: Rybízová pálenka - jak připravit, udělat (rybíz, pálenka, cukr)

Rakytníkový likér - jak připravit, udělat (rakytník, pálenka)

Občasný doušek rakytníkového likéru podporuje zdraví. 1 díl čerstvých bobulí postavíme na teplé místo se 4 díly ovocné pálenky. Denně protřepáváme. Po 3 až 4 týdnech scedíme. Pro zlepšení chuti přidáme 1/4-1/2 dílu kandysového cukru, který rozpustíme mícháním. Likér pak skladujeme na teplém a chladném místě.

Ostružinová pálenka - jak připravit, udělat (ostružiny, pálenka)

Tato ostružinová pálenka chutná lépe než koupená, je to elixír života. 1/2 kg rozmačkaných zralých ostružin vložíme do nádoby s širokým hrdlem spolu s 3/4 l vysokoprocentní obilné pálenky a necháme na slunci asi 6 týdnů stát. Poté šťávu scedíme přes síto a ještě přefiltrujeme přes látku. 1/2 kg cukru promícháme s 1/4 l vody, přidáme ke směsi ostružin a pálenky a dobře promícháme. Nakonec slijeme do lahví.

Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (krystalový cukr)

Chcete-li vypudit bublinky z perlivé vody, nasypejte do ní trochu krystalového cukru.

Bublinky v perlivé vodě, minerálce - jak vypudit, zbavit se (papírový ubrousek)

Chcete-li vypudit bublinky z perlivé vody, ponořte do ní na chvilku kousek papírového ubrousku.

Likér z ořechových jader - recept

Likér z ořechových jader posilňuje žaludek. 1 kg čerstvých ořechů nasekáme a nasypeme do sklenice s širokým hrdlem. Přilijeme 1 l vinného lihu, sklenici uzavřeme a postavíme na 4 týdny na slunce. Denně protřepáváme! Po 4 týdnech ořechy vyjmeme a přidáme 1 lžičku hřebíčku, 1 lžičku mleté skořice a kůru z chemicky neošetřeného pomeranče.

Číst dál: Likér z ořechových jader - recept

Ořechová pálenka pro lepší trávení - recept

Ořechovou pálenku podáváme před jídlem nebo po jídle, léčí žaludek. Pokud máme rádi intenzivní chuť, přidáme k deseti nezralým vlašským ořechům (natrhaným od poloviny do konce června) rozdrcenou zázvorovou hlízu, několik hřebíčků, badyán a trochu kmínu, přelijeme 1 l dobré ovocné nebo obilné pálenky a necháme odstát až sedm týdnů na teplém místě.

Číst dál: Ořechová pálenka pro lepší trávení - recept

Pálenka z bobulí, bobulového ovoce - recept

Pálenka z bobulí je letním potěšením, které je i zdravé. 1/2 kg bobulí (bezu, malin, rybízu atd.) dáme do láhve se 4 lžícemi cukru, přelijeme 1/2 l ovocné pálenky a necháme čtyři týdny odstát. Poté pálenku scedíme a přelijeme do hezké láhve. Pálenka pak musí ještě minimálně čtyři týdny stát, než bude připravená k pití.

Meduňková pálenka - recept

Meduňkovou pálenku přidáváme do čaje jako nápoj na zlepšení zdraví. Do skleněné nádoby dáme 250 g (nebo větší množství) sušených meduňkových lístků a strouhanou kůru z chemicky neošetřeného citronu, 1 lžičku strouhaného kořene anděliky a několik hřebíčků. Poté směs přelijeme 1 l vodky a necháme alespoň 14 dní louhovat na světlém místě.

Číst dál: Meduňková pálenka - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny