Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Nejnovější rada ve webu:

Mléko, mléčné výrobky, vejce, sýr

Ztracené vejce - jak udělat, připravit

Jak udělat ztracené vejce? Pro jejich uvaření toho nepotřebujete moc, stačí vám 3/4 l vody, do které přidejte cca 120 ml octa a lžičku soli. Tuto směs přiveďte k varu. Lžící vytvořte ve vodě velký vír, a do něj rozklepněte vejce.

Číst dál: Ztracené vejce - jak udělat, připravit

Jak od sebe rozeznat uvařené a syrové vejce (talíř)

Pokud si pomícháte vařená a syrová vejce, není nutné je rozbíjet. Stačí vzít mělký talíř a jedno vejce po druhém na něm roztočit. Pokud se vejce točí dlouho a rychle, znamená to, že je vařené. Je to proto, že celý vnitřek je kompaktní a má pevné těžiště.

Číst dál: Jak od sebe rozeznat uvařené a syrové vejce (talíř)

Domácí sýr z oslizlého tvarohu - jak udělat, připravit

Oslizlý tvaroh využijte na přípravu domácího sýra. Tvaroh pokrájejte na kousky, prosolte, přidejte trochu kmínu a světlého piva. Tvaroh natlačte do porcelánového hrnku a dobře zakryjte. Uleželý sýr je slizký a ostře páchne.

Domácí tvaroh - jak udělat, připravit

Domácí tvaroh připravíte z kysaného mléka. Když se mléko srazí, zahřívejte je na mírném teple, pak sejměte ze sporáku a nechte je ještě chvíli stát a usadit. Pak je nalijte do kalikového sáčku, nechte vytéct syrovátku a sáček zatižte tak, aby tvaroh dobře odkapal.

Číst dál: Domácí tvaroh - jak udělat, připravit

Jak ztužit šlehačku, aby déle vydržela našlehaná (bílek)

Šlehačka drží déle tvar na moučníku, je-li ztužena. Proto do ušlehané šlehačky vmíchejte 1-2 ušlehané bílky.

Jak ztužit šlehačku, aby déle vydržela našlehaná (želatina)

Šlehačka drží déle tvar na moučníku, je-li ztužena. Želatinu (2g na 1/2 l šlehačky) nechte nabobtnat v troše tekuté šlehačky, pak ji proceďte a po lžících vmíchejte do ušlehané šlehačky.

Sýr vyschlý, tvrdý - jak, čím zvláčnit, pomoci (mléko)

Vyschlé sýry ponořte na několik hodin do mléka. Změknou a lépe se krájejí.

Tvrdé sýry neoschnou, neosychají - jak to udělat, co použít (slaná voda)

Tvrdé sýry neosychají, zabalíte-li je do ubrousku namočeného ve slané vodě. Na řezu je můžete také potřít olejem.

Tvrdé sýry neoschnou, neosychají - jak to udělat, co použít (pivo)

Tvrdé sýry neosychají, zabalíte-li je do ubrousku namočeného v pivě.

Výroba domácí smetany, šlehačky - jak to udělat, co použít

Sladkou smetanu můžete doma připravit z plnotučného přihřátého mléka, ve kterém rozpustíte čerstvé máslo a pak je tři minuty mixujete. Pro přípravu smetany přidejte do 1 l mléka 30 g másla.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny