Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky

► Jak zabránit prasknutí sklenice při nalévání vařicí tekutiny (mokrá utěrka)

Potřebujete-li nalít horkou tekutinu do sklenic, položte je na mokrou utěrku - pak neprasknou.

Jak rozpustit zkrystalizovaný med (voda)

Jestliže med časem zkrystalizuje, stačí ho zahřát ve vodní lázni - krystalizace neznamená vadu medu, právě naopak, je známkou kvality.

► Jak oloupat ořechy snadno a rychle (mléko)

Ponoříte-li ořechy na noc do studeného mléka, snadněji je oloupete a zůstanou pěkně bílé, nebudou sklovité, jako bývají po spaření.

Číst dál: ► Jak oloupat ořechy snadno a rychle (mléko)

► Jak nakrájet kandované ovoce snadno a rychle (mrazák)

Vložte kandované ovoce před krájením na 5 minut do mrazáku - pak vám to půjde snáz a nůž se nebude lepit.

► Jak zabránit připálení jídla při smažení na pánvičce (ocet)

Když do pánve nalijete dva šálky octa a deset minut ho povaříte, nebude se v ní připravované jídlo připalovat.

► Jak zabránit zvednutí středu korpusu při pečení (makaron)

Pokud se dort při pečení příliš zvedá, vpíchněte do středu korpusu trubičku makaronu. Pára jím unikne a korpus se srovná.

► Jak se vyvarovat hrudkám z mouky v polévce, omáčce (sůl)

Když mouku na zahuštění pokrmů (polévka, omáčka) trochu přisolíte, nebude tvořit hrudky.

► Jak zahustit švestková povidla (perník, pudink, škrob)

Z buchet či šátečků vytéká náplň? Je třeba ji zahustit. Švestková povidla zahustí strouhaný perník, do tvarohové nádivky přidejte lžíci vanilkového pudinku a do marmelády lžičku škrobové moučky.

► Čím nahradit mašlovačku, štětec na potírání masa marinádou (petrželová, celerová nať)

Nemáte po ruce mašlovačku? Tedy klasický štětec na potírání masa marinádou? Natrhejte hrst bylinek a svažte je do kytičky s petrželovou a celerovou natí.

► Jak udělat rovné hladké řezy při krájení dortu (teplý nůž, voda)

Aby jednotlivé dílky dortu byly na ploše řezu pěkně hladké, použijte teplý nůž - namočte ho po každém řezu do vyšší úzké nádoby s horkou vodou.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny