Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky

Jak zabránit lámání křehkého těsta při válení (teplota, voda)

Křehké těsto se vám při válení stále láme? Pak ho znovu spojte a ještě chvíli nechte odpočinout při pokojové teplotě, možná bylo jen příliš studené. Pokud bylo moc suché, zapracujte do těsta 1-2 lžičky studené vody.

Jak upéct křupavou pizzu - postup, návod

Domácí pizza bude křupavější, když těsto 8-10 minut předpečete. Potom korpus obložte a dejte znovu do trouby, dokud se sýr neroztaví.

Jak zabrániz ztvrdnutí chobotnice při vaření (cukr)

Chobotnice zůstane po tepelné úpravě měkká, dáte-li ji vařit s trochou cukru.

Jak zbavit mouku zatuchlosti (teplo)

Zatuchlou mouku nasypejte do ohnivzdorné nádoby a krátce ji zahřejte na plotýnce. Zatuchlost se vytratí.

Jak zabránit tmavnutí halušek při vaření (horká voda)

Domácí halušky budou pěkně bílé, když nastrouhané brambory na chvíli zalijete horkou vodou.

Jak usmažit tenké vláčné palačinky na minimálním množství tuku (brambor)

Jak usmažit tenké vláčné palačinky na minimálním množství tuku? Odlijte trochu oleje  do misky a rozkrojte omytý brambor. Napíchněte ho na vidličku rovnou plochou dolů, namáčejte v oleji a vytírejte jím rozpálenou pánev.

Čím nahradit paličku na maso, když ji nemáte (pánev, ruka)

Nemáte-li po ruce paličku na maso, může ji nahradit pánev s rukojetí. Dejte maso na řízky mezi dva listy potravinové fólie a pánvíje naklepejte. Křehké drůbeži maso můžete naklepat i hranou ruky.

► Jak zabránit prasknutí sklenice při nalévání vařicí tekutiny (mokrá utěrka)

Potřebujete-li nalít horkou tekutinu do sklenic, položte je na mokrou utěrku - pak neprasknou.

Jak rozpustit zkrystalizovaný med (voda)

Jestliže med časem zkrystalizuje, stačí ho zahřát ve vodní lázni - krystalizace neznamená vadu medu, právě naopak, je známkou kvality.

► Jak oloupat ořechy snadno a rychle (mléko)

Ponoříte-li ořechy na noc do studeného mléka, snadněji je oloupete a zůstanou pěkně bílé, nebudou sklovité, jako bývají po spaření.

Číst dál: ► Jak oloupat ořechy snadno a rychle (mléko)

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny