Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Nejnovější rada ve webu:

Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky

Škvaření sádla - jak vyškvařit, postupovat

Jak vyškvařit dobré domácí sádlo? Kupte 1 kg syrového sádla, vyššího. Očistěte (oškrábejte plochou nože) a nakrájejte na kostky o hraně 10-15 mm. Na škvaření je nejlepší litinový hrnec, ale pochopitelně lze použít jakýkoli jiný. Nakrájené sádlo nasypte do hrnce, posolte, pokmínujte a nalijte na ně asi 100 ml mléka (to aby byly škvarečky pěkně zlatél).

Číst dál: Škvaření sádla - jak vyškvařit, postupovat

Bramborové těsto se lepí - jak, čím pomoci (bramborová moučka)

Při válení či tvorbě bramborových knedlíků nepodsypávejte moukou, daleko lepší je bramborová moučka. Knedlíky se nejen nelepí, ale jsou hezky hladké i po uvaření.

Připalování těsta k plechu při pečení - jak, čím zabránit, zamezit (papír na pečení)

Aby se těsto při pečení nepřipalovalo nepomazávejte a nevysypávejte plech nebo formu, jak se radí ve starých kuchařkách, ale pečte na pečicím papíře zdravě a bez tuku!

Jak, čím nahradit smetanu v pokrmu, jídle, omáčce (mléko, máslo)

Určitě se to už stalo každému z nás. Pustíme se do pečení moučníku nebo vaření omáčky, vše máme po ruce, a najednou zjistíme, že zrovna došla smetana. Co teď, jak jídlo neošidit o tu příjemnou smetanovou chuť? Stačí jen do hrníčku mléka přidat několik lžic oleje nebo kousek másla. Mohu zaručit, že ve finále vůbec nikdo nepozná, že jsme tak trochu "šetřili".

Žmolky v jíšce - jak zabránit, předejít vzniku

Jak na jíšku, aby nedělala žmolky? Rozpusťte v kastrolku na mírném ohni máslo, pak za stálého míchání přidávejte hladkou mouku (poměr asi 20 g másla a 1 lžíce hladké mouky). Jíšku nedávejte rovnou do omáčky ani nezalévejte horkou vodou či vývarem. Napřed přilijte trochu studené vody či vývaru a udělejte kašičku, pak postupně za stálého míchání přilévejte další tekutinu.

Číst dál: Žmolky v jíšce - jak zabránit, předejít vzniku

Čím nahradit citronovou kůru v koláči (citronový olej)

Někdy se špatně shánějí chemicky neošetřené citrony. Ale do vánočky či do tvarohové nádivky by vám vůně citronové kůry chyběla. Zkuste citronový olej. Skvěle voní a je opravdu nezávadný!

Přepalování másla při smažení - jak, čím zabránit (kokosový olej)

Co udělat, aby se máslo nepřepalovalo? Bod přepalování lze zvýšit, pokud se smíchá trocha oleje s vyšším bodem přepalování s tím "horším", tzn. s nižším bodem přepalování. Například smícháním másla s avokádovým olejem se výrazně zvýší bod přepalování másla.

Olej v kuchyni zakalený - jak, čím pomoci, zbavit zákalu (sůl)

Jestliže se vám zakalil olej a vy ho právě potřebujete postavit na stůl a nevíte, jak se kalu zbavit, použijte sůl. Špetku nasypte do lahve a za malou chvíli bude olej krásně čirý.

Vejce při vaření neprasknou - jak to udělat, co použít (ocet)

Když se rozhodnete vařit vejce, je dobré si je dopředu vyndat z lednice, a tím je ohřát na pokojovou teplotu. Pak je vložte do vlažné vody, pokud si chcete nepopraskání pojistit, tak do ní dejte trochu octa nebo soli, případně můžete špičku vejce jemně propíchnout jehlou.

Číst dál: Vejce při vaření neprasknou - jak to udělat, co použít (ocet)

Olej při smažení hnědne - jak, čím zabránit, zamezit, předejít (párátka)

Při smažení pokrmů olej na pánvi rychle ztrácí svou průzračnou barvu a tmavne působením vysokých teplot. Proto ihned, jakmile zapnete ohřev, dejte do pánve pár dřevěných párátek. Olej zůstane krásně čirý po celou dobu smažení.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny