Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Domácí karamel - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience

Domácí karamel - recept: v rendlíku smíchejte cukr, kukuřičný sirup a vodu. Lehce zamíchejte, dokud se ingredience nespojí.   Rendlík začnětě zahřívat na sporáku a míchejte, dokud se cukr nerozpustí a nezačne bublat.   Sotva začne směs bublat (vařit), přestaňte míchat a vyndejte vařečku. Cukr se postupně začne zabarvovat do hněda.

Jakmile je směs tmavě hnědá s rezavým nádechem, sundejte rendlík z plotny a velice opatrně přilévejte horkou smetanu. Směs bude zuřive bublat a syčet, tak se nelekněte : ) Vzniklý karamel promíchejte do hladka a přidejte změklé máslo.   Nechte 3 minutky odstát a nakonec vmíchejte lžičku vanilkového extraktu.   Hotový karamel můžete nalít do skleničky, zavařovačky, co kdo má. Jedinou podmínkou je, že nádoba musí být uzavíratelná.

Domácí karamel - suroviny:

  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného sirupu
  • 1/4 hrnku vody
  • 1/2 hrnku smetany 40 % (horké)
  • 2 lžíce másla (změklého)
  • 1 lžička vanilkového extraktu

domaci karamel recept postup navod priprava suroviny ingredience 

  • Domácí karamel se výborně hodí k palačinkám, na zmrzlinu, jako surovina na výrobu krému… prakticky na cokoli. A hlavně je stokrát lepší, než kupovaný!
  • Určitě si dejte záležet na koupi kvalitních surovin, projeví se to v chuti výsledného karamelu. Kukuřičný sirup i vanilkový extrakt seženete ve zdravé výživě. Hotový karamel skladujte ideálně v lednici, tam vydrží klidně i měsíc a více.

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny