Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury

Neklid, nervozita - uklidňující nápoj - jak připravit, udělat (mango, limetka, med, sójové mléko)

Dužinu z 1 zralého měkkého manga vložíme do mixéru a rozmixujeme spolu se šťávou vymačkanou ze 2 limetek, 1 lžící medu a trochou sójového mléka (pokud chceme mít nápoj řidší).

Nachlazení, ucpaný nos - nápoj proti potížím - jak připravit, udělat (nové koření, hřebíček, skořice, citron, med)

Do 1 l vody v hrnci přidáme 6 hřebíčků, 3 kuličky nového koření a kousek celé skořice. Přivedeme k varu a necháme 10 minut pomalu bublat pod pokličkou, pak scedíme. Podáváme ohřáté, před pitím do 1/3 nápoje vymačkáme šťávu z 1 citronu, přidáme 1 lžíci medu, zamícháme a vypijeme horké.

Chřipka, nachlazení - nápoj proti potížím - jak připravit, udělat (mrkev, celer, peržel, červená řepa, zelí)

Nakrájíme 1 mrkev a zhruba stejně velké kousky celeru, petržele, červené řepy, 1-2 listy z hlávky bílého zelí. V odšťavovači vylisujeme šťávu, promícháme ji a ihned vypijeme.

Ostružinový sirup - jak připravit, udělat (ostružiny, zázvor, hřebíček, skořice, med)

1 kg hodně zralých ostružin propasírujeme nebo umeleme jako rybíz, abychom z nich získali co nejvíc šťávy. Ke šťávě v hrnci přidáme 3 cm oloupaného a na plátky nakrájeného zázvoru, 8 hřebíčků, kousek skořice a 8 lžic medu.

Číst dál: Ostružinový sirup - jak připravit, udělat (ostružiny, zázvor, hřebíček, skořice, med)

Zázvorový sirup - jak připravit, udělat

Oloupeme a nahrubo nastrouháme 60 g čerstvého zázvoru a vložíme do hrnce. Přidáme 2 citrony, které jsme pečlivě omyli a odrbali kartáčkem a nakrájeli na plátky, dále 1,5 l vody a 1 kg cukru. Zvolna vaříme 45 minut, promícháváme.

Číst dál: Zázvorový sirup - jak připravit, udělat

Prochladnutí - nápoj na zahřátí - jak udělat, připravit (zázvor)

2 cm čerstvého oddenku zázvoru oloupeme a nastrouháme do šálku. Přelijeme vařící vodou, po chvíli osladíme medem. Při potížích popíjíme několikrát denně vždy čerstvý čaj.

Posílení organismu, protizánětlivý účinek - posilující sirup - jak připravit, udělat (švestky)

1,5 kg přemrzlých trnek vložíme do láhve se širokým dnem a zalijeme 1 l lihu. Pečlivě uzavřeme, protřeseme a necháme stát 6 týdnů, obden protřeseme. Potom slijeme a tekutinu uschováme v chladu. Plody rozmačkáme a zasypeme cukrem. Necháme stát v chladu a temnu další 3 týdny, občas promícháme.

Číst dál: Posílení organismu, protizánětlivý účinek - posilující sirup - jak připravit, udělat (švestky)

Očista organismu, posílení imunity, akné - posilující sirup - jak připravit, udělat (rakytník)

Rozmačkáme nebo umeleme 3 l plodů rakytníku nasypeme je do široké velké láhve a zalijeme 2 l vlažné vody. Přidáme 20 g kyseliny citronové a necháme 24 hodin stát. Potom přecedíme a bobule ještě pořádně vymačkáme. V hrnci přidáme na 1 l šťávy 1 kg krystalového cukru, mírně zahřejeme a bez vaření cukr rozpustíme. Ještě teplý sirup plníme do lahví. Přidáváme do vody nebo čaje několikrát denně, neomezeně dlouho.

Zlepšení potence, posílení vitality - posilující nápoj - jak připravit, udělat (česnek)

Do sklenice přírodního červeného vína přidáme 2-3 kapky šťávy, kterou jsme vylisovali z česneku. Sklenka vína s česnekem po hlavním jídle posiluje, regeneruje a pomůže i proti mírnému podráždění žaludku a střev.

Vysoký krevní tlak, překyselení žaludku - nápoj proti potížím - jak připravit, udělat (červená řepa, česnek, žitný chleba, kmín, cukr)

Velkou červenou řepu nakrájíme na plátky a zalijeme převařenou vlažnou vodou. Přidáme oloupaný stroužek česneku, půl krajíce žitného chleba, po 1 lžičce kmínu a cukru, Necháme stát 7 dní a slijeme do láhví. Vznikne docela dobrá šťáva, která vypadá jako červené víno. Pijeme ho před jídlem, dvakrát denně po 1 skleničce.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny