Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Revma, revmatismus - léčivý obklad proti potížím, bolestem - jak udělat, připravit (hořčice)

Hořčičné náplasti nebo obklady byly již dříve oblíbenými léčivými prostředky proti revmatickým potížím. Hořčičná náplast zmírňuje bolesti, uvolňuje křečovitě stažené svalstvo a zvyšuje prokrvování v místech aplikace. Tím pak může přispívat k regeneraci postižených kloubů.

Dnes lze hořčičné náplasti zakoupit hotové v lékárně. Můžeme si je ale připravit také sami. 1 hrst jemných černých hořčičných zrn roztlučeme ve hmoždíři a pak je přelijeme 3 až 4 polévkovými lžícemi teplé vody. Počkáme, až ucítíme ostré, štiplavé aroma. Hořčičná kaše se natře na lněné plátno velikosti dlaně, které pak přiložíme na bolestivé místo. Přes plátýnko položíme ještě vlněný šátek a obklad zůstane na těle několik minut. Jakmile teplo přechází v pálení, musíme náplast sejmout, aby se neobjevily žádné' puchýře. Tělo pak na příslušném místě omyjeme vlažnou vodou. Hořčičné náplasti lze přikládat pouze každý druhý den; při příliš častém použití bychom pokožku silně podráždili.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny