Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury

Bezový likér na ledviny, žaludek - jak připravit, udělat (bezinky, hřebíček, skořice, zázvor, vinný líh, cukr)

Bezový likér čistí ledviny a žaludek. 1/2 l bezové šťávy čerstvě vylisované ze zralých plodů necháme vařit mírným varem s 1 hřebíčkem, 1/2 tyčinky skořice a trochou mletého zázvoru 15 minut, poté přidáme 1/4 l vinného lihu a necháme ještě jednou přejít varem. Šťávou zalijeme 1/4 kg cukru, dobře promícháme a vše necháme několik hodin stát.

Číst dál: Bezový likér na ledviny, žaludek - jak připravit, udělat (bezinky, hřebíček, skořice, zázvor,...

Benediktýnka na povzbuzení činnosti jater, trávení - jak připravit, udělat

Benediktýnka je chutný lektvar, který povzbuzuje činnost jater a reguluje žaludeční šťávy. Smícháme 1/2 l čistého alkoholu s 1/4 l destilované vody a přidáme jeden malý kousek pokrájeného kořene rebarbory, jeden rozdrcený kořen benediktu lékařského, trochu hořcového kořene, mátové lístky, dvě špetky mleté skořice, trochu čerstvé rozdrcené majoránky a dva natrhané pelyňkové listy.

Číst dál: Benediktýnka na povzbuzení činnosti jater, trávení - jak připravit, udělat

Anýzový likér na podporu trávení, proti plnosti žaludku - jak připravit, udělat (semena anýzu, skořice, cukr, pálenka)

Jedna sklenka anýzového likéru po jídle odstraní pocit plnosti a tlak v žaludku. 40 g čerstvých rozdrcených anýzových semen smícháme s 1 g skořice, 1/2 kg cukru a 1 l dobré obilné pálenky a nalijeme do láhve. Směs se musí louhovat asi 6 týdnů, poté ji můžeme přefiltrovat a uskladnit na chladném a suchém místě. Čím je likér starší, tím je lepší.

Andělikový žaludeční likér na podporu trávení - jak připravit, udělat

Andělikový žaludeční likér podporuje trávení. Smícháme 12 g anděliky, 7 g anýzových semen, 7 g omanového kořene, 12 g badyánu, 4 g zeměžluči a 4 g vinného kamene, dáme do láhve s širokým hrdlem a přelijeme 2 l ovocné pálenky. Zakryjeme a necháme několik týdnů odstát. Poté rozpustíme ve vodě 1/2 kg cukru, převaříme a po klidové fázi alkoholu a následném přefiltrování přidáme k tekutině.

Číst dál: Andělikový žaludeční likér na podporu trávení - jak připravit, udělat

Zeměžlučové víno na játra, žlučník - jak připravit, udělat (heřmánek, zeměžluč, pelyněk, pomeranč, bílé víno)

Zeměžlučové víno působí na játra a žlučník. 3 špetky heřmánku pravého, 1 špetku zeměžluči, 1 špetku pelyňku a půlku pokrájeného chemicky neošetřeného pomeranče (včetně kůry) vložíme do nádoby s širokým hrdlem a přelijeme lahví bílého vína.

Číst dál: Zeměžlučové víno na játra, žlučník - jak připravit, udělat (heřmánek, zeměžluč, pelyněk,...

Zeměžlučové víno na žlučník, bolest žlučníku - jak připravit, udělat (zeměžluč, meduňka, máta, citron, bílé víno)

Jedna sklenka zeměžlučového vína denně zklidňuje žlučník. 20 g zeměžlučové natě (čerstvé nebo sušené) a 20 g meduňky nebo máty (čerstvé či sušené) promícháme s rozdrceným celým citronem (včetně kůry) a přelijeme 0,7 l dobrého bílého vína.

Číst dál: Zeměžlučové víno na žlučník, bolest žlučníku - jak připravit, udělat (zeměžluč, meduňka, máta,...

Všedobrové víno při horečce, na horečku - jak připravit, udělat (kořen všedobru, víno)

Všedobrové víno je výborná kúra při horečnatých onemocněních. Jednu lžíci rozdrceného kořene všedobru naložíme do druhého dne do 125 ml vína. Druhý den scedíme a toto víno pijeme při horečce vždy před jídlem. Večer naložíme opět novou dávku. Kúra trvá přibližně dva týdny.

Vermutové víno na trávení, potíže s trávením - jak připravit, udělat (pelyněk, máta, rozmarýn, bílé víno)

Vermutové víno pomáhá při trávicích potížích. 20 g pelyňkových listů smícháme s trochou máty a rozmarýnu a přelijeme 0,75 l sladkého bílého vína. Necháme 10 dní louhovat v uzavřené nádobě, scedíme a před každým jídlem pijeme 1 likérovou sklenku.

Tymiánové víno při melancholii, slabosti, menstruaci - jak připravit, udělat (tymián, víno)

Tymiánové víno reguluje menstruaci a působí při melancholii či slabosti. Na 1 díl natě nalijeme 5 dílů dobrého bílého vína a směs necháme při pokojové teplotě odstát až 7 dní. Poté scedíme a pijeme každý den 1 sklenku.

Šalvějové víno proti nadměrnému pocení, pocení rukou, nohou - jak připravit, udělat (šalvěj, víno)

Šalvějové víno působí proti nepříjemnému nočnímu pocení či nadměrnému pocení rukou a nohou. Hrst čerstvých šalvějových lístků přelijeme 0,7 l vína (výběrem ze suchých hroznů) a necháme přibližně deset dní odstát.

Číst dál: Šalvějové víno proti nadměrnému pocení, pocení rukou, nohou - jak připravit, udělat (šalvěj, víno)

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny