Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Byliny, čaje, nápoje, odvary, tinktury

Mařinková bowle jako jarní kúra - jak připravit, udělat (mařinka, cukr, víno)

Mařinková bowle je pravá jarní kúra. Z cca 10 čerstvých stonků mařinky odstraníme spodní lístky a trsy svážeme přízí. Mařinku je třeba sklízet před květem a krátce opláchnout pod tekoucí studenou vodou. Do nádoby na bowli dáme 150 g cukru, který za stálého míchání rozpustíme v 0,7 l mladého bílého vína.

Číst dál: Mařinková bowle jako jarní kúra - jak připravit, udělat (mařinka, cukr, víno)

Libečkové víno proti říhání, pálení žáhy, pocitu plnosti - jak připravit, udělat (víno, libeček)

Libečkové víno pomáhá při říhání, pálení žáhy a pocitech plnosti. Láhev dobrého bílého vína nalijeme do zavařovací sklenice. Přidáme hrst čerstvých listů nebo čerstvého rozdrceného kořene libečku lékařského. Necháme asi deset dní odstát a poté přefiltrujeme. Před každým jídlem pijeme jednu likérovou sklenku libečkového vína.

Kuklíkové víno na potíže se srdcem - jak připravit, udělat (kořen kuklíku, víno)

Kuklíkové víno působí podpůrně při nejrůznějších srdečních obtížích. 250 g čerstvých kořenů přelijeme 1 l dobrého vína a necháme 10 dní odstát při cca 20 C. Scedíme a v případě potřeby pijeme jednu likérovou sklenku.

Křenové víno na povzbuzuení trávení - jak připravit, udělat (křen, víno)

Křenové víno na povzbuzuení trávení. Dvě lžíce strouhaného křenu přelijeme 0,75 l dobrého vína a necháme 8 dní
odstát. Poté přefiltrujeme a užíváme lžíci po jídle.

Krtičníkové víno na kožní vyrážky - jak připravit, udělat (krtičník, víno, jalovec)

Krtičníkové víno se používá na tvrdošijné kožní vyrážky. Čerstvou nať a dobře očištěný kořen jedné rostliny naložíme do cca 2 l vína. Přidáme pár bobulí jalovce a necháme louhovat asi týden. Po scezení pijeme dvakrát denně jednu likérovou sklenku.

Kokoškové víno proti krvácení, na zuby - jak připravit, udělat (kokoka pastuší tobolka, červené víno)

Kokoškové víno upevňuje uvolněné zuby a tiší krvácení. Asi 100 g čerstvé natě kokošky pastuší tobolky naložíme do 0,7 l červeného vína a postavíme na 1 týden do chladu (ale ne do ledničky! ). Poté přefiltrujeme a pijeme třikrát denně jednu likérovou sklenku.

Jalovcové víno pro povzbuzení organismu - jak připravit, udělat (bílé víno, bobule jalovce, med)

Už jedna likérová sklenka jalovcového vína má povzbuzující účinky. 1 l bílého vína dáme do hrnce, přidáme 100 g čerstvých jalovcových bobulí a 150 g medu nebo cukru. Pomalu zahříváme, dokud se cukr nerozpustí, ale nevaříme, víno totiž musí zůstat stále vlažné.

Číst dál: Jalovcové víno pro povzbuzení organismu - jak připravit, udělat (bílé víno, bobule jalovce, med)

Hořcové víno proti bolestem, bolesti - jak připravit, udělat (červené víno, hořcový kořen, grep, vrbová kůra, kopřiva)

Jedna likérová sklenka hořcového vína denně pomáhá na mnoho různých bolístek. Do 1 l červeného vína dáme 60 g rozdrceného hořcového kořene, 20 g chemicky neošetřené kůry z grapefruitu, 20 g vrbové kůry a 20 g kopřivových listů.

Číst dál: Hořcové víno proti bolestem, bolesti - jak připravit, udělat (červené víno, hořcový kořen, grep,...

Žaludová káva vhodná i pro děti - jak udělat, připravit

Žaludová káva je zdravá pro děti, posiluje a povzbuzuje žlázy. Žaludy šetrně usušíme, zbavíme slupek a upražíme buď v troubě, nebo na pánvi dohněda (podobně jako se připravují jedlé kaštany). Pak je umeleme v mlýnku na kávu a dál připravujeme jako cikorku.

Číst dál: Žaludová káva vhodná i pro děti - jak udělat, připravit

Žaludeční likér na podporu trávení - jak připravit, udělat (pelyněk, zeměžluč, fialkový kořen, benedikt lékařský, pomeranč, skořice, muškátový oříšek, líh)

Žaludeční likér posilňuje žaludek a podporuje trávení. 10 g pelyňku, 8 g zeměžluči, 8 g fialkového kořene, 8 g benediktu lékařského, 90 g chemicky neošetřené čerstvé pomerančové kůry, 4 g skořicové kůry a 4 g strouhaného muškátového oříšku dáme do 2 l vinného lihu a necháme 2 až 3 týdny louhovat, pokud možno na tmavém a nepříliš chladném místě.

Číst dál: Žaludeční likér na podporu trávení - jak připravit, udělat (pelyněk, zeměžluč, fialkový kořen,...

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny