Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Uchování potravin

Jak to udělat, aby si drůbeží maso zachovalo bílou barvu - rady, doporučení

Drůbež zůstane po zabití bílá, když ji zabalíme do dobře vyždímané utěrky namočené do studené vody.

Jak skladovat drůbeží maso, abychom vyloučili nákazu salmonelou - doporučení

Drůbež může být postižena salmonelou, proto čerstvou drůbež uskladňujeme až do zpracování při teplotě pod 60 °C a po rozmrazení vodu a šťávu z masa vylijeme. Drůbeží maso musí být vždy dobře tepelně zpracováno (při 10 minutovém prohřátí na 70 °C jsou salmonely usmrceny.

Jak uchovávat upečenou husu, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení

Pečenou husu uchováme v zimě měsíc i déle, když ji rozdělenou na porce dáme do kameninového hrnce a zalijeme sádlem, aby bylo maso potopeno.

Jak využít husí sádlo a jak ho uchovávat - tipy, rady, doporučení

Husí sádlo se hodí na chléb, k bramborám pečeným ve slupce. Rovněž tak do těst, zejména vánoček je výborné. Uchováváme ho v suchu a chladnu. Husí sádlo pomalu tuhne. Abychom tuhnutí urychlili, postavíme nádobu se sádlem do studené vody.

Jak skladovat, uchovávat mrkev - tipy, rady, doporučení

Mrkev můžeme i sušit. Nakrájenou na tenké nudličky nebo kostičky. Podobně můžeme sušit i celer a petržel. Stejně tak ji můžeme mrazit a takto připravenou máme na polévku, na zeleninové základy, jako např. na svíčkovou apod. Dáme-li několik koleček mrkve do omastku při smažení, tuk se nespálí a navíc pokrm získá na chuti.

Jak uchovávat, skladovat čaj, aby nevyčichl - tipy, rady, doporučení

Čaj musí být dobře uzavřen, neboť jinak vyčichne a nasákne jinou vůní.

Jak uchovávat koláče v mrazáku, abychom mohli rozmrazit jen požadované množství - tipy, rady, doporučení

Upečený koláč ještě před uložením do mrazničky rozkrájíme na dílky. Každý jednotlivý proložíme svačinovým papírem nebo mikroténem. Snadněji potom rozmrazíme tolik porcí, kolik právě potřebujeme.

Jak skladovat, uchovávat citrony, aby co nejdéle vydržely čerstvé - tipy, rady, doporučení

Citrony zůstanou dlouho čerstvé, vložíme-li je do větší sklenice, kterou převážeme plátnem nebo je můžeme zabalit do alobalu a uložit do chladničky.

Jak uchovávat, skladovat česnek ve slaném nálevu - postup, návod

Tvrdé paličky česneku, zakoupené na podzim, oloupeme, naskládáme do větší sklenice a zalijeme vlažnou osolenou vodou (na 1 litr vody asi 300 g soli). Protřeseme, aby unikl vzduch, láhev ovážeme celofánem a uložíme ve spíži. Láhev ovážeme tmavým papírem nebo utěrkou, aby česnek nebyl na světle.

► Česnek naložený v soli - recept, postup, návod

Nikdy nečekáme, až nám začne česnek vysychat a kazit se. Dobře nám poslouží naložený v soli. Stroužky oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle nebo ho semeleme na masovém strojku a rozetřeme na hustou kaši. Na 1 kilogram česneku postačí 11 gramů soli a trochu oleje. Česnekovou pastu napěchujeme do čisté nádoby nebo sklenice a dobře uzavřeme. Takto připravený dlouho vydrží a bude vždy po ruce k přípravě oblíbeného jídla.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny