Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Vaření, pečení, smažení - rady, tipy, zlepšováky

Jak obalovat smažené pokrmy, aby byly křupavější a nenasákly velké množství oleje, tuku - tipy, rady, doporučení

Obalované pokrmy budou křupavější a méně nasáklé olejem, jestliže ke každému našlehanému vajíčku přidáme lžíci vody. Osmažené pokrmy položíme na savý papír, aby se zbavily přebytečného oleje.

Jak, čím vylepšit olej na fondue - tipy, rady, doporučení

Chceme-li, aby pokrmy získaly originální chuť, osmažíme v oleji na fondue nejprve slaninu, několik stroužků česneku nebo jakoukoliv jinou potravinu, která se hodí k jídlu, jež budeme připravovat.

Jaký olej zvolit na smažení fondue - tipy, rady, doporučení

V tomto případě budeme olej používat na smažení masa, ryb či plodů moře. Nejvhodnější jsou rostlinné oleje jemné
chuti a vůně. Olej rozehřejeme v nádoběna fondue a poté teplotu udržujeme na 180 C. Nádoba by měla být olejem zaplněná nejvíce do poloviny. Potraviny, které budeme smažit, musejí být suché, aby olej neprskal.

Jak poznáme, zjistíme teplotu zahřívaného oleje pomocí kousku chleba - tipy, rady, doporučení

Do oleje vhodíme kousek chleba. Pokud dopadne na dno pánve a nevyplave na povrch, je teplota nižší než 150 °C. Tato
teplota je na smažení příliš nízká. Pokud dopadne na dno a pomalu stoupá, má olej teplotu okolo 160 °C, což je teplota ideální na smažení zeleniny. Pokud kousek chleba rychle vyplave na povrch, dosahuje teplota oleje asi 180°C, takže můžeme smažit všechny druhy potravin. Pokud se chleba vůbec neponoří a rychle se smaží, má olej svou maximální teplotu, tedy okolo 190 °C.

Jak se vyhnout přehřátí oleje při smažení a jak následně olej ošetřit, aby se nezkazil - tipy, rady, doporučení

Ideální je nepřekročit při smažení teplotu 170 C. Pokud používáme elektrický fritovací hrnec, můžeme teplotu nastavit na
termostatu, aby se z oleje nekouřilo ani neztmavl. Potraviny musí být před smažením suché, protože voda olej znehodnotí. Po každém smažení je třeba olej přecedit, abychom odstranili zbytky potravin, jinak dochází k oxidaci a olej se začne kazit. Olej používaný na smažení je třeba často měnit. Při rozhodování, zda olej ještě můžeme použít, se řídíme jeho vzhledem. Podle toho, k čemu byl používán, v něm můžeme smažit dvakrát až čtyřikrát.

Jak upravit sušená rajčata před vařením, použitím do pokrmů - postup, návod

Sušená rajčata přes noc namočíme do nádoby s vodou. Druhý den je slijeme a osušíme papírovou utěrkou. Rajčata navrstvíme do mísy a zalijeme olivovým olejem. Přidáme koření podle chuti.

Jak připravovat lépe stravitelné pikantní, pálivé pokrmy - tipy, rady, doporučení

Pokud potřebujeme připravit lépe stravitelné pikantní pokrmy, osmažíme pálivé papričky na sójovém oleji, který pak použijeme při přípravě pokrmu. Samotné papričky už do jídla nepřidáváme.

Jak to udělat, co použít, aby se máslo nepřepalovalo a při rozpouštění naztmavlo - tipy, rady, doporučení (olivový olej)

Aby se máslo nepřepalovalo nebo při rozpouštění na sporáku neztmavlo, přidáme k němu 1 lžíci olivového oleje. Zachová si tak svou chuť i barvu.

Jak to udělat, aby se smažená rýže na pánvi nepřipalovala - tipy, rady, doporučení

Aby se nám rýže při smažení nepřipálila, musíme nechat olej v pánvi dobře rozehřát.

Jak udělat mraženou zeleninu v sáčku sypkou aby se z ní dalo hned vařit

Když vytáhnete mraženou zeleninu z mražáku, setkáte se s tím, že jsou v ní kusy slepené zeleniny v ledu. Jak to udělat, aby byla zelenina sypká a vy ji mohli rovnou vysypat do nádoby, kde vaříte? Jednoduše celým sáčkem hoďte o zem nebo jej položte na linku a bouchněte do něj několikrát hřbetem ruky.  

Číst dál: Jak udělat mraženou zeleninu v sáčku sypkou aby se z ní dalo hned vařit

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny