Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Máslové noky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Máslové noky - příprava: Změklé máslo utřete s vejcem a solí do pěny (nejlépe elektrickým šlehačem). Z mouky odeberte malou část a tu promíchejte s práškem do pečiva a nechte stranou. K máslu s vajíčkem střídavě zapracujte mléko a zbylou mouku. Těsto nechte asi půl hodiny odpočinout a poté do něj zapracujte poslední hrnek mouky s kypřicím práškem do pečiva.

Číst dál: Máslové noky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Knedlíky klouzáky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Knedlíky klouzáky - příprava: Chlupaté knedlíky, klouzáky, někde se jim taky říkalo bosáky. Nenechte se zmást nepřesně uvedeným množstvím mouky, brambory jí nepotřebují pokaždé stejně. Brambory oškrábejte a nastrouhejte najemno. Slijte z nich vodu, ale ne zcela - tu, která se usadí u dna a obsahuje škrob v misce ponechte. Osolte, přidejte vejce a strouhanku a postupně vmíchejte mouku.

Číst dál: Knedlíky klouzáky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Lokše - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Lokše - příprava: Všechny suroviny zpracujte se 100ml vlažné vody na hladké a vláčné těsto. Dejte ho do olejem vymazaného mikrotenového sáčku a nechte 3 hodiny odležet v chladu. Z těsta vyvalujte tenké placky a nasucho je opékejte, až se na nich vytvoří zlatavé puchýřky. Pak je potřete husím sádlem.

Číst dál: Lokše - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Jihočeské drbáky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Jihočeské drbáky - příprava: Brambory nastrouhejte najemno a smíchejte s rohlíky nakrájenými na kostičky. Dochuťte solí a pepřem. Vypracujte těsto, ze kterého tvořte koule velikosti tenisového míčku. Knedlíky vložte do vroucí osolené vody a vařte asi 20 minut. Až vyplavou, vložte je do studené vody, aby se povrch pěkně zatáhl.

Číst dál: Jihočeské drbáky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Bramborové knedlíky - příprava: Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě. Nechte vychladit, oloupejte je a nastrouhejte na jemném struhadle. Smíchejte s krupicí, vejcem, osolte a vypracujte těsto a tvořte z něho válečky. Ty vkládejte do vroucí osolené vody a vařte asi 25 minut. Až vyplavou, vložte je do studené vody, aby se jejich povrch také pěkně zatáhl. Poté je nakrájejte.

Číst dál: Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Bramborové placky - příprava: Brambory uvařte ve slupce, bude to trvat asi 120 minut. Vychladlé oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle nebo prolisujte lisem na brambory. Z nastrouhaných brambor vytvořte na vále hromádku s důlkem uprostřed, do důlku vyklepněte vejce a okolo nasypte mouku. Osolte a vypracujte těsto, které se nelepí na prsty. Množství mouky závisí na typu a stáří brambor.

Číst dál: Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience

Jak zabránit vzniku zápachu v termosce (cukr)

Do termosky, kterou nepoužíváte často, vložte kostku cukru - nebude se v ní tvořit zápach.

Jak zabránit oschnutí salámu v lednici (slanina)

Salám neoschne, když ho v chladničce uchováte v celku a řez obložíte kouskem slaniny.

Jak zachovat bílou barvu morku při vaření polévky (slaná voda)

Morek v hovězí polévce zůstane bílý, když ho přes noc necháte v mírně osolené vodě a druhý den ho opláchnete pod tekoucí vodou.

Jak vylepšit kynuté těsto (vanilkový pudink)

Při přípravě kynutého pečiva přimíchejte do mouky půl balíčku pudinku s vanilkou a přidejte trochu mléka. Pečivo bude pěkně žluté a bude příjemně vonět.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny