Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak vařit dušenou rýži, aby byla po uvaření sypká a bílá - tipy, rady

Vždy sypká a bílá dušená rýže: Rýže se nikdy nerozvaří a bude vždy zaručeně bílá, jestliže do vroucí vody přidáme několik lžiček studeného mléka anebo lžíci citrónové šťávy.

Proč uvařenou rýži prolévat studenou vodou - rady

Uvařenou rýži prolijeme studenou vodou, aby se dál nevařila a nebyla z ní rozvařením kaše.

Rýžové škubánky - recept

Ze zbytků rýže můžeme připravit rýžové škubánky. Rýži polijeme trochou mléka a umícháme v teplou kaši. Lžící namočenou do horkého tuku vykrajujeme škubánky, které hned klademe na talíře. Povrch posypeme strouhaným tvrdým sýrem, sekanou petrželkou, pokapeme rozpuštěným máslem a podáváme se zeleninovým salátem.

Co je rýžová moučka a jak se používá - rady

Rýžová moučka je moučka škrobová. Používá se stejným způsobem jako bramborová moučka solamyl.  

Jak, čím odstranit vlhkost v soli - tipy, rady

Rýží můžeme odstranit vlhkost soli. Stačí dát do skleničky několik zrnek rýže a sůl bude vždy suchá.

Co přidat do rýže, aby po uvaření zůstala krásně bílá a nelepila se - tipy, rady

Přidáme-li do rýže, kterou dusíme (nebo vaříme) trochu citrónové šťávy, zůstane bílá a nelepí se. Rýže je velmi cenná pro dietetické účinky.

Na co se hodí různé druhy rýže - tipy, rady

 

Na co se hodí různé druhy rýže.
Rýže patna je bílá, neslepuje se, je loupaná a dlouhozrnná. Parboiled se konzumuje hlavně v USA, je předvařená v páře a obsahuje minerální látky a vitaminy a je loupaná. Předvařená rýže má tu výhodu, že ji nemusíme přebírat a stačí několik minut podle návodu k její přípravě. Mléčná rýže obsahuje mnoho škrobu, uvaří se doměkka a lepí se. Je vhodná pro přípravu sladkých nákypů. V Itálii se používá rýže Avorio hlavně na rizota, je loupaná, vaří se naměkko a lepí se. Přírodní rýže je neloupaná a tmavší. Obsahuje více minerálů a vitaminů než rýže loupaná a také dlouhým skladováním žlukne. Musí se déle vařit. Bio-rýže by měla být připravena bez umělých hnojiv. Je neloupaná. Zlomková rýže je loupaná a jsou to zrnka polámaná a při vaření se z ní vyluhuje mnoho škrobu. Je vhodná na nákypy a rizota.

Proč jíst raději žitný než pšeničný chleba - tipy, rady, doporučení

Chléb žitný obsahuje mnohem více vitaminů, minerálních látek a potřebné vlákniny než chléb pšeničný.

Chlebové řízky, řízky z chleba - recept

Chlebové řízky připravíme tak, že chléb nakrájíme na plátky, v misce rozšleháme vejce, přidáme bílek, osolíme a okořeníme. Plátky chleba namáčíme ve vejci a na rozpáleném oleji smažíme po obou stranách. Obložíme sezonní nebo sterilovanou zeleninou, hořčicí, cibulí, kečupem apod.

Bramboráky z chlebové střídky - recept

Bílou střídku můžeme použít na přípravu bramboráku. Namočíme ji do mléka, rozmačkáme a dále už postupujeme stejně jako u strouhaných brambor. Přidáme vejce, česnek, mouku, majoránku, sůl, kmín, uděláme těsto a smažíme na oleji a podáváme s kečupem nebo se zeleninou oblohou.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny