Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Sýrová zavářka do polévky - recept, postup, návod k výrobě

Kořeněná alternativa vaječné zavářky: smíchejte 35 g margarínu a nastrouhaného sýra s vaječným žloutkem a 1 lžičkou hladké mouky. Dále přimíchejte sníh z bílku. Vzniklou hmotu vložte na tukem vymazaný
talíř a ten nechte přikrytý nad párou, až se hmota srazí. Nakrájejte ji na kousky a přidejte do polévky.

Jak odstranit přebytečný tuk z omáčky

Je-li omáčka příliš tučná a vy právě držíte dietu, pomůžete si tímto způsobem: Do hotové omáčky vložte suchý krajíček bílého chleba a ten po chvíli opět vyjměte, jakmile do sebe nasaje tuk.

Jak využít zbylý houskový knedlík - recept, postup, návod k výrobě

Z knedlíků, které vám zbyly vykouzlíte snadno chutný pokrm. Knedlíky a slaninu nakrájejte na plátky a namočte ve vejci rozšlehaném s bylinkami. Na rozehřátém oleji potom vše opečte na pánvi. Kynuté houskové knedlíky můžete zase ohřát nad párou, posypat cukrem a přidat kompot.

Jak snadno a rychle pokrájet pažitku bez použití prkénka

Na krájení pažitky nepotřebujete prkénko a nůž. Stačí pažitku nastříhat nůžkami. Je to výrazně rychlejší a nemusíte pak umývat prkénko a nůž.

Jak se vyhnout zápachu při vaření ryby

Vaříte rybu a nechcete, aby byla cítit v celém bytě? Dejte zároveň vařit vodu s 1-2 lžičkami skořice.

Využití starších slaných tyčinek na strouhanku

Zůstaly vám po večírku zbylé slané tyčinky? Rozdrťte je válečkem na nudle a získáte pikantní strouhanku na obalování řízků.

Jak vybrat víno

Ujasněte si, co k vínu chcete jíst. I skvělé víno totiž spolehlivě zabije nesprávná kombinace chutí. Červená vína vybírejte ke steakúm, plísňovým sýrům, jako jsou niva nebo hermelín, a ke zvěřině. Bílé víno zvolte, pokud chcete podávat tvrdé sýry (eidam, ementál), kuře nebo ryby. Růžové vlno se hodí k lososu a ke krevetám. Sekt se tradičně neobejde bez jahod. O kvalitě vína nevypovídá jeho zátka. Někteří vinaři nahrazují přírodní korek umělým nebo používají skleněnou zátku. Šroubovací uzávěr mají nejčastěji vína z Nového Zélandu nebo z Austrálie. I vína se šroubovacím uzávěremvšak můžete skladovat, vydrží vám až tři roky. Navzdory obecnému přesvědčení neplatí, že dobrá vína musejí být drahá. Podle ceny se dá orientovat jen orientačně. Spíše dejte na reference známých osob nebo na reference na internetu.

Dýňová polévka - recept, postup, návod k výrobě

Příprava je snadná: Dvě větší cibule a 700 g dýně Hokkaido nakrájejte na kostky. Obojí osmahněte ve 40 g másla. Podlijte 2 lžícemi octa, přidejte 1 litr vývaru a vše zhruba 15 minut povařte. Potom přidejte
200 g smetany a polévku rozmixujte. Nakonec ji dochuťte solí a 2 lžičkami medu.

Skladování dýní

Se skladováním dýní si nemusíte dělat vůbec starosti, jsou totiž velmi nenáročné. Bez problémů je můžete skladovat ve vytopených, suchých obytných prostorách.

Dýňový rumový hrnec - recept, postup, návod k výrobě

Tahle laskomina zaručeně zažene pod zimni chlad: 500 g muškátové dýně oloupejte a nakrájejte na kostky. Smíchejte je se 100 g cukru a na sítku nechte stát přes noc. Ze dvou limetek oloupejte slupku
a vymačkejte šťávu. Dýni, slupku a šťávu rozdělte do dvou zavařovacích sklenic, přidejte 2 lžíce cukru. Sklenice dolijte rumem. Nechte 2 týdny uležet.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny