Potraviny a vaření
Sýrová zavářka do polévky - recept, postup, návod k výrobě
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4716x
Kořeněná alternativa vaječné zavářky: smíchejte 35 g margarínu a nastrouhaného sýra s vaječným žloutkem a 1 lžičkou hladké mouky. Dále přimíchejte sníh z bílku. Vzniklou hmotu vložte na tukem vymazaný
talíř a ten nechte přikrytý nad párou, až se hmota srazí. Nakrájejte ji na kousky a přidejte do polévky.
Jak odstranit přebytečný tuk z omáčky
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 13797x
Je-li omáčka příliš tučná a vy právě držíte dietu, pomůžete si tímto způsobem: Do hotové omáčky vložte suchý krajíček bílého chleba a ten po chvíli opět vyjměte, jakmile do sebe nasaje tuk.
Jak využít zbylý houskový knedlík - recept, postup, návod k výrobě
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 7426x
Z knedlíků, které vám zbyly vykouzlíte snadno chutný pokrm. Knedlíky a slaninu nakrájejte na plátky a namočte ve vejci rozšlehaném s bylinkami. Na rozehřátém oleji potom vše opečte na pánvi. Kynuté houskové knedlíky můžete zase ohřát nad párou, posypat cukrem a přidat kompot.
Jak snadno a rychle pokrájet pažitku bez použití prkénka
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5935x
Na krájení pažitky nepotřebujete prkénko a nůž. Stačí pažitku nastříhat nůžkami. Je to výrazně rychlejší a nemusíte pak umývat prkénko a nůž.
Jak se vyhnout zápachu při vaření ryby
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5319x
Vaříte rybu a nechcete, aby byla cítit v celém bytě? Dejte zároveň vařit vodu s 1-2 lžičkami skořice.
Využití starších slaných tyčinek na strouhanku
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3578x
Zůstaly vám po večírku zbylé slané tyčinky? Rozdrťte je válečkem na nudle a získáte pikantní strouhanku na obalování řízků.
Jak vybrat víno
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4170x
Ujasněte si, co k vínu chcete jíst. I skvělé víno totiž spolehlivě zabije nesprávná kombinace chutí. Červená vína vybírejte ke steakúm, plísňovým sýrům, jako jsou niva nebo hermelín, a ke zvěřině. Bílé víno zvolte, pokud chcete podávat tvrdé sýry (eidam, ementál), kuře nebo ryby. Růžové vlno se hodí k lososu a ke krevetám. Sekt se tradičně neobejde bez jahod. O kvalitě vína nevypovídá jeho zátka. Někteří vinaři nahrazují přírodní korek umělým nebo používají skleněnou zátku. Šroubovací uzávěr mají nejčastěji vína z Nového Zélandu nebo z Austrálie. I vína se šroubovacím uzávěremvšak můžete skladovat, vydrží vám až tři roky. Navzdory obecnému přesvědčení neplatí, že dobrá vína musejí být drahá. Podle ceny se dá orientovat jen orientačně. Spíše dejte na reference známých osob nebo na reference na internetu.
Dýňová polévka - recept, postup, návod k výrobě
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5833x
Příprava je snadná: Dvě větší cibule a 700 g dýně Hokkaido nakrájejte na kostky. Obojí osmahněte ve 40 g másla. Podlijte 2 lžícemi octa, přidejte 1 litr vývaru a vše zhruba 15 minut povařte. Potom přidejte
200 g smetany a polévku rozmixujte. Nakonec ji dochuťte solí a 2 lžičkami medu.
Skladování dýní
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5660x
Se skladováním dýní si nemusíte dělat vůbec starosti, jsou totiž velmi nenáročné. Bez problémů je můžete skladovat ve vytopených, suchých obytných prostorách.
Dýňový rumový hrnec - recept, postup, návod k výrobě
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5506x
Tahle laskomina zaručeně zažene pod zimni chlad: 500 g muškátové dýně oloupejte a nakrájejte na kostky. Smíchejte je se 100 g cukru a na sítku nechte stát přes noc. Ze dvou limetek oloupejte slupku
a vymačkejte šťávu. Dýni, slupku a šťávu rozdělte do dvou zavařovacích sklenic, přidejte 2 lžíce cukru. Sklenice dolijte rumem. Nechte 2 týdny uležet.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Dýňový sýr - recept, postup, návod k výrobě
- Jak se vyhnout plísni v chlebníku kuchyně
- Jak naostřit kuchyňský nůž snadno a rychle
- Proč nepokládat posolené pečivo a tyčinky na stříbrný tác, podnos
- Jak vytáhnout prasklé vejce z papírového kartonu od vajec
- Jak změnit barvu kokosu na zdobení dortu, moučníku
- Jak hezky ozdobit tvarohový koláč s ovocem
- Jak naplnit muffiny máslovým krémem
- Jak dosáhnout hezky zlatavé, žluté barvy kynutého těsta
- Jak vytvořit hezké kopečky z rýže na talířek
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)