Potraviny a vaření
Dýňový sýr - recept, postup, návod k výrobě
Zveřejněno: čtvrtek 20. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 6051x
Čekáte návštěvu a rádi byste ji překvapili nějakou neotřelou pochoutkou? Zkuste "se vytáhnout" s dýňovým sýrem! Jeho příprava není vůbec složitá a sýr chutná báječně nejen na jednohubkách. Jak ho připravíte? 50 g dýňových jader orestujte a najemno pomelte. Poté je smíchejte s jedním prolisovaným stroužkem česneku, 200 g čerstvého sýra (může být i neochucená lučina nebo žervé) a 1 lžící oleje z dýňových jader. Pomazánku pak podle potřeby dochuťte solí, pepřem a kajenským pepřem.
Jak se vyhnout plísni v chlebníku kuchyně
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 8654x
Když chlebník na pečivo vytřete octovou vodou, plíseň se delší dobu v chlebníku neuchytí.
Jak naostřit kuchyňský nůž snadno a rychle
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9952x
Není třeba dávat nůž brousit k odborníkům. Stačí, když jím několikrát přejedete po okraji kameninového květináče - pokud ovšem není glazovaný. Použít také můžete levný ostřič nožů, kterým jen projedete mezi kotoučky. Níže zobrazený stojí 30 Kč a lze ho koupit v každém železářství či kuchyňských potřebách.
Proč nepokládat posolené pečivo a tyčinky na stříbrný tác, podnos
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3590x
Slané tyčinky nebo pečivo níkdy nepodávejte na stříbrném podnosu. Sůl totiž narušuje povrch stříbra a zanechá na něm matné skvrny.
Jak vytáhnout prasklé vejce z papírového kartonu od vajec
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5244x
Nejdou-li vám vejce z papírového kartonu dobře vyndat, navlhčete ho vodou. Papírová hmota se rozmočí a vejce vyjmete bez poškození.
Jak změnit barvu kokosu na zdobení dortu, moučníku
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 3126x
Nastrouhaný kokos smíchejte s troškou ovocného sirupu, který ho obarví na růžovo a pak s ním ozdobte šlehačkový dort. Dort či jiný moučník pak bude vypadat neobvykle a netradičně.
Jak hezky ozdobit tvarohový koláč s ovocem
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 4216x
Tvarohový koláč bude krásně nazdobený: Rozmačkejte maliny s práškovým cukrem a rozložte je kolem okraje talíře do kruhu. Dodejte kousek tvarohového koláče. Na ovoce udělejte zdobicím sáčkem šlehačkové hvězdičky a párátkem je upravte do srdíčka.
Jak naplnit muffiny máslovým krémem
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5242x
Muffiny můžete vylepšit máslovým krémem. Muffinu dvakrát příčně překrojte a každou část potřete máslovým krémem a znovu slepte dohromady.
Jak dosáhnout hezky zlatavé, žluté barvy kynutého těsta
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 5904x
Pečivo z kynutého těsta bude mít zlatožlutou barvu, nahradíte-li část mouky stejným množstvím prášku vanilkového pudinku.
Jak vytvořit hezké kopečky z rýže na talířek
Zveřejněno: středa 19. červen 2013 | Vložil: MUDr. Zbyněk Mlčoch | Zobrazeno: 9803x
Hezký tvar kopečku rýže docílíte tak, že vezmete novou dětskou formičku na písek a do ní nasypete a "udusáte" rýži. Pak vyklopíte na talířek. Před vložením rýže do formičky ji vypláchněte studenou vodou, rýže se bude méně lepit k formičce.
Další rady a tipy v této kategorii:
- Proč neprolévat uvařené špagety studenou vodou
- Jak vylepšit chuť pizzy
- Jak využít zbylý žloutek v kuchyni
- Jak urychlit pečení, vaření lilku
- Jak odstranit pálivost chilli papriček
- Jak prodloužit trvanlivost máslového krému na dort, moučník
- Jak udělat kolečka z těsta bez použití vykrajovátka
- Jak získat rychle měkké máslo na zadělávání těstě bez použití tepla
- Okurkový salát s wasabi - recept, postup, návod k výrobě
- Jak snadno oloupat paprikové lusky
Další rady v kategorii
-
► Jak, čím zmírnit kyselou chuť rajčatové omáčky - tipy, rady
-
Aby se ovoce nekazilo - jak to udělat, co použít (česnek)
-
Afrodiziakální kuře na zázvoru a česneku - recept
-
Alkoholické a nealkoholické nápoje k jídlům - které pití se hodí k jakému jídlu?
-
Alkoholické nápoje připravené z medu
-
Ananas - proč nekrájet ananas stejným nožem, kterým jsme jej zbavovali slupky - tipy, rady, doporučení
-
Ananas vydrží déle čerstvý - jak skladovat, uchovat (citronová šťáva, alobal)
-
Ananasová marmeláda - recept
-
Ananasový džem, jam - recept
-
Ananasový koláč s polevou od Lenky Coufalové Buchcárové - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Ananasový kompot - recept
-
Angreštová marmeláda, marmeláda z angreštu - jak připravit, udělat
-
Angreštová šťáva - recept
-
Angreštový džem s banány - jak připravit, udělat
-
Angreštový džem, džem z angreštu s letním ovocem - jak připravit, udělat
-
Angreštový rosol - jak připravit, udělat
-
Anýzová bábovka - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Arašídová octová omáčka - recept
-
Argentinská marináda chimichurri - recept
-
Aromatické masové fondue - jak si vyrobit vlastní bylinkový olej na potírání - postup, návod
-
Arónie, černý jeřáb z trouby - recept
-
Arónie, černý jeřáb zavařený na způsob brusinek - recept
-
Avokádová octová omáčka - recept
-
Avokádové guacamole - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Avokádový sorbet - recept
-
Bábovka kyprá, nadýchaná - jak, čím docílit (rum, koňak)
-
Bábovka připečená k formě - jak, čím pomoci (mokrá utěrka)
-
Bábovka z pohanky, pohankové mouky s droždím - recept, postup, návod, výroba, příprava, suroviny
-
Badyán a jeho využití v kuchyni - tipy, rady
-
Balený chleba orosený - co znamená, značí
-
Banán - proč podávat po ostrém jídle banán jako dezert - tipy, rady, doporučení
-
Banánová přesnídávka - recept
-
Banánové pokušení - recept, postup, návod, příprava, suroviny
-
Banánové sušenky s arašídovým máslem - recept, postup, návod, příprava, suroviny, ingredience
-
Banánový džem, jam - recept
-
Banány - jak skladovat banány, aby déle vydržely - tipy, rady, doporučení
-
Banány déle čerstvé - jak, čím prodloužit čerstvost, zabránit zkažení (alobal)
-
Banány nezhnědnou, déle vydrží - jak to udělat, co použít (sáček)
-
Barevné domácí těstoviny - recept, postup, návod na výrobu, přírodní barviva do těstovin
-
Barevné koření - jak uchovávat, skladovat, aby neztratilo barvu, nežluklo
-
Barevný hroznový kompot - recept
-
Barevný míchaný kompot - jak připravit, udělat
-
Bavorské vdolečky - recept, postup, návod
-
Bazalgrande s ginem - recept, postup, návod
-
Bazalka - její využití v kuchyni při vaření a vliv na zdraví člověka - tipy, rady
-
Bazalkový alkoholický drink, koktejl s ginem - recept, postup, návod
-
Bezinková marmeláda - recept
-
Bezinková marmeláda - recept, postup
-
Bezinková povidla - recept
-
Bezinková šťáva - recept, postup, návod
-
Bezinková šťáva s vanilkou - recept
-
Bezinkový džem - jak připravit, udělat
-
Bezinkový džem se špendlíky - recept
-
Bezinkový kompot - recept
-
Bezinkový likér - recept
-
Bezinkový rosol, rosol z bezinek - jak připravit, udělat
-
Bezinkový sirup - jak připravit, udělat
-
Bezová marmeláda s mrkví - recept
-
Bezová šťáva z květů - jak připravit, udělat
-
Bezová whisky - recept
-
Bezové perlivé víno - jak připravit, udělat
-
Bílé hlávkové zelí - postup, příprava
-
Bílé zelí po uvaření chutnější, mekčí - jak to udělat, co použít (brambor)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (citronová šťáva)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (sůl)
-
Bílky vyšlehané, tuhé - jak, čím docílit (voda)
-
Bílý a zelený čaj lze použít opakovaně
-
Bio med - jaké podmínky musí splňovat med, aby získal toto označení
-
Blána na telecích játrech - jak odstranit snadno a rychle (vroucí voda)
-
Bledá kůrka na chlebu, bochníku - co značí, znamená
-
Bloody Mary - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda - jak připravit, udělat
-
Borůvková marmeláda s citronem - recept
-
Borůvková marmeláda s pomeranči - recept
-
Borůvková omáčka na tvarohové knedlíky "Žahour" - příprava
-
Borůvkový džem s jablky - jak udělat, připravit
-
Borůvkový džem se skořicí - recept
-
Borůvkový džem z domácí pekárny - recept
-
Borůvkový kompot - recept
-
Borůvkový likér - recept
-
Borůvkový rosol s malinami - jak udělat, připravit
-
Borůvkový sirup - recept
-
Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu
-
Borůvkový žahour na knedlíky - recept
-
Borůvky ve vlastní šťávě - recept
-
Bowle ze zbytku šampaňského sektu a jablek
-
Bramborák chutnější, jemnější - jak to udělat, co použít (tvaroh)
-
Bramborákový burger - recept, postup, návod k výrobě
-
Bramboráky lépe stravitelné - jak to udělat, co použít (prášek do pečiva)
-
Bramboráky z chlebové střídky - recept
-
Bramborová kaše jemná, vylepšená - jak to udělat, co použít (ovené vločky, máslo, mléko)
-
Bramborové knedlíky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové knedlíky kypré, nadýchané - jak to udělat, co použít (burisony)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (mouka)
-
Bramborové knedlíky oslizlé, ovařené - jak, čím zabránit, zamezit (ocet)
-
Bramborové knedlíky rozvařené - jak, čím zabránit, zamezit (hladká mouka)
-
Bramborové placky - recept, postup, návod, příprava, ingredience
-
Bramborové těsto - jak to udělat, co použít, aby se dobře rozvalovalo, válelo (ocet)
-
Bramborové těsto - jak, čím zpestřit, změnit složení (krupice)
-
Bramborové těsto na knedlíky - jak, čím dosáhnout žluté barvy (mrkev)