Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Uchování potravin

Zavařená ořechová jádra - jak zavařit, uchovat

Jádra vlašských ořechů důkladně vysušíme, nasypeme je do dobře vysušených sklenic a uzavřeme víčky. Vložíme do zavařovacího hrnce a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.

Vyloupané zralé vlašské ořechy - jak uchovávat

Vyloupané zralé vlašské (i jiné) ořechy nejsnáze uchováváme v mrazničce. Nemáme-li tuto možnost, zavaříme  je.

Zavařování v myčce na nádobí - jak to udělat, jak postupovat

Zavařovat lze i v myčce na nádobí. Sklenice vyskládáme tak, aby se navzájem nedotýkaly, a pustíme program s nejvyšší teplotou (alespoň 65, ideálně ale 70-80 stupňů). Po skončení programu sklenice vyndáme a necháme vychladnout dnem vzhůru.

Zavařování v troubě - jak to udělat, postupovat

Místo vaření můžeme sklenice umístit na pařák nad vodu a zavařovat v páře, případně v troubě, předehřáté na 80 stupňů. Sklenice klademe dospod trouby na plech, případně na plech s trochou vody. Dbáme na rozestupy mezi

Číst dál: Zavařování v troubě - jak to udělat, postupovat

Zavařování v mikrovlnné troubě - jak to udělat, postupovat

Moderním způsobem zavařování je sterilace v mikrovlnné troubě. Sklenice sterilujeme 10 minut na 70 W a pak 10 minut na 100 W. Nemusíme se bát použít otáčecí kovová (tzv. twist-off) víčka - v mikrovlnce tato víčka nejiskří.

Domácí sirup - jak uchovat, skladovat, nač si dávat pozor

Takto uchovaný, po domácku připravený sirup, vám vydrží dlouhou dobu. Dodržujte tyto zásady.

Číst dál: Domácí sirup - jak uchovat, skladovat, nač si dávat pozor

Zavařený jitrnicový, jelítkový prejt - jak zavařit, uchovat

Prejt, na který nám už nevybyla střívka, namačkáme do sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme 50 minut při teplotě 100 C.

Zavařování gulášů, omáček, polévek - jak zavařit, nač si dát pozor

Guláše, omáčky, polévky a další hotová jídla, která budeme zavařovat nezahušťujeme moukou, protože by v průběhu skladování mohlo dojít k jejich zkysnutí. Zahuštění provedeme až před konzumací.

Zavařování masa - jak zavařovat, nač si dát pozor, co použít

Maso a masné výrobky, obsahující tuk, zavařujeme do sklenic s víčky s červeným těsněním, ale také do speciálních zavařovacích plechovek. Vyplatí se vždy používat víčka nová, nepoužitá. Sklenice či plechovky a víčka musí být absolutně čisté.

Zavařování jídel, potravin - jak, kdy zavařovat, nač si dát pozor

Vždy zavařujeme pouze čerstvé a kvalitní potraviny. Hotová jídla a polévky zavařujeme ihned po jejich uvaření.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny