Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak připravit, nachystat rajčata na plnění nádivkou - postup, návod

Rajčata k plnění si připravíme tak, že vršek seřízneme ostrým nožem a lžičkou vydlabeme jádřinec. Uvnitř je osolíme a vykrojenou stranou dolů je naskládáme na mřížku a necháme asi 20 minut okapat. Vnitřek z rajčata můžeme použít do připravované náplně dovnitř.

Jak jednoduše zbavit rajčata slupek, jak oloupat rajčata - postup, návod

Syrová rajčata zbavíme slupek tak, že je v horní části nařízeneme do kříže, ponoříme na tři vteřiny do vařící vody a ihned oloupeme. Má to tu výhodu, že potom z jídla nelovíme slupky z rajčat.

Proč neskladovat, neuchovávat rajčata v lednici - rady, doporučení

Rajčata neskladujeme v lednici, poněvadž při nízkých teplotách vadnou a ztrácejí chuť.

Správný postup přidávání rajčat do pokrmů při vaření - rady, doporučení

Do pokrmů rajčata přidáváme těsně před ukončením vaření, abychom nezničili jejich biologickou hodnotu. Necháme je jen krátce povařit, aby se chuťově spojily s ostatními přísadami. Stejné pravidlo platí i pro rajčatový protlak.

Jak uchovávat nedozrálá rajčata - rady, doporučení

Rajčata uchováváme rozložená vedle sebe, stopkami nahoru. Nedozrálá rajčata klademe mezi okna nebo věsíme za stonky volně na slunce. Nebo je uložíme na dřevěnou vatu. Můžeme je tak uchovat delší dobu. Bedničku uzavřeme a uložíme v chladné suché místnosti.

Starší pečivo jako říloha k zelenině, zeleninovému salátu - postup, návod

Starší pečivo můžeme namáčet v těstíčku, jaké děláme na kapání a zprudka osmažíme na tuku. Podáváme jako příkrm k dušené zelenině nebo zeleninovému salátu.

Jak odlepit od pekáče připálené pečivo, aniž bychom ho poškodili - postup, návod

Když se nám pečivo přilepí na pekáč, odlepíme je, aniž bychom ho porušili, postavíme-li pekáč nebo plech na nádobu s horkou vodou.

Čím potírat pečivo po upečení, aby zůstalo křehké - tipy, rady, doporučení (máslo)

Jakmile vyjmeme pečivo s plechem z trouby, potřeme je čerstvě rozpuštěným máslem. Je potom křehčí.

Jak péct bábovku, aby se nám na povrchu nepřipálila - rady, doporučení

Aby se bábovka na povrchu nepřipálila, přikryjeme ji čistým, mastným papírem.

Jak péct moučníky, koláče z lístkového těsta - rady, doporučení

U lístkového těsta záleží úspěch na správném pečení. Toto těsto potřebuje troubu z počátku hodně vyhřátou, při dopékání teplotu prudce snížíme. Papír vložený do trouby musí ihned zežloutnout, nikoliv tmavě zhnědnout. Troubu neotvíráme často, aby se neochladil vzduch. Teprve, když pečivo začne zlátnout, nahlédneme do ní a při snížené teplotě dopékáme. Dorty pečeme velice opatrně, aby na povrchu nezhnědly, protože potom jsou nahořklé a uvnitř nedopečené.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny