Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Teploty trouby při pečení cukroví, moučníků a dezertů - rady, doporučení

Teploty trouby při pečení cukroví, moučníků a dezertů:

  • 50-100 °C (sušení) - nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou
  • 130-150 °C (pečení při nízké teplotě, spíše sušení) - sněhové pečivo s ořechy, placičky a hromádky, makaronky
  • 160-170 °C (pečení při nižší střední teplotě) - šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě
  • 170-190 °C (pečení při střední teplotě) - pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě
  • 190-210 °C (pečení při vyšší střední teplotě) - drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách, štoly, vánočky
  • 210-225 °C (pečení při vyšší teplotě) - piškotové rolády, pečivo z listového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku
  • 225-250 °C (pečení při vyšší teplotě) - listové těsto v různých variantách, pečivo z pálené hmoty (odpalované těsto), záviny
  • 250-300 °C (vysoká teplota) - rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku apod.

Teplota trouby při pečené cukroví - rady

Častá improvizace při pečení se hlavně začínajícím kuchtíkům může velice vymstít, proto radím, čtěte dobře postupy při pečení a dodržujte je! A se správnými gramážemi surovin zrovna při této kuchařské disciplíně si také moc nezahrávejte, často pár gramů navíc té či oné ingredience vám může totálně pohřbít celý výsledek snažení.

A pozor, každá trouba peče jinak! Je rozdíl mezi troubou plynovou nebo elektrickou, také jejich výbava bývá často odlišná. Jinak peče trouba klasická a jinak horkovzdušná … a proto zase nezbývá než poznamenat obligátní poznámku: "Praxe dělá mistra! ".

Záklechtka, jíška do polévky - recept, postup, návod

Při zahušťování polévek nemusíme vždy použít jíšku, záklechtka je dietnější a hlavně o něco jednodušší! Jak se připravuje? Rozmícháme hladkou mouku ve vlažné vodě, aby se netvořily hrudky, mouku osolíme, do polévky vlijeme přes cedník, ztlumíme plamen a mícháme.
Recept jak připravit záklechtku: Mouku vždy rozmícháváme ve studené tekutině (tekutinou může být voda, ale i část vychladlé připravované polévky nebo i mléko, smetana či podmáslí). Na 1 l polévky připravíme záklechtku ze 125 ml tekutiny a zarovnané lžíce mouky (hladká, polohrubá i hrubá). Připravenou záklechtku za stálého míchání lijeme do vařící polévky a polévku ještě nejméně 10-15 minut vaříme.

Jak to udělat, aby se nám mléčná polévka nesrazila - tipy, rady, doporučení

Používáme-li do polévky mléko, je lépe jej předem povařit, abychom zabránili tomu, že se nám polévka nebo omáčka srazí.

Jak připravit dietní jíšku - tipy, rady, doporučení

Na dietní polévky používáme zásadně mouku opraženou na sucho na pánvi nebo kastrolku a zjemníme ji máslem.

Jak solit a kořenit polévku, nač si dávat pozor - tipy, rady, doporučení

Polévku solíme a kořeníme opatrně, protože delším skladováním a uležením se v nich koření a sůl rozleží a mohly by být překořeněny a přesoleny. Je lépe polévku dochutit až těsně před podáváním.

Jak ohřívat husté polévky, aby se nepřipálily - tipy, rady, doporučení

Husté polévky nejlépe ohřejeme ve vodní lázni a zabráníme tomu, aby se nám nepřipálily.

Jak to udělat, co použít, aby se nám na povrchu polévky nevytvořil škraloup - tipy, rady, doporučení

Aby se nám na krémové polévce nevytvořil škraloup, vkládáme na povrch kousek čerstvého másla.

Jak využít, použít tuk z polévky - tipy, rady, doporučení

Vaříme-li v polévce tučné maso, necháme vývar vychladnout a ztuhlý tuk sebereme a použijeme na přípravu jíšky nebo na základ guláše nebo pečeně.

Jak, čím zahušťovat bílou polévku - tipy, rady, doporučení

Bílé polévky zahušťujeme většinou jíškou nebo moukou rozmíchanou v mléce nebo ve smetaně. Jíšku připravujeme vždy světlou, aby se tuk zbytečně nepřepaloval. Pokud přidáváme do polévky žloutek, polévku již nevaříme, žloutek by se srazil.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny