Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jaký druh vína, jaké víno zvolit k určitému druhu sýrů - rady, doporučení

Víno k sýrům volíme podle druhů podávaných sýrů. K sýrům vyzrálým a s plísněmi se lépe hodí víno červené, k jemným sýrům smetanovým a krémovým víno bílé.

Kdy, v jakém pořadí pít při jídle víno, pivo, destiláty nebo likéry - rady, doporučení

Vína zařazujeme při obědě nebo hostině vždy až po pivu. Začneme-li už pít víno, nedáváme na stůl nikdy znovu pivo. Stejně tak nepodáváme před vínem žádné destiláty nebo likéry. Míchat alkoholické nápoje je nevhodné.

Jak uchovávat koláče v mrazáku, abychom mohli rozmrazit jen požadované množství - tipy, rady, doporučení

Upečený koláč ještě před uložením do mrazničky rozkrájíme na dílky. Každý jednotlivý proložíme svačinovým papírem nebo mikroténem. Snadněji potom rozmrazíme tolik porcí, kolik právě potřebujeme.

Co přidat do mléka na potírání koláčů, aby se povrch nepřipálil - tipy, rady, doporučení (citrónová šťáva)

Koláče a drobné pečivo se na povrchu nepřipálí, přidáme-li do vajíčka, jímž potíráme, trochu citrónové šťávy.

Jak vykouzlit voňavý a křehký jablkový koláč - tipy, rady, doporučení (želé, marmeláda)

Chceme-li mít jablkový koláč ještě voňavější a křehčí, potřeme jablka, jakmile vyndáme koláč z trouby, rybízovým želé nebo marmeládou.

Vaření a uchovávání vařených těstovin - tipy, rady, zkušenosti

Těstoviny musíme vařit ve velkém množství mírně osolené vody. Na každých 100 g použijeme zhruba 1 l vody. Sůl do vody dáváme až se nám začne voda vařit! Jakmile přivedeme vodu k varu, snížíme příkon tepla, vložíme těstoviny a příkon tepla opět zvýšíme, aby se nám těstoviny začaly rychle vařit. Poté příkon tepla opět snížíme a necháme těstoviny dovařit. Doba varu je přímo závislá na tloušce těsta. Dobu potřebnou k uvaření jednotlivých těstovin najdete vždy na obalu. Pokud chcete, aby se těstovny při vaření neslepily, přidáme do vody lžíci oleje.
Uvařené těstoviny scedíme, necháme důkladně okapat a ihned dále zpracováváme dle příslušných receptur. Při delším skladování uvařené těstoviny uchováváme úplně potopené ve studené vodě v lednici.

Jak uvařit, udělat zásmažku, aby se v ní netvořily žmolky - tipy, rady, doporučení (sůl)

Když přidáme do zásmažky trochu soli, rovněž se žmolky nevytvoří.

Jak uvařit, udělat zásmažku, aby se v ní netvořily žmolky - tipy, rady, doporučení (mléko)

V zásmažce se nevytváří žmolky, když do mouky přiléváme za stálého míchání mléko. Žmolky se tvoří v opačném postupu - jestliže do mléka sypeme mouku.

K čemu lze použít kůru z citronů - tipy, rady, doporučení

Kůru z dobře omytého citronu používáme v malém množství k ochucení pokrmů anebo moučníků.

Čím zdravě okyselit omáčku - tipy, rady, doporučení (citrón)

Nejzdravěji okyselíme omáčky citronem, dostanou tak příjemné aróma, jsou ještě navíc jemné a biologicky hodnotné. Přidáváme ji až do hotového pokrmu. Obsahuje pak vitamin C.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny