Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak sušit česnek - postup, návod

K usušení česneku svážeme k sobě 5-10 kusů celých palic česneku i s natí, ty zavěsíme na suchém a chladném místě do průvanu. Tak budete mít jistotu, že nezplesniví. Ideální je stodola, půda, veranda domu … necháme důkladně proschnout.

Jak zbavit zvěřinu typického zápachu - postup, návod

Vetřeme-li do staršího kusu divočiny nebo skopového masa silnější vrstvu česneku rozetřeného se solí a ponecháme-li tuto vrstvu na mase alespoň 12 hodin, zbavíme divočinu i skopové maso jejich typického pachu.

Jak to udělat, aby rozmrazovaná zelenina získala jemné aroma - postup, návod

Přidáme-li do vody, v níž hodláme povařit zeleninu (například pro zmrazování), jeden či více rozkrájených stroužků česneku, zelenina získá jemné aróma.

Česnek a saláty - tipy, rady

Právě saláty a salátové zálivky si bez česneku už snad ani nemůžeme představit. Jižní národy objevily dávno před Středoevropany, že česnekové aróma vůbec není odpudivé, ale je-li česnek správně použit, je jeho aroma dokonce velmi lákavé. Například francouzská Provence pohrdá salátem bez česneku, jemuž říkají ve Francii i posměšně „vanilka z Marseille“. V Provenci mají i svátek česneku a to na svatého Jana. „Česnek v salátu diskrétně schovaný“ - tento název vystihuje další předpis. Tomu, kdo říká, že nemá česnek rád, můžeme česnek alespoň přiblížit tím, že například vytřeme salátovou mísu kůrkou chleba, kterou jsme předtím potřeli rozkrájenými stroužky česneku. Silnějšího aroma docílíme, potřeme-li vnitřek salátové mísy samotným oloupaným stroužkem česneku.

Jak zabránit zhořknutí česneku - rady, doporučení

Jak zabránit zhořknutí česneku
Česnek vložený do silně rozpáleného oleje se spálí, dostane nahořklou chuť a je nepoživatelný. Dusíme-li však česnek pomalu, chutná jako ořechové jádro a dá se snadno, měkký jako máslo, roztírat na brambory nebo chleba. Nejvíce česnek předá svého aroma pokrmům, do kterých ho vložíme až těsně před koncem přípravy a dále ho pak nevaříme. Tak se v něm zachová i nejvíce látek prospěšných lidskému organizmu.

Kolik, jaké množství česneku použít na dochucení nakládané zeleniny - tipy, rady, doporučení

Při nakládání, například okurek či fazolek, počítáme na 1 l okurek 2-3 ks stroužky česneku.

Kolik, jaké množství česneku použít na dochucení zeleninové polévky - tipy, rady, doporučení

Na 1 l masového vývaru nebo zeleninové polévky přidáme 2-3 ks stroužky česneku.

Kolik, jaké množství česneku použít na dochucení omáčky, marinády - tipy, rady, doporučení

Na dochucení omáčky používáme 3-4 ks stroužky česneku na 1 l vody. Toto pravidlo platí například pro rajčatovou omáčku, ale i pro různé marinády na grilování, či jiné pikantní omáčky.

Kolik, jaké množství česneku použít na dochucení masa - tipy, rady, doporučení

Na dochucení masa používáme 2-3 ks stroužky česneku na 1 kg vepřového, hovězího nebo jehněčího masa.

Nač si dát pozor při přípravě červené řepy - rady, doporučení

Při omývání nesmíme řepu poškrabat nebo pořezat, aby z ní neunikala šťáva. Červená řepa by pak byla bledá a nevzhledná.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny