Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak snadno uloupat broskve - postup, návod

Brouskve na vrchu nařízneme do menšího kříže a pak je krátce spaříme v horké vodě. Po chvíli jejich slupku jednoduše sloupneme a máme hotovo.

Jak napravit, spravit zatuchlou mouku, jak zbavit mouku zatuchlosti - tipy, rady

Zatuchlou mouku napravíme, mícháme-li ji na plotně v ohnivzdorné nádobě tak dlouho, až je úplně horká.

Jak skladovat mouku, aby co nejdéle vydržela - rady, doporučení

Mouka nesnáší světlo, tím méně slunce a proto ji ukládáme na temné místo.

Žitná mouka - k čemu je vhodná a jak rozpoznat její kvalitu -tipy, rady

Mouka žitná je spíše našedlá než bílá. Obsahuje více bílkovin a vody než mouka pšeničná, ale méně škrobu. Ze žitné mouky se peče výživný chléb. Dobrou mouku poznáme, když do sebe přijme dost tekutiny a těsto z ní rychle schne a na povrchu tvrdne.

Jak poznat pšeničnou mouku - tipy, rady

Mouka pšeničná má mít nažloutle bílou barvu, příjemnou vůni a nasládlou chuť.

Co je pražená mouka, jak se dělá a k čemu se používá

Mouka pražená se používá na zahuštění polévek a omáček, protože pak mají jemnější chuť a jsou lépe stravitelné než zahuštěné jíškou. Mouku pražíme zvolna v troubě nebo na kamnech na suchá, čisté pánvi nebo na plechu. Praží se do světlehněda.

Co je luštěninová mouka a jak ji poznáme - rady

Mouka luštěninová je umletá z hrachu, čočky, fazolí, bobů nebo vikve. Obsahuje méně lepku a činí pečivo, hlavně chléb, těžším. Je-li přimíchána do pečiva, prozradí se nepříjemnou chutí. Nikdy nemícháme čerstvou mouku se starší moukou.

Jak poznáme dobrou mouku podle chuti a vůně - tipy, rady

Dobrou chuť mouky poznáme, ochutnáme-li špetku mouky na špičce jazyka. Zdravá mouka
chutná po škrobu. Přílišná sladkost mouky je znakem přerostlého obilí. Nakysle chutná mouka z obilí vlhkého a zapařeného, žluklou chuť má mouka, která byla špatně skladována. Je-li chuť mouky nahořklá nebo palčivá, může to být způsobeno příměsí plevele. Čichem poznáme, byla-li mouka dobře uskladněna. Zdravá mouka má neurčitý pach, vadná má pach nažluklý, nakyslý až plesnivý. Lepek má tu vlastnost, že přidáváním tekutiny bobtná, to znamená, že vpíjí tekutinu a váže ji. Na tom, kolik tekutiny přijme, závisí velikost výrobku. Na pružnosti, pevnosti a tažnosti lepku záleží vzhled, objem a chuť pečiva.

Jak správně uchovávat mouku - rady, doporučení

Mouka musí být uchovávána na suchém a větratelném místě. Občas ji musíme prosít, aby se v ní neobjevili červi a moli. Před použitím mouku vždycky prosíváme a tím ji i kypříme.

Jak to udělat, co použít, aby se nám v mouce při zahušťování netvořily hrudky - tipy, rady, doporučení (sůl)

Při zahušťování moukou do ní přimícháme sůl, tak se nám nevytvoří hrudky.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny