Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak vařit červenou řepu, aby si uchovala barvu - tipy, rady, doporučení

Červená řepa si uchová svou barvu, když ji vaříme vcelku a teprve potom ji oloupeme a dále zpracováváme.

Jak využít šťávu z červené řepy jako barvivo - tipy, rady, doporučení

Šťávou z červené řepy můžeme obarvit huspeniny, míšeninky, strouhaný křen, celerový salát, ale i anglický rosbíf, který se nám příliš nepovedl a nemá růžovou barvu uprostřed.

Tipy na sněhové těsto, čokoládovou či oříškovou sněhovou hmotu - tipy, rady

Tipy na sněhové těsto:
Nejlépe bílky ušleháme, když budou mít pokojovou teplotu a také do nich před šleháním přidáme špetku soli, nebo na každý bílek půl kávové lžičky studené vody. Ušlehaný sníh nenecháváme nikdy dlouho stát, protože stáním řídne.
Nejlepší sněhové hmoty jsou ty, do kterých se zašlehá třetina pískového cukru, zbývající část tvoří moučkový cukr, který jen zlehka vmícháme. Podle základního receptu můžeme připravit i čokoládovou sněhovou hmotu (do které přidáme kakao, nebo jemně nastrouhanou čokoládu), a nebo oříškovou sněhovou hmotu ochucenou nastrouhanými jádry ořechů. Lehké moučníky ze sněhového těsta úsporně připravujeme ze zbylých bílků po jiném vaření.

Sněhové těsto - rady, tipy, doporučení, zkušenosti

Sněhové těsto - rady, tipy, doporučení, zkušenosti
Sněhovou hmotu ani připravené tvary na plechu nenecháváme stát, ale ihned je vkládáme do mírně vyhřáté trouby a zvolna je pečeme, či spíše sušíme 2-5 hodin, podle velikosti pečiva. Dvířka trouby necháme mírně pootevřená, aby mohla unikat pára. Pečivo ze sněhového těsta vyžaduje spíše vrchní teplo než spodní. Dáme-li pečivo do příliš vyhřáté trouby, poprská a ztratí tvar. Sněhové těsto ukládáme v suchu a nedáváme je na sebe, protože snadno vlhne.

Sněhové těsto - recept, postup, návod výroby

Sněhové těsto - suroviny, recept, postup, návod výroby
Suroviny na křehké sněhové těsto: 8 ks bílků, 200 g krystalového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, 150 g moučkového cukru do sněhu, 30 g škrobové moučky: Plech dobře vymažeme tukem. Z bílků ušleháme velmi pevný sníh. Do sněhu pak vešleháme cukr. Do hustého sněhu lehce vmícháme prosátý moučkový cukr spolu se škrobovou moučkou. Z takto připravené hmoty tvoříme lžičkou na připravený plech nebo zdobícím sáčkem různé tvary. Aby tvary byly pravidelné, můžeme si je nejprve na moukou nebo cukrem lehce poprášený plech vyznačit formičkami.
Lze postupovat i tak, že plech vyložíme pečícím papírem, na něj si předkreslíme v pravidelných odstupech tvary, které pak vymažeme tukem. Před pečením poprášíme pečivo moučkovým cukrem.

Jak vařit sušené ovoce a nač si dávat pozor - rady, doporučení

Sušené ovoce vaříme vždy bez cukru jen se skořicí a citronovou kůrou. Cukr přidáváme teprve tehdy, až je ovoce uvařené doměkka. Kdybychom přidali cukr dříve, zabránil by měknutí ovoce.

Co udělat se sušeným ovocem před jeho použitím - rady, doporučení

Sušené ovoce používáme jako čerstvé. Sušené ovoce nejprve dobře přebereme a odstraníme stopky. Pak je omyjeme ve studené vodě a zalijeme vřelou vodou. V ní ovoce opět vymneme a nakonec propláchneme studenou vodou.

Jak oloupat rajče v mikrovlnné troubě - postup, návod

Druhá varianta je rajče naříznout do kříže a poté vložit do mikrovlnné trouby. Mikrovlnku nastavíme na nejmenší možný chod a 1-2 minuty necháme zapnutou, pak rajčata vytáhneme a pochvíli je opět můžeme sloupnout.

Jak jednoduše oloupat rajče - postup, návod

Rajče na vrchu nařízneme do menšího kříže a pak ho krátce spaříme v horké vodě. Po chvíli jejich slupku jednoduše sloupneme a máme hotovo.

Jak oloupat broskve v mikrovlnné troubě - postup, návod

Broskve nařízneme do kříže a poté vložíme do mikrovlnné trouby. Mikrovlnku nastavíme na nejmenší možný chod a 1-2 minuty necháme zapnutou, pak broskve vytáhneme a po chvíli je opět můžeme sloupnout.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny