Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak to udělat, aby se nám mleté maso dobře spojilo - tipy, rady, doporučení (syrový brambor, kysaná smetana)

Mleté maso se lépe spojí, jestliže do něj přidáme syrový nastrouhaný brambor nebo 2 lžíce kysané krémové smetany.

Pasta, pesto z česneku medvědího - recept, postup, návod, recept, suroviny

Psta z česnek medvědího, pesto - suroviny: 80 g medvědího česneku, 150 g olivového oleje, 1/2 káv. lžičky soli. Recept: suroviny rozmixujte, uskladněte v lednici. Je možné přidat trochu ořechů a parmazánu a máte úžasné pesto.  

Číst dál: Pasta, pesto z česneku medvědího - recept, postup, návod, recept, suroviny

Pečená jablka se skořicí a medem - recept, postup, návod, suroviny

Pečená jablka se skořicí a medem - recept: rozinky namočíme do hodinu moštu, aby změkly a nabobtnaly. Pak z nich mošt opatrně vymačkáme a nalijeme ho do zapékací misky. Z jablek vykrájíme jádřince. V misce smícháme vymačkané rozinky, skořici, med a změklé máslo. V hmoždíři nahrubo podrtíme mandle a přimícháme je k nádivce. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka naplníme medovo-skořicovou nádivkou pomocí lžičky a naskládáme je do mísy. Pečeme 20–30 minut. Podáváme horké.

Číst dál: Pečená jablka se skořicí a medem - recept, postup, návod, suroviny

Jarní bylinková polévka, polévka z jarních bylinek - recept, postup, návod, suroviny

Jarní bylinková polévka, polévka z jarních bylinek - bylinky opereme a nakrájíme na malé kousky, cibuli nakrájíme na kostičky. V kastrolu rozpálíme olej, necháme na něm cibuli zesklovatět a přisypeme bylinky. Jakmile zavadnou, vmícháme mouku a za stálého míchání ji osmahneme do zlatova. (Pozor, ať se nepřipálí.) Vše zalijeme litrem vody, osolíme bylinkovou solí a 10 minut povaříme. Vajíčka rozklepneme do misky, rozšleháme je vidličkou a necháme srazit v polévce. Podáváme s domácím chlebem.

Číst dál: Jarní bylinková polévka, polévka z jarních bylinek - recept, postup, návod, suroviny

► Jak se zbavit pálení v puse po chilli papričkách - tipy, rady, návod, zkušenosti

Chili nikdy nezpapíjejte vodou! Pálivá chuť se zvýrazní. Pokud si spálíte pusu kapsaicinem z chilli. Použijte  mléko, jogurt nebo kefír.  

Číst dál: ► Jak se zbavit pálení v puse po chilli papričkách - tipy, rady, návod, zkušenosti

Chili, chilli con carne - recept, postup, návod, suroviny

Chili, chilli con carne - recept:   na rozpáleném olivovém oleji orestujeme cibuli, až zesklovatí. Přidáme mleté maso a opět důkladně orestujeme. Přisypeme nadrobno nasekaný česnek, pepř, sůl, třtinový cukr, sladkou papriku a krátce provaříme. Dále přidáme rajčatový protlak, římský kmín, červené papriky, rajčata a červené fazole a opět vše krátce provaříme. Postupně a po částech přiléváme hovězí vývar a papričky, hořkou čokoládu a čerstvý koriandr. Vše opět důkladně provaříme. Před servírování necháme celou směs 10 minut odstát. Nebojte se přidat čokoládu – jídlo tím získá originální chuť!

Číst dál: Chili, chilli con carne - recept, postup, návod, suroviny

Chilli marmeláda z chilli papriček, zázvoru a česneku - recept, postup, návod, výroba, suroviny

Chilli marmeláda z chilli papriček, zázvoru a česneku:   zeleninu, kromě rajčat, nakrájíme nahrubo a rozmixujeme. Rajčata spaříme a rozmixujeme v hrnci, přidáme zeleninu a ocet. Suché přísady smícháme v míse zvlášť. Suroviny budou lépe želírovat. Přisypeme do hrnce se zeleninou a 5 minut vaříme na mírném plameni. Jakmile se směs začne přichytávat na stěny hrnce, je to známka toho, že se správně želíruje.   Směs nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a postavíme na mokrou utěrku. Mezi sklenicemi necháme místo. Poté v troubě sterilujeme 15 minut.

Číst dál: Chilli marmeláda z chilli papriček, zázvoru a česneku - recept, postup, návod, výroba, suroviny

Polévka z červené řepy s křenovými knedlíčky - recept, postup, návod, suroviny

Polévka z červené řepy s křenovými knedlíčky - recept: červenou řepu a brambory nastrouháme na jemném struhadle. Část řepy si dáme stranou. V hrnci rozehřejeme olivový olej, necháme zesklovatět cibuli a přidáme nastrouhanou řepu a brambory. Směs lehce osmahneme a zalijeme zeleninovým vývarem. Promícháme, přiklopíme pokličkou a vaříme po dobu 10 minut. Nastrouháme najemno křen, rozklepneme do něj vajíčko, vmícháme krupici, osolíme a přidáme tvaroh.

Číst dál: Polévka z červené řepy s křenovými knedlíčky - recept, postup, návod, suroviny

Jak uchovávat syrové hovězí maso, aby zůstalo déle čerstvé - rady, doporučení

Syrové hovězí maso uchováme delší dobu svěží, když jej položíme na arch papíru namočeného v oleji. Maso často obracíme.

Kazivost mraženého a čerstvého masa, které maso se kazí dřív

Mražené maso se kazí rychleji než maso čerstvé a bývá často křehčí než maso čerstvé.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny