Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Jak správně solit maso na pečení, maso do polévky, minutky, játra - rady, doporučení

Maso v polévce solíme tehdy, až přijde k varu. Maso na pečení solíme dříve, než je dáme do pekáče. Minutky a zvláště játra solíme až po opečení. Solené maso pouští šťávu, která vnikne do tuku a tak zmírní teplotu, která je pro opékání masa důležitá.

Jak péct maso, aby mělo zlatavou kůrčičku - tipy, rady

Pokud je maso správně upečené, mělo by mít zlatavou kůrčičku. Té dosáhneme, když maso vložíme do trouby již předem předehřáté a zpočátku pečeme prudce, aby se kůrčička na povrchu mohla utvořit. Pak teplotu snížíme a dopékáme zvolna …

Jak vylepšit chuť bramborové kaše (sterilovaná okurka)

Bramborová kaše je bez pochyby velká pochoutka, ale pokud v ní objevíte kyselou chuť, už nikdy nebudete chtít jinou verzi. Do bramborové kaše proto nasekejte nadrobno sterilovanou okurku klidně i s cibulkou. Chuť je výtečná.  

Číst dál: Jak vylepšit chuť bramborové kaše (sterilovaná okurka)

Jak zvýraznit barvu bramborové kaše (kurkuma)

Bramborová kaše bude mít lepší barvu, pokud do ní přisypete trošku kurkumy. Malé množství kurkumy (na špičku nože) zvýrazní barvu, ale neovlivni nijak zásadně chuť bramborové kaše.  

Číst dál: Jak zvýraznit barvu bramborové kaše (kurkuma)

Jak utěsnit netěsnící plastovou láhev - tipy, rady, návod

Máte plastovou láhev, jejíž víčko netěsní? Řešení je vcelku jednoduché. Pod víčko položte na dvakrát nebo na čtyřikrát přeloženou potravinovou folii. Pak víčko přiložte a utáhněte. Nápoj určitě nepoteče.  

Číst dál: Jak utěsnit netěsnící plastovou láhev - tipy, rady, návod

Jak uříznout řeřichu v papírové krabičce z obchodu snadno a rychle

Dostat se k řeřiše v papírové krbičce z obchodu je docela věda. Přitom řešení je jednoduché. Krabičku si odstříhněte nůžkami a k řeřiše se již dostanete bez problémů.  

Číst dál: Jak uříznout řeřichu v papírové krabičce z obchodu snadno a rychle

Tymiánová marináda - recept, postup, návod, příprava, výroba

Tymiánová marináda - svazek tymiánu, svazek saturejky zahradní, pažitku,   3-4 stroužky česneku, 2 bobkové listy, několik hřebíčků,   25 g soli a 15 g mletého pepře macerujeme v 1/2 litru  bílého vína. Je to recept francouzského průkopníka  fytoterapie H. Leclera. Tuto marinádu lze použít např.   na maso před pečením.  

Rosol z červeného rybízu - recept, postup, návod, příprava

Rosol z červeného rybízu - vylisovanou šťávu dáme do hrnce, postavíme ji na  slabý plamen a přidáme cukr v poměru 1:1,5. Pomalu  přivedeme k varu, po 5 minutách sebereme pěnu když  je konzistence rosolu dostatečná, přendáme ho do zavařovací  sklenice. Do 1 kg rosolu přidáme na zlepšení  chuti ještě 100 g jahod.

Pešto z petrželové natě - recept, postup, návod, příprava

Pešto z petrželové natě - rozmixujeme 3 svazky petrželky, trochu vyloupaných  vlašských ořechů a 2 -3 lžíce olivového oleje.   Dochutíme soli a prolisovaným stroužkem česneku.   Pešto lze uchovávat v lednici až 2 týdny. Vynikající do  tvarohů a sýrů, k uzeninám a těstovinám.  

Neslané jalovcové zelí - recept, postup, návod, výroba, příprava

Neslané jalovcové zelí pro osoby  s vysokým tlakem (hypertoniky) - musíme si připravit hliněný, vevnitř glazovaný pětilitrový  hrnec. Na tento objem se dává 15 g zrnkového  nebo mletého jalovce a stejné množství kmínu a majoránky.   Čerstvé bílé zeli se musí najemno nakrájet a silně  do hrnce pěchovat, dokud se neobjeví šťáva. Pak se  prosype jalovcem, kmínem a majoránkou. Přidáme  půl sklenice jablečného octa, zeli přikryjeme čistým  prkýnkem a zatížíme kamenem. Uchováváme při teplotě  20-26 °C, aby fermentace probíhala rychleji.


 

Po  několika dnech - pokud jsme nedodali jablečný ocet  - sebereme pěnu. Pěnu sbíráme každý třetí den a nezapomínáme  rovněž umýt prkýnko i kámen. Když už  se pěna neobjevuje, znamená to, že proces fermentace  skončil. Po dvou týdnech lze zeli konzumovat. Musí se  uchovávat v zavařovacích sklenicích v ledničce.   Proces kvašení zelí bez soli můžeme  urychlit tím, že na dno hrnce  nasypeme 2 vrchovaté lžíce  žitné, pšeničné nebo ječné  mouky, kterou ještě překryjeme  zelnými listy.  

Neslané kysané zeli je dobré  pro lidi s vysokým tlakem   a rovněž je lékem na otoky.   Mohou ho jíst lidé s citlivým  trávicím traktem. Je lehce stravitelné. Lidé trpící chorobami  jater a srdce ho mohou jíst denně, se sekanou  cibuli, strouhaným celerem či sekaným pórkem  se lžičkou slunečnicového nebo sójového oleje.   Toto zeli zasytí a netloustne se po něm. Neslané  kysané zelí je bohaté na vitaminy. Obsahuje stejně  vitaminu C jako citron a dále také vitaminy A, E, K  a vitaminy ze skupiny B. Obsahuje rovněž draslík,   vápník, síru (užitečná na pleť, vlasy a nehty), sodík,   železo, měď, fosfor a arsen.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny