Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Potraviny a vaření

Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu

Dámský borůvkový šláftruňk - suroviny: 1 kg borůvek, ½ kg tmavého cukru, 1 citron, nejlépe bio, 1 pomeranč řádně omytý, 1 lžička skořice, koriandru a hřebíčku, ½ litru vody, ½ litru vodky. Recept: Do půllitru vody nasypeme půl kila tmavého cukru. Přidáme vymačkanou šťávu z jednoho citronu. Nastrouháme pomerančovou kůru, pak přidáme celý rozkrájený pomeranč, jednu lžičku skořice, koriandru a hřebíčku. Přisypeme borůvky a přilijeme půl litru vodky. Zahříváme 30 minut při teplotě 50 stupňů. Poté rozmixujeme a přecedíme. Pokud chceme likér s výraznější chutí, necháme směs před rozmixováním 4 dny luhovat.

Číst dál: Borůvkový šláftruňk - recept, postup, návod na výrobu

Rozmarýnové víno - recept, postup, návod na výrobu

Rozmarýnové víno - nejlepší je připravovat víno z čerstvé rostliny, sušenou používáme jen v nevyhnutelném případě. Nadrobno nasekaný rozmarýn volně nasypeme asi do jedné čtvrtiny objemu nádoby. Doplníme červeným vínem a necháme za občasného protřesení tři až čtyři týdny stát. Víno přecedíme, případně přefiltrujeme, a pijeme ho po kalíšku ráno a večer nalačno, zásadně ne více ani častěji. 

Bylinková šunka s medem - recept, postup, návod na výrobu

Bylinková šunka s medem - suroviny: 1 kg krůtích prsou (pozn.: množství masa se řídí objemem šunkovaru a bývá uvedeno v přiloženém návodu), 1 dcl vody, 20 g soli, 1 polévková lžíce medu, listová petržel. Recept, návod: Maso nakrájíme na kostky, petržel nasekáme nadrobno. Maso osolíme, přidáme med, vodu a petržel. Vše důkladně prohněteme, překryjeme fólií a necháme 2 dny uležet v lednici. Sáček do šunkovaru naplníme směsí, utěsníme a šunkovar uzavřeme. Vložíme do hrnce s vodou a udržujeme teplotu 70–80 stupňů po dobu 2 hodin. Poté vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší.

Číst dál: Bylinková šunka s medem - recept, postup, návod na výrobu

Kamilčina bylinková polévka - recept, postup, návod výroby

Kamilčina bylinková polévka - suroviny: nasbírejte 2 hrsti bylinek - jitrocel, list pampelišky, list kopřivy a květy sedmikrásky, ale můžete přidat i řebříček anebo experimentovat dle vlastní úvahy. Recept: Připravte si máslovou jíšku, zalijte ji litrem vařící vody a míchejte. Přidejte dvě třetiny nadrobno nasekaných bylinek a zavařte nudle. Vsypte zbytek bylinek, dosolte a ihned podávejte.

Číst dál: Kamilčina bylinková polévka - recept, postup, návod výroby

Jak sníst kiwi bez loupání - postup, návod

Kiwi už nemusíte loupat. Stačí ho rozkrojit příčně na polovinu a vydlabat malou kávovou lžičkou. V ruce vám pak zůstane jen slupka bez obsahu. 

Likér z ořešáku, ořechu - recept, postup, návod na výrobu

Chutný likér z ořešáku: K zeleným ořechům přidáme 2-3 hřebíčky, kousek skořice, malý kousek vanilky a čistou kúru z poloviny pomeranče (chemicky neošetřeného). Do scezené pálenky přidáme vychladlý sirup z půl kg cukru uvařeného ve 1/4 litru vody.

Pálenka z ořešáku, ořechu - recept, postup, návod na výrobu

Pálenka z ořešáku: Asi 20 zelených ořechů rozčtvrtíme a nasypeme do láhve se širokým hrdlem. Zalejeme litrem režné tak, aby byla dva až tři prsty nad ořechy. Dobře uzavřenou láhev postavíme na 14 dní až 4 týdny na slunce nebo na teplé místo. Pak scedíme do lahví. Podle potřeby užíváme jednu kávovou lžičku.

Makarony s omáčkou ze syrových rajčat - recept, postup, návod na výrobu

Makarony s omáčkou ze syrových rajčat. Suroviny: balíček semolinových makaronů, 6 velkých rajčat, 3–4 stroužky česneku, 10 dkg loupaných mandlí, svazek bazalky (dle vaší chuti), 3 lžíce panenského olivového oleje, sůl. Postup, recept: Makarony uvaříme podle návodu na obalu. Rajčata nakrájíme na kostičky, postupně přidáváme do mísy společně s olivovým olejem a mixujeme. Přidáme česnek, mandle, bazalku i se stonky a sůl. Omáčka musí být úplně hladká. Na talíř servírujeme makarony přelité omáčkou a ozdobené lístky bazalky.

Čím nahradit tabletu do myčky když vám dojde

Došly vám tablety do myčky a už už se chystáte do supermarketu? V klidu to počká. Po napuštění vody do myčky (většinou to trvá max. 5 minut od zapnutí myčky) do vody nalijte 50-100 ml octa. Nádobí bude díky tomu krásně lesklé a ani nepoznáte, že jste nepoužili tabletu do myčky. Klasický saponát do myčky ale nelijte. Napěnil by a čerpadlo by nedokázalo vytvořit tlak na dostatečný ostřik nádobí. 

Bulharský tarator - recept, návod na přípravu, postup výroby

Suroviny pro výrobu bulharského taratoru: 2 salátové okurky, ½ kg smetanového jogurtu, utřené stroužky česneku podle chuti, 2-3 lžíce olivového oleje, nasekaný čerstvý kopr, hrst nasekaných vlašských ořechů, sůl. Postup - recept při výrobě taratoru: okurku důkladně omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Vsypeme do mísy, přidáme ostatní ingredience a vše důkladně promícháme. Bulhaři česnekem nešetří, přidají klidně i celou paličku – vy se samozřejmě řiďte vlastní chutí.
Podáváme dobře vychlazené s čerstvým pečivem.

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny