Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Šípková povidla - jak připravit, udělat

Šípková povidla - příprava: Šípky zbavíme stopek a okvětí, rozkrájíme na půlky, odstraníme chloupky a pecičky a dobře
opereme. Ovoce vložíme do uzavíratelné nádoby, zalijeme portským vínem a nádobu uzavřeme. Na chladném místě

necháme týden odležet za občasného promíchání. K dalšímu zpracování rozřízneme vanilkový lusk, vnitřek vyškrábneme a přidáme k šípkům. Citron vymačkáme a šťávu přilijeme k šípkům. Všechno rozmělníme lisem na brambory. Kaši naplníme do skleniček se šroubovacími víčky tak, aby pod víčkem zůstalo prázdné místo ve
výšce asi dva centimetry. Skleničky v drátěném koši vložíme do zavařovacího hrnce a hrnec naplníme studenou vodou tak, aby skleničky stály asi 2/3 své výšky ve vodě. Při 80 °C 30 minut sterilujeme. Skleničky vyjmeme a necháme vychladnout.

Šípková povidla - suroviny

  • 1 kg přezrálých šípků
  • 1/8 litru sladkého portského vína
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 citron

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny