Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Ovoce, povidla, zavařeniny

Kompot ze sušených švestek - recept

Kompot ze sušených švestek - příprava: Švestky dáme do kastrolku, nalijeme na ně naběračku teplé vody a rychle je opereme. Přidáme k nim kostkový a vanilkový cukr, hřebíčky a skořici, přikryjeme pokličkou a necháme na mírném plameni asi hodinu doměkka dusit.

Číst dál: Kompot ze sušených švestek - recept

Sušené švestky, sušení švestek - postup

K sušení jsou nejvhodnější hodně vyzrálé až zavadlé švestky s vyšším obsahem cukru. Zbavíme je stopek, opláchneme, po částech vhodíme do vroucí vody, ihned zchladíme, necháme dobře okapat a poté je sušíme v troubě nebo v sušičce, nejprve při nižší teplotě (asi 40 C), později můžeme teplotu zvýšit.

Číst dál: Sušené švestky, sušení švestek - postup

Švestková nugeta - recept

Švestková nugeta - příprava: Švestky rozpůlíme a vypeckujeme, vložíme do kastrolu a rozvaříme. Přidáme cukr, kakao a čokoládu, necháme rozpustit, odstavíme a necháme do druhého dne stát na chladném místě. Druhý den rozmixujeme, nalijeme do skleniček, uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 C.

Číst dál: Švestková nugeta - recept

Třešňová povidla - recept

Třešňová povidla - příprava: Třešně vložíme do velkého kastrolu, podlijeme 1 a 1/2 litrem vody a vaříme tak dlouho, až se zcela rozvaří. Odstavíme a necháme do druhého dne odstát. Druhý den přidáme skořici a vanilkový cukr a znovu alespoň hodinu povaříme. Pak přidáme krystalový cukr a vaříme tak dlouho, až se při míchání za vařečkou tvoří cestička.

Číst dál: Třešňová povidla - recept

Třešňový džem s jahodami - recept

Třešňový džem s jahodami - příprava: Třešně zbavíme stopek, opereme je a vypeckujeme, jahody zbavíme stopek a rovněž dobře opereme. Ovoce dáme do kastrolu a povaříme téměř doměkka, pokud jsou jahody větší, můžeme je pomačkat. Pak přisypeme želírovací přípravek promíchaný se 2 lžícemi cukru a vaříme dalších 10 minut.

Číst dál: Třešňový džem s jahodami - recept

Třešňový džem - recept

Třešňový džem - příprava: Třešně zbavíme stopek, opereme je a vypeckujeme, podlijeme troškou vody a asi 5 minut povaříme. Poté přidáme čtvrtinu cukru promíchanou s želírovacím přípravkem a vaříme dál, až jsou třešně měkké. Rozmixujeme je ponorným mixérem, přidáme zbytek cukru a za stálého míchání vaříme, až džem začne rosolovatět.

Číst dál: Třešňový džem - recept

Zavařené višně do pohárů a na moučníky - recept

Zavařené višně do pohárů a na moučníky - příprava: Vypeckované višně povaříme do změknutí, přidáme želírovací a vanilkový cukr a za stálého míchání vaříme asi minutu. Nakonec do višní zamícháme rum. Nalijeme do skleniček, zavíčkujeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.

Číst dál: Zavařené višně do pohárů a na moučníky - recept

Marmeláda z višní a rybízu - recept

Marmeláda z višní a rybízu - příprava: Višně zbavíme stopek, opláchneme, vypeckujeme a rozmixujeme nebo rozemeleme, opraný rybíz otrháme, odšťavníme
a propasírujeme. Obojí vložíme do kastrolu, přidáme cukr promíchaný s želírovacím přípravkem a citronovou šťávu a vaříme asi 10 minut. Nalijeme do skleniček, uzavřeme a na 10 minut postavíme dnem vzhůru.

Číst dál: Marmeláda z višní a rybízu - recept

Višňová marmeláda s jablky a skořicí - recept

Višňová marmeláda s jablky a skořicí - příprava: Višně zbavíme stopek, opereme a vypeckujeme, jablka okrájíme, zbavíme jádřinců a obojí umeleme na masovém strojku. Vložíme do kastrolu, přidáme skořici, kyselinu citronovou a cukr smíchaný s želírovacím přípravkem, přivedeme k varu a za stálého míchání 5 minut povaříme.

Číst dál: Višňová marmeláda s jablky a skořicí - recept

Višně v rumu - recept

Višně v rumu - příprava: Višně zbavíme stopek, opereme a postupně vkládáme do sklenic, přičemž je průběžně prosypáváme cukrem. Zalijeme je rumem, uzavřeme víčky a postavíme na 14 dní na slunné místo, občas je protřepeme. Přidáváme je do pohárů nebo do krémových moučníků.

Číst dál: Višně v rumu - recept

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny