Jsme na Facebooku. Pokud chcete dostávat info o nových zlepšovácích, klikněte zde.

Rozmarýnové víno - recept, postup, návod na výrobu

Rozmarýnové víno - nejlepší je připravovat víno z čerstvé rostliny, sušenou používáme jen v nevyhnutelném případě. Nadrobno nasekaný rozmarýn volně nasypeme asi do jedné čtvrtiny objemu nádoby. Doplníme červeným vínem a necháme za občasného protřesení tři až čtyři týdny stát. Víno přecedíme, případně přefiltrujeme, a pijeme ho po kalíšku ráno a večer nalačno, zásadně ne více ani častěji. 

Bylinková šunka s medem - recept, postup, návod na výrobu

Bylinková šunka s medem - suroviny: 1 kg krůtích prsou (pozn.: množství masa se řídí objemem šunkovaru a bývá uvedeno v přiloženém návodu), 1 dcl vody, 20 g soli, 1 polévková lžíce medu, listová petržel. Recept, návod: Maso nakrájíme na kostky, petržel nasekáme nadrobno. Maso osolíme, přidáme med, vodu a petržel. Vše důkladně prohněteme, překryjeme fólií a necháme 2 dny uležet v lednici. Sáček do šunkovaru naplníme směsí, utěsníme a šunkovar uzavřeme. Vložíme do hrnce s vodou a udržujeme teplotu 70–80 stupňů po dobu 2 hodin. Poté vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme s bramborovou kaší.

Číst dál: Bylinková šunka s medem - recept, postup, návod na výrobu

Kamilčina bylinková polévka - recept, postup, návod výroby

Kamilčina bylinková polévka - suroviny: nasbírejte 2 hrsti bylinek - jitrocel, list pampelišky, list kopřivy a květy sedmikrásky, ale můžete přidat i řebříček anebo experimentovat dle vlastní úvahy. Recept: Připravte si máslovou jíšku, zalijte ji litrem vařící vody a míchejte. Přidejte dvě třetiny nadrobno nasekaných bylinek a zavařte nudle. Vsypte zbytek bylinek, dosolte a ihned podávejte.

Číst dál: Kamilčina bylinková polévka - recept, postup, návod výroby

Likér z ořešáku, ořechu - recept, postup, návod na výrobu

Chutný likér z ořešáku: K zeleným ořechům přidáme 2-3 hřebíčky, kousek skořice, malý kousek vanilky a čistou kúru z poloviny pomeranče (chemicky neošetřeného). Do scezené pálenky přidáme vychladlý sirup z půl kg cukru uvařeného ve 1/4 litru vody.

Pálenka z ořešáku, ořechu - recept, postup, návod na výrobu

Pálenka z ořešáku: Asi 20 zelených ořechů rozčtvrtíme a nasypeme do láhve se širokým hrdlem. Zalejeme litrem režné tak, aby byla dva až tři prsty nad ořechy. Dobře uzavřenou láhev postavíme na 14 dní až 4 týdny na slunce nebo na teplé místo. Pak scedíme do lahví. Podle potřeby užíváme jednu kávovou lžičku.

Makarony s omáčkou ze syrových rajčat - recept, postup, návod na výrobu

Makarony s omáčkou ze syrových rajčat. Suroviny: balíček semolinových makaronů, 6 velkých rajčat, 3–4 stroužky česneku, 10 dkg loupaných mandlí, svazek bazalky (dle vaší chuti), 3 lžíce panenského olivového oleje, sůl. Postup, recept: Makarony uvaříme podle návodu na obalu. Rajčata nakrájíme na kostičky, postupně přidáváme do mísy společně s olivovým olejem a mixujeme. Přidáme česnek, mandle, bazalku i se stonky a sůl. Omáčka musí být úplně hladká. Na talíř servírujeme makarony přelité omáčkou a ozdobené lístky bazalky.

Bulharský tarator - recept, návod na přípravu, postup výroby

Suroviny pro výrobu bulharského taratoru: 2 salátové okurky, ½ kg smetanového jogurtu, utřené stroužky česneku podle chuti, 2-3 lžíce olivového oleje, nasekaný čerstvý kopr, hrst nasekaných vlašských ořechů, sůl. Postup - recept při výrobě taratoru: okurku důkladně omyjeme a nakrájíme na malé kostičky. Vsypeme do mísy, přidáme ostatní ingredience a vše důkladně promícháme. Bulhaři česnekem nešetří, přidají klidně i celou paličku – vy se samozřejmě řiďte vlastní chutí.
Podáváme dobře vychlazené s čerstvým pečivem.

Špenátový koláč - recept, postup, návod na výrobu

Jak vyrobit špenátový koláč? Na těsto potřebujete: 200 g brambor vařených ve slupce, 50 g másla, 200 g celozrnné mouky, 1 lžička bylinkové soli, 3 lžíce studené vody. REcept: vychladlé brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Přidáme nahrubo nastrouhané studené máslo, mouku, bylinkovou sůl a 3 lžíce studené vody. Rukama rychle vypracujeme těsto, prsty ho vtlačíme do máslem vymazané formy a necháme na hodinu chladit v lednici. Pak těsto propícháme vidličkou a předpečeme při teplotě 180 °C na 15 minut. Náplň špenátového koláče - suroviny: 500 g špenátu, 3 stroužky česneku, 1 lžička soli, černé olivy, 1 drcená chilli paprička, 250 g zakysané smetany, 2 vejce, plátky čerstvého sýra. Postup přípravy náplně na špenátový koláč: půl kila zmraženého špenátu necháme rozmrznout, důkladně z něho vymačkáme vodu, vmícháme utřený česnek, sůl, drcenou chilli papričku a zakysanou smetanu rozšlehanou s vejci. Hotovou náplň rozetřeme na korpus, poklademe plátky sýra a černými olivami. Pečeme ještě půl hodiny. Podáváme teplé.

Číst dál: Špenátový koláč - recept, postup, návod na výrobu

Ranní kaše s ovocem se semínky a ořechy - recept, postup, návod

Suroviny na ranní kaši s ovocem: slunečnicová, dýňová a lněná semínka, nakrájené sušené meruňky, sušené brusinky, pohanka, ovesné vločky, lískové a vlašské ořechy, bílý mák, med, banán, jahody. Postup: vše smícháme, zakapeme medem a zalijeme pramenitou vodou. Necháme stát přes noc. Ráno přidáme nakrájené ovoce a zamícháme. Recept můžeme samozřejmě obměňovat dle chuti, doporučujeme použít sezónní ovoce ze zahrádky, jako je například angrešt, rybíz, meruňky, hrušky.

Číst dál: Ranní kaše s ovocem se semínky a ořechy - recept, postup, návod

Dort z červené řepy - recept, postup, návod

Korpus - suroviny: 1 větší červenou řepu, 3 vejce, 70 ml slunečnicového oleje, 100 g hladké mouky, 70 g celozrnné mouky, 2 lžičky kypřicího prášku, do pečiva, 70 g karobu, 100 g sušených brusinek, 50 g sekané čokolády, máslo na vymazání, mletý kokos na vysypání formy. Poleva - suroviny. 4 lžíce rozpuštěného kokosového oleje, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce karobu. Recept: červenou řepu omyjeme, zabalíme do alobalu a upečeme do měkka. Vychladlou oloupeme a rozmixujeme. Postupně zašleháme vejce, olej, mouku, kypřící prášek do pečiva, jedlou sodu a karob. Dále vmícháme sušené brusinky, sekanou čokoládu a vlijeme do vymaštěné a kokosem vysypané formy. Pečeme na 200 °C asi 45 min. (Pro kontrolu raději použijeme známý trik se špejlí.) Na polevu smícháme rozpuštěný kokosový olej, javorový sirup a karob. Můžeme ozdobit nastrouhaným kokosem a oříšky.

Číst dál: Dort z červené řepy - recept, postup, návod

Zdroj článku: Česká televize, Prima TV

Další rady v kategorii

MUDr. Zbyněk Mlčoch Kuřákova plíce.cz Bezplatná právní poradna.cz Psychotesty online.cz Moje starosti.cz Příznaky a projevy nemocí Rady a návody Bylinky pro všechny